StoryEditor

Relativni pobjednici apsolutni gubitnici

Piše Josip Jović
29. svibnja 2019. - 20:00

HDZ je, kaže njezin predsjednik, relativni pobjednik izbora za EU parlament. I to je točno, jer je osvojio najveći broj glasova. Ujedno je i najveći gubitnik, jer je u odnosu na prošle izbore dobio dvadesetak posto manje glasova. I nikada nije bio na tako niskim granama.

Dio njegovih birača svoje je povjerenje dao tzv. desnim strankama koje su proglašene populističkima, ali sigurno puno je tradicionalnih simpatizera vladajuće stranke, razočarano njome, ostao kod kuće. Nije pomoglo razbacivanje velikim projektima i europskim novcima niti demonstracija prijateljstva s Angelom Merkel.

Osam je ključnih razloga ovoga debakla.

Prvo, uvijek je teže braniti nego osvajati. Sva moguća nezadovoljstva usmjerena su na vladajuće, a i objektivno vlast se ne može pohvaliti baš nekim kolosalnim rezultatima. Drugo, koalicija s HNS-om i SDSS-om predstavljala je običnim biračima HDZ-a grubi prst u oko. Treće, HDZ se forsirajući Istanbulsku konvenciju i Marakeški sporazum zamjerio Bogu i narodu, Crkvi i vjernicima i širokom krugu građana, usto s prijezirom i arogancijom odbacivši referendumske inicijative.

Četvrto, guranje na mainstream poziciju završilo je nigdje. Izgubili su svoje, a one druge nisu pridobili. Peto, vrh stranke sustavno se rješavao svakoga tko drugačije misli, a to su obično najbolji, svakoga tko mu je stao na žulj ili ga barem krivo pogledao. Šesto, nekoliko ministara naglo je oboljelo od sukoba interesa, što je samo blagi izraz za zloupotrebu položaja.

Sedmo, lista kandidata skrojena je od neprepoznatljivih imena koja ispred sebe možda imaju svjetlu budućnost, ali iza sebe nemaju ništa. Osmo, posljednji skup u Ciboni neposredno uoči izbora s titranjem na nacionalne osjećaje doimao se kao priznanje vlastitih pogrešaka, što djelovaše vrlo ishitreno, izvještačeno i neiskreno.

Najveće je iznenađenje, prema mnogima, plasman Hrvatskh suverenista na treće mjesto. Da su išli zajedno s Neovisnima za Hrvatsku i s Marijanom Petir, u odnosu na koje imaju vrlo slične poglede, osvojili bi petnaest posto, a još s Mostom, koji nije daleko od njih, skoro 22 posto glasova i to samo mehaničkim zbrajanjem, a računajući na sinergijski učinak i znatno više.

To bi, ako bude pameti i nesebičnosti, mogla biti dobra pouka za parlamentarne izbore pod uvjetom da HDZ ostane ovakav kakav jest.

Andrej Plenkovića je još ranije rekao kako će HDZ biti onakav kakvim ga on želi. U tome je uspio, ustrojio je stranku po svojoj mjeri i po mjeri njezinih tradicionalnih protivnika, ali ne i po mjeri njezinih birača. Sada je valjda njegovoj misiji došao kraj, a i onako je od početka djelovao kao strano tijelo. No za njegovu budućnost ne treba brinuti.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 09:05