StoryEditorOCM

S LJUBAVLJU, SIMON Tinejdžerski film iz ormara

18. lipnja 2018. - 20:51
S-ljubavlju-Simon6

“Ja sam gej.“ – “S ljubavlju, Simon“ (2018.)

Coming out 2018. Strani plakati za “Love, Simon“ s te dvije riječi suptilno najavljuju više od dolaska filma u kina. Najavljuju njegov izlazak. U kina. Iz ormara. Ovaj “coming out“ na plakatu (i u filmu) “S ljubavlju, Simon“ je, dakle, onaj “coming out“. “Autanje“ ili otkrivanje. Samo to bi već u startu trebalo signalizirati različitost filma od ostalih slično žanriranih, pametnih uradaka današnjice (“The Edge Of Seventeen“) i jučerašnjice (biseri Johna Hughesa) koje “Love, Simon“ spaja s ljubavlju preuzimajući najbolje od njih i njihovog ne uvijek ružičastog tinejdžerskog svijeta.

Žanrovske kombinacije “teen“ i romantične komedije/drame nisu neka novost. Na njima je Hughes napravio karijeru - “Šesnaest svijeća“, “Klub ranoranilaca“, “Slobodan dan Ferrisa Buellera“, “Lijepa u ružičastom“... No, plakati za, recimo, “Ferris Bueller's Day Off“ isticali su “in cinemas“ ili “coming to cinemas“, ne “coming out“. Ferrisa Buellera i likove iz “teen“ komedija opterećivao je klasični tip izlaska (vani, s curama, iz škole). Simona, pak, opterećuje izlazak iz ormara. Kad Simon (Nick Robinson; “Jurski svijet“) u uvodu filma kaže “poput vas sam, imam savršeno normalan život…“, obraćajući se vršnjacima i s ove strane ekrana, njegove riječi su stopostotno na mjestu.

Razlika je samo što Simon krije jednu tajnu – on je gej. I “S ljubavlju, Simon“ je poput tinejdžerskih filmova, ali od njih ga diferencira seksualno opredijeljenje glavnog lika i njime povezani (pod)zaplet. Film se drži “savršeno normalnih“ općih mjesta žanra – brižni, pomalo naivni roditelji (Jennifer Garner, Josh Duhamel), naracija protagonista (“Slobodan dan Ferrisa Buellera“), tulumarenje uz “beer pong“ (“U sedamnaestoj“), izjavljivanje ljubavi na stadionima (“10 razloga zašto te mrzim“)… Pa ipak, niti jedan tinejdžerski studijski, “mainstream“ uradak prije “Simona“ nije dosad za protagonista imao geja, niti bio centriran isključivo na njegove egzistencijalne i ljubavne patnje.

Takvi filmovi nastaju u neovisnijoj produkciji (“Moonlight“, “Skrivena ljubav“) i u njima se LGTB osobe mogu nalaziti u središtu kadra. U “mainstream“ produkciji likovi poput Simona obično su na rubu kadra, kao najbolji prijatelji protagonista/protagonistice. Više ne. U usporedbi s pripadnicima “queer“ kinematografije, “Love, Simon“ je vanilija, ali ustvari ništa manje smion i radikalan, prijeloman i bitan u okvirima “mainstream“ tinejdžerske/romantične komedije/drame, moguće i spasonosan za neke gledatelje, kao i sam ustajali žanr koji provjetrava tim pristupom i čini da na neki način bude nanovo rođen.

Radikalnost filma se još više očituje u suptilnoj uobičajenosti Simona i njegova svijeta – čini vam se da gledate klasični “teen movie“ s klasičnim “teen“ likom koji je “poput vas“. “S ljubavlju, Simon“ nije “podvala“ LGTB zajednice, već iskren, dirljiv, lijep i duboko promišljen “teen“ film za “online“ generaciju milenijalaca, a opet univerzalan da ga prihvate svi koji su jednom bili tinejdžeri ili će to tek biti. Zaplet počinje nakon što “online“ objava o “prikrivenom dečku“ u školi privuče pažnju Simona i on mu pošalje mail predstavivši se kao “Jacques“.

“Jacques“ i taj momak, “Blue“, zbliže se putem dopisivanja i ostvare romantičnu konekciju, ali kad njihovu korespondenciju otkrije kolega iz dramske grupe Martin (Logan Miller), ucijenit će Simona da mu pomogne srediti “date“ s prijateljicom Abby (Alexandra Shipp), inače će cijela škola doznati da je on gej i taj način ugroziti njegovu vezu s “Plavim“. Identitet “Bluea“ biva trilerski sakrivan između triju kandidata, Brama (Keiynan Lonsdale), Cala (Miles Heizer) i Lylea (Joey Pollari), što je dobra protuteža ponekim tipično “sitcomovskim“ rješenjima. Međutim, Gregu Berlantiju, scenaristu serije “Dawson's Creek“ i redatelju filma “Kad te ljubav pronađe“ važniji su osjećaji tinejdžera od “tko-bi-mogao biti-Blue“ detekcijskog trilera.

Legitimni nasljednik Hughesa ima uho za jezik tinejdžera, razumije ih i dobro se sjeća srednje škole kao razdoblja kad ljubav i neprihvaćanje jednako bole, neovisno o tome tko si, što si i u koga si zaljubljen(a). U jednoj u nizu umješno napisanih, glumljenih i režiranih scena, Simonova “straight“ prijateljica iz djetinjstva Leah (Katherine Langford) govori kako se osjeća kao da gleda svoj život s druge strane prostorije. Leah je bila na korak da Simonu prizna osjećaje i otkrije svoju tajnu da je zaljubljena u njega. “Ponekad mislim kako sam tip osobe kojoj je suđeno da mari za jednu osobu do kraja života“, otvara se Leah u sceni koja je zamalo postala svojevrsni njezin “coming out“, ali je ona zastala u strahu da ne pokvari prijateljstvo ili da je on ne bi možda gledao drugim očima.

Neka se Simon pita zašto se “straight“ ljudi ne otkrivaju, što Berlanti oslikava humorističnom montažom njegova zamišljanja kako se tinejdžeri “autaju“ pred roditeljima kao heteroseksualci, no film prikazuje da, osobito u tinejdžerskim godinama, nema velike razlike kad je posrijedi javna objava nečega svijetu, bilo istine o ljubavi ili identitetu zbog straha od neminovne promjene koja dolazi u paketu s time. “Što ako se svijetu ne svidiš“, pita se Simon koji ipak odlučuje “biti svoj“. Izaći će iz ormara, zatvoriti vrata za sobom i krenuti naprijed svojim putem u svijet, svidjelo se to svijetu ili ne.

Dobar tajming

Zanimljivo, Simon ima san o Harryju Potteru, tj. Danielu Radcliffeu, a spolno buđenje kod Bluea je izazvao Jon Snow iz “Igre prijestolja“. Još zanimljivije, “S ljubavlju, Simon“ je krenuo u hrvatska kina tjedan dana uoči Pridea i na taj način se priključio se Povorki ponosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 13:24