StoryEditorOCM

SICARIO Predivna noćna mora

Piše PSD.
27. rujna 2015. - 10:40
Film: SICARIO; akcijska krimi drama; SAD, 2015.
Režija: Denis Villeneuve
Uloge: Emily Blunt, Josh Brolin
Distribucija: Blitz
Ocjena: *****

“Pitaš me kako sat radi. Zasad samo prati koliko je sati.“ – “Sicario“ (2015.)

Prepad agenata FBI-ja na kartelsko gnijezdo u Arizoni je u tijeku. “FBI, ne miči se“, viče interventni tim, ali napadnuti ne slušaju. Pumperica ispali metak tik pored glave junakinje filma “Sicario“ i odvali komad zida. Ona, Kate Macer (iz uloge u ulogu sve bolja Emily Blunt), na paljbu odgovara paljbom i zaspe mecima vlasnika sačmarice. Uvodna akcijska scena tu ne staje. Jedan od agenata će u potrazi za drogom potegnuti katanac i aktivirati eksplozivnu napravu. Munjeviti prasak digne u zrak FBI-ovce i pretvori poprište njihove akcije u mini-savezničko iskrcavanje na Normandiju s raznesenim udovima na zemlji.

Jedan od najvećih redatelja današnjice Denis Villeneuve (“Naša majka“, “Zatočene“, “Neprijatelj“) rat protiv droge prikazuje upravo tako - kao pravi rat sa svim pripadajućim hororima. Nema velike razlike između rata protiv droge i rata u, recimo, Afganistanu. Specijalci su prije prepada prikazani u terencu gotovo poput vojnika pred juriš na neprijateljski teren, a u sprječavanju širenja kartela na američkom tlu, uz Kate, Matta (odlični Josh Brolin) i Alejandra (oskarovac Benicio del Toro kao direktan link s “Trafficom“), sudjeluje i tim koji se - provokativno - netom vratio iz Afganistana, perolak na okidaču strojnica.
U scenama prije, tijekom i nakon što prsti (po)lete na otponce oružja Villeneuve pokazuje da bi mogao biti i veliki akcijski redatelj ako poželi, kadar Mattove riječi o “Danu (američke) nezavisnosti na steroidima“ s lakoćom pretvoriti u spektakularnu sliku. Prvi desant u Juarezu krajnje je tenzičan komad akcijskog filma. Kolona terenaca vozi se u srce grada praćena sjajnom kamerom nesuđenog oskarovca Rogera Deakinsa (“Nema zemlje za starce“) koja kroz njihove prozore otkriva zašto je Juarez “zvijer“.

Užasna slika tri raščerečena tijela nekih nesretnika kako vise sa nadvožnjaka naslanja se na prizor zazidanih (i istrunulih) leševa pronađenih u kartelskom skrovištu na početku filma, jednog od najboljih ove godine, koji meksički segment “Traffica“ s Del Torom širi na papreni cjelovečernjak. Atmosfera je neprijateljska, napetost se može parati nožem i gledatelj očekuje da će Meksikanci otvoriti vatru na Amerikance s krovova ili u alejama, kao Kolumbijci u akcijskom trileru “Neposredna opasnost“ Phillipa Noycea.
Villeneuve žonglira očekivanjima i podiže “suspense“ tako što terenci svako malo nalete na “gobe“ na cesti (nagli udarci) do konačnog zaustavljanja u koloni na mostu. U prometnom čepu kamera švenka po retrovizorima i opasnost će se (napokon) materijalizirati jednu do dvije trake dalje. Dok se gužva počinje čistiti, Alejandro i ekipa odgovaraju na napad do kojeg nije ni došlo i prošaraju naoružane tipove u dvama automobilima. U ratu protiv droge dosta toga se ne radi po pravilima i Amerikanci poslani na šefa kartela Alarcona (Julio Cedillo) nisu puno drukčiji od njega i njegovih podanika.

“Što misliš, od koga smo to naučili“, pita se jedan od njih, potvrđujući da na obje strane vladaju vukovi i nema klasične podjele na “dobre i loše momke“. Kate nije vučica, ali će u društvu takvih muškaraca izgubiti “nevinost“, što Villeneuve najavljuje kadrovima njezine krvi isprane s rane od početne eksplozije pod tušem. Villeneuve se najviše pronalazi u takvim simboličnim scenama i zasad mu je draže snimati artističke vatromete nego masovne detonacije. U jednom totalu iznad Juareza će zasvjetliti “gljiva“ eksplozije, no taj je trenutak povezaniji s egzistencijalističkom uvodnom noćnom panoramom budućnosnog L.A.-a iz “Istrebljivača“, čiji nastavak Villeneuve priprema, nego s akcijskim blockbuster spektaklom poput “Brisača“.


Briljantni panoramski kadrovi prožimaju “Sicario“ i slažu se s proganjajućom glazbom Johanna Johannssona (“Prisoners“), bilo da se hvata sjena aviona kako leti u (ne)poznato nad ogoljenim pustinjskim krajolikom ili bilježi topografija meksičkih mjestašaca preko satelitskih snimaka. Savjet “upijaj sve što vidiš“, upućen Kate od strane Matta, referira se i na kinogledatelja u smislu napajanja očiju na sjajnoj vizualnosti filma. S Deakinsom za objektivom Villeneuve nadmašuje sam sebe i potencira metafizičnost, pa i onostranost filma kao predivne noćne more prizorima zalaska sunca/zatišja pred oluju koja se manifestira u vidu novog napada na ključne kartelske točke. Snimljeni nesvakidašnjom kombinacijom naočala za noćno gledanje i termalne kamere, akteri sliče na protagoniste košmarne videoigre odigrane u stvarnosti.

MARKO NJEGIĆ

Od 'solo' Del Tora do 'Blade Runnera 2'

Šuška se da bi “Sicario“ mogao dobiti nastavak u kojem bi glavnu riječ vodio lik Alejandra Benicija Del Tora. Još se ne zna bi li iza kamere opet stao Denis Villeneuve, no realno teško bi i mogao prije 2018. godine. Za 2016. Villeneuve već radi SF “Story Of Your Life“ o dolasku na Zemlju izvanzemaljaca dvojbenih nakana (glavne uloge igraju Amy Adams i Jeremy Renner), a 2017. bi u kina trebao stići “Blade Runner 2“ s Harrisonom Fordom i Ryanom Goslingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 05:16