StoryEditor

Šest osoba traži autora?

Piše Josip Jović
26. siječnja 2019. - 19:00

Ova se zemlja opasno zavaljala u blatu svojih glupih intriga. Posljednja, koja još traje, svakako je ova vezana uz ministra Tomislava Tolušića i fotomontažu njegovih fotografija s prostitutkama i kokainom objavljenu u tjedniku Nacional. Priča je beskrajno šuplja, sva u znaku plitkih manipulacija i pitanja.

Kako su sporne fotografije dospjele do tjednika koji je ekspresno u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom ustanovio da je riječ o falsifikatu na temelju analize izgleda cipela i narukvice?

Rečeno je kako bi falsifikat bilo teško dokazati da nije napravljen u Srbiji, gdje Tolušić nije putovao, što znači da su ostali argumenti neuvjerljivi. Rečeno je i to kako je uradak „visoko sofisticiran“, što hoće reći da je njegovo razotkrivanje još sofisticiranije.

Je li Nacional obavijestio SOA-u ili je SOA razotkrila montažu i obavijestila Nacional? Kako je to DORH, kako tvrdi glavni državni odvjetnik, iz tiska doznao za cijeli slučaj?

Urednik Nacionala tvrdi kako je slike dobio iz anonimnog izvora koji je imao namjeru njihovom objavom kompromitirati ministra Tolušića pa se eto sam potrudio pomoći mu u toj nakani, jer unatoč svim objašnjenjima sumnja će ostati.

U stilu Pirandellove drame „Šest osoba traži autora“ odvija se potraga za izvorom krivotvorine, a sve je jednako neozbiljno i jednako ozbiljno. Nacional je naveo da je riječ o „Nepoznatom Nekom“ iz paraobavještajnog podzemlja. Sam Tolušić je s „priličnom sigurnošću“ ustvrdio da mu sve to smiješta „Banda“, a ta banda je poljoprivredna mafija nezadovoljna raspodjelom izdašnog novca namijenjenog poticanju poljoprivrede.

Prof. Miroslav Tuđman upućuje na vanjske čimbenike, jer su se možda u zakulisnu igru upleli KGB i CIA u američko-ruskom nadmetanju za hrvatsku zemlju. Nije mali broj onih koji sugeriraju kako iza svega stoji Milijan Brkić i njegova ekipa informatičkih stručnjaka na čelu s Franjom Vargom.

Naime, afera Tolušić se sve više povezuje s pomalo zamrlom aferom SMS-ovi. A ne leži vraže, neki su uvjereni kako nam to opet podmeće Srbija, jer je slika montirana u jednom zemunskom apartamanu.

Oporba (primjerice Zlatko Hasanbegović) pa i poneki analitičari prstom upiru u samu vlast koja ovom isforsiranom aferom, navodno, želi opravdati uvođenje cenzure na društvenim mrežama, a možda priprema i obračun s mangupima u vlastitim redovima koji „destabiliziraju Vladu“.

Ovakvu su teoriju podgrijali sam premijer i njegovi ministri isti dan nadovezujući se i uzimajući zdravo za gotovo Nacionalovu objavu s kojom su unaprijed bili upoznati te izražavajući zahvalnost medijsko-špijunskoj osovini na dobro obavljenom poslu.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 22:08