StoryEditorOCM

SPRING BREAKERS: PROLJETNO LUDILO Divlja strana 'diznijevskih' princeza

Piše PSD.
26. ožujka 2013. - 09:18
Film: SPRING BREAKERS; drama; SAD, 2012.
Režija: Harmony Korine
Uloge: Vanessa Hudgens, Ashley Benson
Distribucija: 2i Film
Ocjena: *****

Razuzdani mladi ljudi daju gas do daske i tulumare izvan kontrole. Razgolićena se tijela izvijaju u ritmu partyja, alkohol teče u slapovima, ovdje sijevne topless, ondje piercing... Hrvatskoj publici mogla bi na pamet pasti klasična ljetna partijanja na popularnoj plaži Zrće. Ipak, u uvodu filma “Spring Breakers: Proljetno ludilo“ prebačeni smo na Floridu. Poetika biti života, međutim, ista, “bikiniji i velike guze“, što novi projekt američkog “enfant terrible“ scenarista (“Klinci“) i redatelja (“Gummo“) Harmonyja Korinea čini “univerzalnijim“.

Za film su Korinea inspirirale MTV-jevske reportaže koje u stopu prate studentariju željnu provoda bez kočnica tijekom tzv. “spring break“ praznika na Floridi. Po uzoru na MTV, Korine ima običaj do iznemoglosti ponavljati kadrove oskudno odjevene dekadentne mladeži kako ostavlja svijet iza sebe (“Leave The World Behind“, Swedish House Mafia) i traži (b)romansu (“Seek Bromance“, Tim Berg), slično kao što se ponavljaju refreni u pjesmama na koje plešu. Biti u masi zgodnih djevojaka i momaka postalo je nešto što mladi smatraju obvezom, kulturnim identitetom. Florida, Ibiza ili Zrće, sasvim je svejedno.
Kolektivna maštarija prepuštanja slatkom grijehu i poročnim zadovoljstvima predstavljena je kao “mainstream“, perverzni san snova o adolescentskoj slobodi, obećan i odobren na javnoj televiziji kao iluziji perfektnog života. Taj san žele usnuti i četiri studentice u Korineovu ugođajnom, kompleksnom i šokantnom pogledu na (još) jednu izgubljenu generaciju. S ciljem prilike da vide nešto drugo i pronađu sebe, dožive samootkrića, neobuzdane Candy (Vanessa Hudgens), Brit (Ashley Benson), Cotty (Rachel Corine) i njihova bogobojazna prijateljica Faith (Selena Gomez) zacrtale su dospjeti na floridski tulum od 0 do 24 kojem smo posvjedočili na početku.

Tako je Korine namjerno startao film kako bi hipnotizirao publiku i omamljenu je odveo na putovanje kroz naličje sna, s kvartetom krasotica kao mračnijom ženskom inačicom tipičnih muških likova, najčešće “geekovskih“ morona, iz hedonističke tinejdžerske komedije kojoj mlađa (hrvatska) publika greškom misli da će nazočiti, ne sluteći da plaća ulaznicu za umjetnički “indie“ film. Namjerno je za uloge odabrao lijepe starlete “diznijevskih“ filmova i idole tinejdžerica (Hudgens, Gomez), suštu suprotnost ružnim likovima u njegovim filmovima, koje svojevoljno, uz vođenje redatelja, okaljavaju čedne “on-screen“ persone i otkrivaju zatomljenu divlju stranu. Provodeći takoreći čitav film u šarenim bikinijima, razotkrivenih tijela, privlačne mladice naizgled ispunjavaju apetite muške fantazije.
No, tanka je linija između lascivnije (s)eksploatacije i glorifikacije feminističkog pokreta, a Korine je prelazi zainteresiran za “girl power“ devizu, osobito kad pred kamerama drži Candy i Brit, otkačene djevojke koje će sebe nazvati “zločestim kujicama“. “Ne smiješ se bojati ničega, moraš biti hrabra“, potiču jedna drugu uoči pljačke restorana pištoljima na vodu. Kad opelješe posjetitelje i prikupe pare za čoporativni odlazak na Floridu, jedna će od njih priznati da se “vlaži od love“, druga da ovako atomatski ima “veće sise“.

