StoryEditor

Što je to što je važnije od mirovina i pljačke države

Piše Zlatko Gall
11. listopada 2018. - 14:00

Samo okorjeli pristaše teorija zavjere, ljudi guštera, chemtrailsa, zlokobnih cjepiva ili NASA-inih laži o spuštanju na Mjesec mogli bi vjerovati da Severina ima ikakve veze s politikom.

No s druge strane, kad već u potocima teku podaci iz ladica tajnih i paraobavještajnih službi, kad se „fejkane“ vijesti šire globalnim selom brže od tračeva na seoskim sijelima… zar je grijeh pomisliti da je neki hakerski majstor u internetski život i na stranice tabloida plasirao naramak novih (stvarnih ili lažnih, nebitno je) slika golišave Severine.

Pa tako, dok rečeš keks, u drugi, treći i tko zna koji već stražnji plan gurnuo i Vasine SMS-ove i vukovarski prosvjed. Također i žestoku borbu za prevlast u HDZ-u, Snjeguljicu Beru s njegovih sedam stranačkih patuljaka, mirovinsku „reformu“, braniteljske privilegije koje postaju nasljedne kao feudalno leno te sve pravosudne skandale i gospodarske afere…

Gledajte Laudato!

Uostalom, taman kad se buka oko navodnih Severininih golišavih fotografija malo ispuhala, naciju je prodrmalo „penisoslikanje“ u Super talentu Nove TV. Panična potraga po internetskim bespućima za eksplicitnom slikom „kičice“ mišićavog umjetnika nije doduše urodila plodom no ona zvijezda (ah, ta zvijezda!) preko međunožja bila je dovoljna da domaće moralne i bogobojažljive vertikale dovede do „š(t)oka i nevjerice“.

Te da udruge Vigilare i Glas roditelja za djecu (GROZD) hitro upute priopćenje s osudom pravobraniteljice za djecu uz poziv roditeljima „da se u njihovom domu ne gleda Nova TV, jer očito na toj televiziji i u najelitnijim terminima možemo očekivati potpuno neprimjerene sadržaje”.

Uzgred rečeno, za koju vražju mater ćudorednici iz GROZD-a te djeca sitna zuba (koja bi, nakon što su izmolila molitvu anđelu čuvaru, već morala biti „u krpama“) trebaju gledati Novu TV? Jer, alternativa svakako postoji. I to baš ona primjerena njihovom svjetonazoru: Laudato TV ili, ako baš hoće, slušanje Radio Marije i Katoličkog radija.

Ako pak ne spadate u raju koju rajcaju navodne Sevkine gole fotografije niti pak u bogobojažljive moralizatore, ovih ste dana svu pažnju s „marginalnih“ tema o kojima vam ovisi život i (bijedna) budućnost, mogli pokloniti uređenju zagrebačke „Đamije“. Točnije, Meštrovićeva paviljona koji je s novim uređenjem okoliša (naravno, bez provedenog natječaja) i famoznih magnolija dobio travnato izdanje. I posve podijelio javnost.

Naravno da je tema Đamije (ili uređenje splitske Zapadne obale) posve legitimna, no zapjenjenost i žestina reakcija po društvenim mrežama, kao i sve druge „neuralgične“ teme oko kojih se spore u Hrvatskoj, tu najčešće počinje i završava. Jer Hrvati su očito samo narod za velike dočeke i velike sprovode, za kolektivnu euforiju ili deliričnu tugu; za riganje vatre po društvenim mrežama i selfije kojima se dokumentira vlastito „akcijašenje“ i „angažman“.

Niske strasti

Jesu li tome krivi mediji koji u borbi za nakladu, „klikove“ i sponzore štancaju i afere i „zvizdarije“, lažne vijesti i lažne selebritije? Malo sutra. Ne samo stoga što publici daju baš one sadržaje koje vole, jeftine senzacije, prljavu maštu i niske strasti, već zbog činjenice da su sve afere zbog kojih bi drugamo padale vlade (i glave) a milijuni prosvjedovali, „pukle“ u medijima a ne u Saboru. Od Agrokora do Vase, od „šatoraša“ do Hase…

Dio medija je uvijek razotkrivao afere i bio korektiv nastojanjima da se o neugodnim temama, aferama i kriminalu ne priča. Barem dok se ne ukaže prigoda da neki spis iz ladice posluži za odstrel političkog protivnika. Točno onako kako to vidite u sjajnoj drugoj sezoni Đikićevih i Matanićevih „Novina“.

Veli se da se stupanj demokratičnosti i političke zrelosti jednog društva mjeri slobodom medija no još i više onim povratnim efektom javnosti nakon što je saznala za skandal, korupciju ili lopovluk.

U zemlji u kojoj su guzice & sise, „penisoslikanje“ ili „raste trava zelena“ važnije teme od mirovinske reforme, pljački državnog novca, paraobavještajnog podzemlja koje vedri i oblači hrvatskom politikom i svagdanom od devedesetih do danas, braniteljskih sinekurčina ili bahatosti Crkve… svako pitanje na temu jesmo li zrelo političko društvo postaje vic.

Ništa zato, jer kad jednom doista vrag dođe po svoje, upriličit ćemo si sprovod za pamćenje.

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:17