StoryEditor
KolumneAd hoc

Sprema li se nova agresija?

Piše Josip Jović
28. kolovoza 2019. - 20:00

U nedavnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije kao potencijalne ugroze za državu navedeni su korupcija, migracije, kibernetski napadi i još ponešto, ali nigdje nema opasnosti od nove velikosrpske agresije, valjda da se koalicijski partner ne bi uvrijedio. A baš nam to navješćuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz visoku kolaboraciju Milorada Pupovca. "Svesrpski miting", održan početkom ovoga mjeseca na Fruškoj gori (sličan onom na Gazimestanu) u znak sjećanja na žrtve "Oluje" i solidarnosti s izbjeglicama, pretvorio se u žal za "SAO Krajinom", uz vrlu jasnu naznaku moguće "rekonkviste".

Obraćajući se "krajišnicima", Vučić je, između ostalog, naglasio: Izgubili smo jer nismo bili jedinstveni, jer smo se svađali; neki tvrde da su oslobađali svoju zemlju, koja je bila vaša zemlja; grobovi se ne mogu zaboraviti; hvala vam što ste ratovali za Srbiju; znamo što nam je činiti u budućnosti; znamo odgovoriti snažnije, ali nećemo jer smo sada pametniji, znamo u čemu smo griješili. Nakon ovih incidenata u Đevrskama i Uzdolu, Vučić ide korak dalje. Sada je, kaže, razumljivo zašto su se Srbi pobunili 1990. I obećava: Srbija će pomoći!

Spomenute incidente, koje su svi u Hrvatskoj osudili, a policija čini sve kako bi identificirala i uhitila napadače, Milorad Pupovac, koji ne propušta svesrpske mitinge, zbog čega je dobio i posebnu pohvalu od novog vožda, i koji uvijek vreba na slične situacije ne uviđajući nimalo vlastite zasluge za njih, i ovaj je put jedva dočekao kako bi ispalio svoju odavno spremljenu tiradu.

dgovorna je, ustvrdio je on, ukupna protusrpska klima, rehabilitacija ustaštva i veličanje NDH, u čemu sudjeluju zastupnici, eurozastupnici, ministri, veteranske udruge, diplomatski zbor, predsjednica i premijer, a napose Katolička crkva. Nama je dosta, uskliknuo je Pupovac, izazivački podvukavši: "Ako su neki za dom spremni, i ja sam na to spreman."

Kobajagi, on se pribojava, a ustvari priželjkuje, kako bi današnja Hrvatska mogla završiti kao i NDH, jer i jedna i druga država se, tobože, temelje na mržnji prema Srbima. Smetaju mu i obljetnice, misleći na "Oluju", a smetaju mu i određene kvalifikacije rata, misleći na izraz "velikosrpska agresija".

Stvar nije nimalo bezazlena. Ponovno tamo imamo Slobodana Miloševića, a ovamo Jovana Raškovića. Opet su u igri grobovi, genocid, vjekovna ognjišta, ugroženost, mitovi i laži. Nedostaju za sada samo pobunjenici, ali Vučić i za to ima rješenje: Tu su mladi koji se diče svojim dalmatinskim i ličkim korijenima i sanjaju o tome da nešto naprave za svoj rodni kraj!?

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 08:45