StoryEditor

SHINY SHRIMPS Lijepa naša, 'gay friendly' zemlja

Piše Marko Njegić
28. svibnja 2019. - 01:54
shrimps

Pored blockbustera "John Wick 3" i "Pokemon Detektiv Pikachu", "Prevarantica" i još uvijek gledanih posljednjih "Osvetnika", malo je tko opazio da se u domaća kina ušuljao francuski film snimljen u Hrvatskoj. Komedija "The Shiny Shrimps" ili, izvorno "Les Crevettes Pailletées", doplivala je tiho u kinodvorane, bez "talasanja".

No, s obzirom na temu, možda i bolje. Tko zna kako bi reagirala dominantna, desno orijentirana javnost na spomen filma u kojem je Lijepa naša - pazite sad! - zemlja domaćin tzv. Gay igara, odnosno (europskog) LGTB turnira u vaterpolu.

Redateljski duo Maxime Govare-Cedric Le Gallo upalio je kamere na lokacijama u Splitu, Rijeci i Opatiji. "Poljudska ljepotica" poslužila je kao kulisa svečanog otvaranja Gay igara, a samo vaterpolsko natjecanje se snimalo na bazenima i u hotelima Rijeke i Opatije.

Francuski vaterpolo gay tim Shiny Shrimps odigrao je i jednu utakmicu protiv Hrvatskih hobotnica, tj. Croatian Octopussies. Definitivno, Hrvatska je "gay friendly" zemlja u ovom filmu, a Split poželjna destinacija za homoseksualce.

Kad Shiny Shrimpsi krenu panoramskim autobusom iz Pariza prema Hrvatskoj, negdje na pola puta će pokupiti jednog gay autostopera koji u rukama drži natpis "Split" i pokoškati se s njemačkim (ne hrvatskim) homofobima. A prošlogodišnje izvješće Europske komisije protiv rasizma i netolerancije upozoravalo je da upravo u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv LGBT osoba, kao i da su prema njima i dalje raširene predrasude.

Dakle, "The Shiny Shrimps" donosi interesantno, utopijsko viđenje, budući da u Hrvatskoj baš i nije popularno biti "gay". Vizija je zanimljivija od samoga filma koji je stigao u (francuska, hrvatska) kina netom nakon povijesne naslovnice najvećeg sportskog dnevnika u Francuskoj, "L'Equipe", s poljupcem vaterpolista u bazenu.

Scena otvaranja Gay igara na Poljudu nalik je mini "Ultri", događaju koji svakako senzibilizira javnost na pravo na različitost i slobodu pojedinaca. "Sport mora biti simbol prihvaćanja razlika", ističe direktor plivačke federacije (Yvon Back) nakon što sankcionira zlatnog olimpijca Matthiasa Lea Goffa (Nicolas Gob) zbog homofobne izjave koja je šokirala javnost i za kaznu mu dodijeli treniranje "šik" amaterskog tima Shiny Shrimps.

"Nisam znao da je homoseksualac", pravda se "svjetski prvak homofobije" Matthias, ali avaj. Dobio je najgoru ekipu u povijesti na Gay igrama – Shiny Shrimps tim sačinjen od Jeana (Alban Lenoir), Cedrica (Michaël Abiteboul), Alexa (David Baïot), Joëla (Roland Menou), Damiena (Romain Lancry), Xaviera (Geoffrey Couët) i transrodnog Freda (Romain Brau).

"Homofob koji trenira homiće, sad sam sve vidjela", kaže trenerica lezbijskog tima Vodene zvijeri i svodi "pitch" filma u jednoj rečenici. "The Shiny Shrimps" je teški "deja vu", film pun općih mjesta u sažimanju toponima sportske drame o usponu neobičnog gubitničkog tima i "feel good" komedije, kakve je gotovo do savršenstva prožeo "The Full Monty".

Možda bi to manje upadalo u oči da nedavno u kinima nismo gledali "Plivaj muški", superiorniji francuski film u stilu "Skidajte se do kraja" s još jednim timom "nepodobnih" (i sredovječnih) muškaraca na natjecanju iz vodenog sporta - muškog sinkroniziranog plivanja.

Scenarij ovog filma je znatno više prvoloptaški predvidljiv, a ekipa ispred i iza kamere druga francuska filmaška liga. Naravno da će Matthias proći put od nevoljkog trenera koji Shiny Shrimpse zove "mongol(oid)i", "homići" itd. i pokušava ih otkantati, do čovjeka promijenjena pogleda na gay svijet jer on "uopće nije homofob, samo malo glup".

Naravno da će se Shiny Shrimpsi natjecati na turniru, iako im prognoziraju da se nikad neće kvalificirati, te "pokazati svijetu da smo solidarni i da postojimo". I naravno da će odnijeti (moralnu) pobjedu i pritom izaz(i)vati tradicionalne vrijednosti.

U prenošenju hvalevrijedne i relevantne poruke o toleranciji, te zagovaranju prava homoseksualaca, "The Shiny Shrimps" je, međutim, prilično nametljiv i nedostaje mu komično-dramske profinjenosti (šifra: tetovaža-stražnjica-bus, djeca-roditelji-auto).

Manjak suptilnosti naročito dolazi do izražaja u završnici filma, na sprovodu jednog Shiny Shrimpa. Njegov će tim tada, bez pristanka obitelji, upriličiti kičastu plesnu točku na pjesmu "I Need a Hero" koja će i svećenika natjerati na gibanje.

'Lijepo je'

Ljepota Hrvatske je javno pohvaljena i u filmu. Šetajući Opatijskom šetnicom i razgovarajući s kćerkom na mobitel, Matthias kaže "Lijepo je".

#CINEMARK

Izdvojeno