StoryEditor

STEP UP 2: Ples bez zvijezda

Piše PSD.
3. travnja 2008. - 18:58

Film: STEP UP 2 – THE STREETS; glazbena drama; SAD, 2008.
Režija: Jon M. Chu
Uloge: Briana Evigan, Robert Hoffman
Distribucija: Blitz
Ocjena:  ** 1/2

U nadi da će već s naslovom privući poveći broj “prljavih plesača”, studio Touchstone odlučio je brzinski “ispljuniti” nastavak “Step Up-a”, formulaičnog hita iz 2006. koji je zaradio nekih 65 milijuna dolara samo u SAD-u. Original je pratio mladog uličnog rebela koji radi jednoga nestašluka dobiva kaznu odsluživanja društveno korisnog rada u prestižnoj umjetničkoj školi gdje se zaljubljuje u balerinu.

Kako ne bi bio doslovan “copy-paste” izvorna filma, u “Step Up-u 2” buntovnik je pripadnica ljepšeg spola Andie (slatkasta Briana Evigan), inače članica plesne skupine 410, koja također upada u sličnu umjetničku školu. Tamo upoznaje potencijalnog prijatelja Moussea (Adam G. Sevani) i dečka Chasea (Robert Hoffman). Obojica, jasno, kuže “spiku” streetdancea, pa nije teško pogoditi da će se, razapeta između ulice i škole, Andie postupno povinuti potonjoj, okupiti novu ekipu i nastupiti na natjecanju “The Streets” u inat bivšem kolegama što su je izopćili iz tima. Očito, “Step Up 2” je rijetko predvidljiv u svojoj predvidljivosti.

Osim što glavni protagonisti izgledaju (redom) kao klonovi popularnijih zvijezda (Sophia Bush, Shia LaBeouf, Timothy Olyphant), redatelj Chu pričom oponaša svaki hit od “Dirty Dancing” preko “Honey” do, konačno, njegova prethodnika. Međutim, ne može se poreći da Chuovo djelce nema barem rafinirani vizualni identitet - gdjekad na granici dokumentarca i videa s “YouTubea”- te “vlastite” plesne korake koji baroknom koreografijom na kiši šamaraju većinu sličnih naslova. A to nije mala stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 00:08