StoryEditor
KolumnePiše Zlatko GALL

Srce na terenu, a novac - na sigurnome: zašto nacionalni 'velikani' zbog svog domoljublja ne moraju plaćati porez?

4. srpnja 2018. - 10:52

Znate li tko je Willie Nelson? Ako vas nikad nije zanimala američka (globalna) pop glazba, pojma nemate o countryju, nikad niste vidjeli osebujnu facu osamdesetogodišnjaka sa sijedom bradom i hipijevskim pletenicama… čak ni tada niste mogli uteći velikom Willieu. Jer do vas je stizao i obilaznim putem preko Ivice Šerfezija koji je, nakon Willieva globalnog uspjeha sa „Blue Eyes CryingIn The Rain“, snimio prepjev „Suze liju plave oči“. Ili Miše Kovača – jednog od vječnih Willievih fanova – koji je po Nelsonovom „predlošku“ „Seven Spanish Angels“ još prije trideset godina snimio prepjev „Ti si pjesma moje duše“.

Willie Nelson je naprosto jedan od vitalnih simbola američke popularne glazbe. Točnije, sveamerička ikona i jedan od onih koje će vam svaki Teksašanin „od koljena“ ponosno uz Alamo, lokalni „BBQ“, San Antonio Spurse, Dallas Maverickse ili Houston Rocketse spomenuti već u drugoj rečenici.

Gaće na štapu

No status žive legende, „hipija kojeg obožavaju hipiji“ ali i „rednecka“ s kojim se identificiraju „agroseksualci“ iz američkih vukojebina i pasivnih krajeva, Wilieu nije pomogao tog 9. studenoga 1990. kad su poreznici na prepad zauzeli sve njegove nekretnine rasute u šest američkih saveznih država. I zaplijenile imovinu. Uključujući i studijske vrpce njegovih albuma, silne zlatne i platinaste ploče, namještaj, instrumente i opremu za koncerte, odjeću, memorabilije… Naime, famozni IRS iliti federalni poreznici, skontali su da je Willie počinio najveći od svih grijeha: državi utajio porez.

Dug je, izračunali su, bio 16.7 milijuna dolara (od čega je deset milijuna bilo na račun kamata i kazni). S „gaćama na štapu“ Willie je tri godine kasnije s poreznicima sklopio dogovor: nakon što je već „keširao“ tri, državi će platit još devet milijuna. Willieu je trebalo podosta muke, truda i godina da bi državi platio dug. A sve to vrijeme nije grintao, kleo državu i porezne krvopije, psovao nehumano pravosuđe niti licitirao svoj status „ikoničkog Amerikanca“ i svoje domoljublje. Jedini komentar bio je ispisan na majici koju je nosio na koncertima: Shit happens! Za “sranja“ koja su mu se dogodila, bio je – znao je on i svi drugi - sam kriv.

Ova poduža storija o mom omiljenom country autoru i izvođaču, pala mi je na pamet ovih dana kad se u novinama pojavila vraški zanimljiva teza o domaćim krivokletnicima.

Pogađate, riječ je o – uzgred rečeno sjajnim nogometašima - Lovrenu i Modriću; krunskim svjedocima u suđenju nepravomoćno osuđenom bjeguncu od hrvatskog pravosuđa - Zdravku Mamiću. Jer njihovo “sudsko propitkivanje“ koje je „tempirano“ taman uoči Mundiala – piše u komentaru - nije dio logičnog pravosudnog procesa odnosno „procedura“ koja vrijedi za sve hrvatske građane (pa valjda i za one koji, s desnicom na srcu i himnom na usnama, plaćaju poreze u Monaku) već – pazi sad! – sabotaža i nova podvala antihrvatskih jugoslavenčina, komunjara, orjunaša i, dakako, onih što mrze sve hrvatsko. A domoljuba & bogoljuba Mamića, famoznu „repku“ i HNS - uključujući Šukera i, također nepravomoćno osuđenog, Damira Vrbanovića koji se smiješi iz ruske počasne lože - najviše.

Modrić i Lovren

Činjenica da je sud u Osijeku zaključio da su dokazane tvrdnje USKOK-a da je Mamić uz pomoć Modrića i Lovrena, njihove transfere iz Dinama iskoristio za stavljanje novca u vlastiti džep i lijepo zajebao državu, u trenu je eto iz polja pravosuđa i dosadne teme „varanja države“ za koju se „ostavlja srce na terenu“, prebacio u blatnjavu kaljužu politike i falš-domoljublja. Uz, valjda, istu uvrnutu „logiku“ negdašnje Partije i najboljeg sina naroda & narodnosti: „ne treba se držati zakona kao pijan plota“. Barem ne kad su u pitanju nacionalni „velikani“, ikone domoljublja (doduše danas mahom na svojim rezervnim položajima u Bosni i Hercegovini)i „ponosi Hrvatske“.

Je li to iznenađenje? Nipošto. Teza o „pravosudnim vježbama“ uoči Mundiala kojima – veli se - „jugo-voodoo“ mrzitelji Hrvatske ali i splitski „hajdučki“ orjunaši i notorni antifašisti nastoje minirati nacionalni zanos, golemi optimizam, radost i ponos koji su nam darovali Dalić i „dečki“, nije ništa drugo do ponavljanje već stare bedastoće HDZ-ova šibenskog pelivana Ante Vukušića. A on je svojedobno bubnuo da je „znakovito“ da je veliki domoljub Zdravko Mamić uhićen baš na Dan pada Vukovara kako bi se javnosti skrenula pozornost s obilježavanja tog velikog i tužnog datuma. Bravo.

Pouka i poruka takvih komentara uvijek su isti. Kao u Orwellovoj “Životinjskoj farmi“ i u Hrvatskoj bi pred zakonom svi morali biti jednaki ali neki i jednakiji od drugih. Sve dok im je ruka na srcu, srce na terenu, a novac u poreznim oazama daleko od hrvatske državne kase. Ili barem dok pobjeđuju na Mundialu.

 

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 01:23