StoryEditor

RUSKA OBEĆANJA: Iz Rusije s krvlju

Piše PSD.
16. ožujka 2008. - 14:32

Film: EASTERN PROMISES; krimi-drama; SAD / Velika Britanija, 2007.
Režija: David Cronenberg
Uloge: Viggo Mortensen, Naomi Watts
Distribucija: Discovery
Ocjena: ****

Da se na kraju “Ljilje zauvijek” Oksana Akinshina nije bacila sa zgrade, ne mogavši više trpjeti život prostitutke na prisilnu radu u Švedskoj, vjerojatno bi doživjela sudbinu ruske tinejdžerice Tatiane u novom Cronenbergovu filmu “Eastern Promises”, nasljedniku sjajne “Povijesti nasilja” gdje je Viggo Mortensen također igrao dobrog tipa koji čini loše stvari.

Naime, sirotica već na samom početku umire pri porodu. Medicinska sestra odluči spasiti bebu i pronaći njezinu obitelj, a dnevnik pokojnice odvodi je do ravno na vrata ruske mafije. Rusku mafiju na filmu smo vidjeli svega par puta (npr. “Mala Odessa” i “Najveći rizik”). Sretan valjda što je se dočepao prije Scorsesea, Cronenberg dopušta da mu film povremeno naginje melodrami, zahvaljujući razmjerno shematičnu scenariju opterećenu suvišnim moraliziranjem o “traffickingu”. Međutim, “Ruska obećanja” najvitalnija su kada se Cronenberg okrene nasilju i Viggu Mortensenu.

Maestro biološkog horora oduvijek je držao kako je trganje (ljudskog) mesa prevažno da bi bilo glamurizirano, stoga je ponovno hiper-realističan. Da će biti krvi, jasno je već u uvodu kad se jedan lik “poigra” Sweeneyja Todda i prereže grkljan nekom nesretniku, a da pritom ne zapjeva. Brutalna tučnjava u sauni, u kojoj goli Viggo udara i probada svoj put kroz ubojice, sličan prizor iz “Najvećeg rizika” pretvara u obično nadmetanje jastucima. Mortensen je cool i kada rabi fen kako bi odmrzao leš te potom, hladan kao špricer, s cigaretom u ustima i ležerno zabačenom kravatom iza ramena, siječe prste ubijenom nesretniku. Za čovjeka koji to radi, Viggo je prilično šarmantan. Upravo mu je ta scena zasigurno donijela simpatije Akademijinih glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 12:35