Provokacija je Korineov glavni adut prilikom prikazivanja ispraznog mladenačkog svijeta opsjednuta novcem i stvarima koje on može kupiti, seksom, oružjem, cugom i drogom. Candy i Brit će se nametnuti u muškom svijetu pod dominacijom Aliena (James Franco), mladog repera i dilera odgojenog na kultnom “Scarfaceu“, da bi se potom, kao njegovi regruti, okomile na krupnu ribu Archieja (Gucci Mane), najvećeg gangstera i svodnika u okolici. Ovakav krvavi rasplet dade se nazrijeti u pauzama između razgovora djevojaka o savršenom svijetu i zaustavljanjem vremena u ovom trenutku stiskanjem nekog gumba.“Dogodit će se nešto jako loše“, prognozira Faith, a zlokobne tonove filma, sve tamnije kako se radnja bliži kraju, Korine podcrtava montažnim rezovima koji zvuče kao nešto između paljenja “zippo“ upaljača i repetiranja pištolja. Odatle, recimo, bljesak krvavog prsta na bijeloj tipki klavira debelo uoči krucijalne scene filma. Nevina izvedba hita Britney Spears “Everytime“ na klaviru koja prerasta u nasilne prizore Aliena, Candy i Brit u pljačkaškom pohodu usijeca se u sjećanje kao jedan od najpamtljivijih filmskih momenata u posljednje vrijeme, kao i njihova mantra “Proljetni praznici zauvijek“.

Izgledajući kao da je nastao usred vrućega ljeta, “Spring Breakers“ je iznimno filmičan, možda i zato što cure savjetuju jedna drugu da se ponašaju kao da su u filmu ili videoigri i tako tretiraju “prave“ opasnosti oko sebe. Ovo “prave“ stoji u navodnicima zbog opčinjujućeg, poetičnog, pa i nadrealnog ugođaja na granici sna i jave, stvarnosti i privida. Korineova ekspresivna vizija zanesene mladosti bliska je atraktivnoj halucinaciji koja se možda odigrava samo u glavama djevojaka željnih predaha od obamrle, košmarne svakodnevice. Predivna noćna mora, seksi na površini, uznemirujuća kad čovjek malčice dublje zagrebe ispod nje.

Marko NJEGIĆ

Tko su ‘spring breakerice’?

VANESA HUDGENS (1988.) -  Bolja polovica miljenika tinejdžerki Zaca Efrona proslavila se čednim serijalom “High School Musical” u produkciji Walt Disney Picturesa i dosad uglavnom nastupala u obiteljski orijentiranim ostvarenjima poput nastavka “Putovanja u središte Zemlje” ili tinejdžerskim filmićima PG predikata tipa “Rokerice” i “Zvijer”. Ulogom u “Spring Breakersima” Vanessa je napravila zaokret za 180 stupnjeva, a kako ćemo je gledati i u nastavku “Machetea”, očito je da su uloge nevinih djevojaka iza nje.

SELENA GOMEZ (1992.) - Pop-pjevačica poznatija je po pjesmuljcima i nedavno okončanoj vezi s popularnim Justinom Bieberom nego po filmskim ulogama. No, ostvarila ih je nekoliko, i to mahom u lakonotnim filmićima koji su je predstavljali u svjetlu moderne Pepeljuge (“Monte Carlo”). Selena je izjavila da joj je drago što ju je Harmony Korine odabrao za ulogu drukčiju od svih dosadašnjih. Mlada glumica mogla bi nastaviti u tom smjeru. Idući projekt joj je naslovljen “Behaving Badly”.

RACHEL KORINE (1986.) - Rachel se zaljubila u redatelja Harmonyja Korinea na snimanju filma "Mister Lonely" (2007.) u kojem je ostvarila i debi pred kamerama. Otad je njegova kućna glumica i bolja polovica, i rijetko nastupa u ostvarenjima koje on ne režira. Prije "Spring Breakersa" glumila je i u njegovu filmu "Trash Humpers".

ASHLEY BENSON (1989.) - Za razliku od kolegica, Ashley je karijeru započela kao plesačica i manekenka. Dosad je pretežno nastupala u televizijskim serijama ("Days Of Our Lives") i direktno-na-video filmovima ("Bring It On 2"). Nada se da će ostvariti uspješnu glumačku karijeru, a zapažena uloga u "Spring Breakersima" svakako bi joj mogla biti odskočna daska na veliki ekran.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 06:01