StoryEditor

SRETAN DAN SMRTI 2 Povratak u budućnost slashera

13. srpnja 2019. - 16:10
happy-death-day-2

"Ja nisam znanstvenica i juri me ubojica." – "Sretan dan smrti 2" (2019.)

Pravila kako preživjeti film strave i užasa bila su navedena u prvom "Vrisku" koji je satirički ubadao horore slasher vrste kao Norman Bates nesretnu Marion Crane. Možda nećeš preživjeti film ako se seksaš, piješ i drogiraš te kažeš "Odmah se vraćam" ili "Ima li koga?". S druge strane, "Scream 2" je iznio pravila nastav(a)ka.

Uvijek je više mrtvih. Scene smrti su uvijek elaboriranije, a ako želiš da ti filmovi postanu uspješna franšiza, nikad, baš nikad nemoj pretpostaviti da je ubojica mrtav. Iznenađujuće dobri "Sretan dan smrti" i njegov dostojni, možda čak i superiorniji ovogodišnji nastavak koji je preskočio kina i stigao premijerno u A1 ("online") videoteku, oba u režiji Christophera Langdona, pridržavaju se pravila Cravenovih "Vriskova", ali ih u isto vrijeme i krše.

"Happy Death Day" testiraju sposobnost preživljavanja ženskog lika iz horora koji se seksao, pio i drogirao. U prvom smo filmu heroinu, studenticu Tree Gelbman (Jessica Rothe), upoznali mamurnu jutro poslije burne noći; taman se probudila na rođendan.

Tree ne bi preživjela puno dalje od svoje prve scene ili plafon polovice filma u klasičnom slasher hororu. Bila bi jedna od prvih žrtava ubojice baš za kaznu što nije dobra, već kučkasta ljepotica iz sestrinstva. Ironično, Tree će upravo to i postati (prva žrtva ubojice), ali dobiti priliku vratiti se u život iz smrti, za razliku od sličnih ženskih likova iz horora.

I tako opet i iznova. "Sretan dan smrti" je bio "Beskrajni dan" sa slasherskim preokretom. Ili slasher s "Groundhog Day" obratom. Junakinja je zapela u vremenskoj petlji, opetovano umirala i ponovno se rađala, proživljavajući unedogled jedan te isti (rođen)dan.

No, u međuvremenu uspjela riješavati slučaj vlastitog umorstva od strane njezinog (budućeg) ubojice s jezivom maskom bebe (simbolika ponovnog rođenja). Usput je, kroz repeticije, jer ponavljanje je majka znanja, dobila priliku emotivno sazrijeti i postati bolja kao osoba i avansirati od tipične plavokose urlačice iz horora do "scream queen" junakinje vrijedne nastavka.

Sa njom se na revaluaciji našao i repetitivni, "deja vu" slasher podžanr koji je zamalo postao povijest, a "Happy Death Day" mu je osigurao sadašnjost i budućnost, barem do nastavka. Povijest se ponavlja, osobito kad su nastavci u pitanju, stoga "Sretan dan smrti 2" ima načelnog smisla kao nova porcija repeticija i film koji pobija "screamovsku" mantru da su nastavci pušiona.

Međutim, Langdon ne želi da opetovanje bude navlaš isto i u nastavku takoreći mijenja žanr, od horor komedije do SF (horor) komedije o putovanju kroz vrijeme, alternativnim stvarnostima, kvantnim cikličkim dimenzijama i teoriji multisvemira primijenjenoj u praksi.

"Back To The Future II" na slasherski način je prirodan razvoj filma koji se ionako oslanjao na prostor-vremenski kontinuum i odvijao između junakinjinog jučer, danas i sutra, te imao ubojicu iz futura, "jedne moguće budućnosti", da citiramo Kylea Reesea ("Terminator").

Nastavak definitivno pretvara "Happy Death Day" u "Scream" novog milenija, makar istoimena TV serija pokušavala preuzeti tu titulu. U jednom trenutku Ryan (Phi Vu) će pitati "Ima li koga?", "body count" je veći, scene stradavanja su razrađenije, a ni ubojica nije mrtav, premda sada njegov posao obavlja netko drugi nalazeći se iza iste (bebine) maske.

Zamalo je i heroina promjenila spol, tj. protagonistica bila zamijenjena protagonistom. "Sretan dan smrti 2" započinje s Ryanom zapelim u istom danu. Baš kad počnemo razmišljati kako on, sporedni lik iz prvog filma i cimer Treeina momka Cartera (Israel Broussard), nije toliko zanimljiv da nosi nastavak i prokletstvo zaglavljenosti u začaranom krugu pređe na njega, protonski stroj će poremetiti temporalne okvire i stvoriti novu-staru košmarnu vremensku petlju.

Ovaj put još košmarniju, s paralelnim dimenzijama i dvjema verzijama Tree, tj. njezina života. U drugoj dimenziji sve je drukčije - drugi ubojica hvata Tree čija je majka (Missy Yager) još uvijek živa, a Carter hoda s omraženom joj Danielle (Rachel Matthews). "Ovo me pomalo podsjeća na 'Povratak u budućnost II'", metafilmski opaža Carter i potvrđuje "Happy Death Day 2U" kao "Back To The Future II" za slasher horor.

Klimavi "visoki koncept", s kojim se u jednoj sceni nastavka sprda Tree ispričavši radnju prethodnika ("Da, znam, baš grozno"), sad je još viši, pa je crnohumorni autoparodijski odmak prijeko potreban i ostvaren u sjajnoj montaži multiplih suicida heroine kojoj je "dosta ovog sranja" (od bacanja naglavačke u sjeckalicu za drva do skoka bez padrobrana u bikiniju).

Ipak, već i ova montaža skriva dublje konotacije premise koju Ryan opisuje kao "Inception" sa snom unutar sna. Jedan samoubilački skok montažno će se pretopiti s junakinjinim padom u krevet i ponovnim buđenjem, tj. otvaranjem oka u kojem se opet nalazi odraz eksplozije.

Pitanje je kako će heroina pomiriti znanstvene, obiteljske i romantične zavrzlame te preživjeti napade ubojice. U kompleksnom kovitlacu vremena i prostora "Sretan dan smrti" će bivati gotovo pa hororska parodija parodije, "Mrak film" u odnosu na "Vrisak" te pomalo smetnuti s uma slasher korijene, što bi mogli zamjeriti fanovi horora, ali zato će Tree emotivno sazrijeti kao lik.

Razapeta između prošlosti i budućnosti koje vuku svaka u svoju stranu, ona će se suočiti s traumom koju nije znala kanalizirati (zbog gubitka majke je postala onakva kakva je bila, ali i kakva će sada postati) i hrabro izabrati pravu inačicu svog života. Umjesto da živi tuđi život, život druge i bolje verzije sebe, radije će živjeti vlastiti i odabrati "skok u nepoznato". U neznanu budućnost. Sutra je, ponovimo, novi dan. "Sretan dan smrti 3".

Popularizirao koncept 'Beskrajnog dana'

"Sretan dan smrti" je nanovo popularizirao koncept "Beskrajnog dana". Bez uspjeha prvog filma (preko 125 milijuna dolara u kinima na uloženih 4.5) tko zna bi li bilo nastavka, ali i serije "Russian Doll".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 17:30