StoryEditor

RATOVI ZVIJEZDA: SILA SE BUDI Sila se djelomično probudila

Piše PSD.
18. prosinca 2015. - 17:11

Chewie, stigli smo kući - zadovoljno zaključi legendarni junak Han Solo (Harrison Ford) zakoračivši nakon dužeg vremena na svoj teretni svemirski brod “Millenium Falcon“ zajedno s kopilotom, dlakavim stvorom Chewbaccom (Peter Mayhew). Hanova rečenica multipla je okosnica novih “Ratova zvijezda“, sedme epizode popularne hollywoodske franšize podnaslovljene sa “Sila se budi“. Kući nije stigao samo Solo u “The Force Awakens“. Stigli su i “Star Warsi“ općenito, s njima i svaki fan(atik) serijala kreirana polovinom sedamdesetih u vizionarskoj mašti Georgea Lucasa.

Ovo je nastavak stare trilogije, nestrpljivo očekivan duge 32 godine koliko je proteklo od “Epizode VI“, odnosno “Return Of The Jedi“. Od samog početka filma redatelj J.J. Abrams (“Nemoguća misija 3“, “Super 8“), koji se iz fanovskog tabora “Zvjezdanih staza“ bezbolno preselio u onaj “Ratova zvijezda“, publiku vraća “nekoć davno“ u “veoma daleku galaksiju“. Fanfare studija 20th Century Fox više ne tutnjaju, ali osjećaj nostalgije je prisutan čim na ekranu zasvijetli naslov “STAR WARS“ i do najudaljenijih kutaka svemira se prostre prepoznatljivi žuti “tapet“ slova, ispisanih u funkciji kratkog sadržaja (svakog) filma.

 

K tome, “Sila se budi“ počinje “trade-mark“ prizorom otvaranja trilogije “Nova nada“ (1977.), “Imperij uzvraća udarac“ (1980.) i “Povratak jedija“ (1983.). Golemi svemirski brod ulijeće u kadar i njegova je glomaznost ovdje suprotstavljena čitavom planetu namjesto, recimo, nekoj manjoj odbjegloj letjelici pobunjenika. Takav omjer vlada između ovih i prethodnih “Ratova zvijezda“ u smislu budžeta i (trodimenzionalnog) spektakla, što Abrams potvrđuje hologramskom ilustracijom Zvjezdoubilačke baze naspram Zvijezde smrti, razorene u “New Hope“ i “Return Of The Jedi“. Ona je otprilike sedam puta masovnija, a njezine je veličine svjestan i Han.

Destrukcija Zvjezdoubilačke baze, također opremljene “snagom uništavanja planeta“ sa dobrodošlim stvarnosnim nuklearnim podtekstom, jedan je od ciljeva protagonista i ovog filma budući da ga je Abrams pomodno napravio gotovo kao novomilenijsku (in)verziju “Nove nade“, onako kako su to spram slavnih prethodnika bili ovogodišnji “Jurski svijet“ i “Terminator Genisys“ tipujući na inicijaciju mlađih generacija publike. Priča sada prati heroinu, skupljačicu otpada Rey (talentirana Daisy Ridley).

 

 

Poput nekoć Lukea Skywalkera, Rey će se pridružiti pokretu otpora nakon što na njezin pješčani planet stigne narančasto-bijeli droid BB-8 (neodoljivi nasljednik R2D2-a) s važnim podacima za snage dobra. Za time, kartom koja vodi do nestalog Lukea Skywalkera, tragaju i zlikovci, Prvi red predvođen “darthvaderovskim“ Kylom Renom (Adam Driver), generalom Huxom (Domhall Gleeson) i njihovim vrhovnim vođom Snokeom (Andy Serkis). U dvostrukoj potrazi Abrams potvrđuje verziranost u (stare) “Star Warse“.

Ako se “The Force Awakens“ prema kraju pretvara u tipični blockbuster aktualnog trenutka, prva trećina napose posjeduje identičnu vizualnu patinu izvorna filma s pripadajućim prijelazima scena i analognim, praktičnim specijalnim efektima uz minimalna prisnaživanja računalno generirane slike i zelenih ekrana. U odnosu na Lucasove prednastavke, setovi su sada opipljiviji i realističniji, koliko već realističan može biti ovakav znanstveno-fantastični spektakl. Tu je i nekoliko jako lijepih “greatest hits“ posveta ispraćenih okicama junakinje Rey, zaigranim i širom otvorenim kao kod obožavatelja “Ratova zvijezda“.

 

 

“Millenium Falcon“ sjaji u preglednoj akciji, pale se svjetlosne sablje i laseri, pregovara se u svemirskim kantinama, spominju se i preše za smeće u kakvima su zaglavili Han,  Luke (Mark Hamill) i Leia (Carrie Fisher). Odlično je Abrams rekreirao i Vaderovu nijemu zagledanost u Zvijezdu smrti kroz prozor letjelice s Renovim promatranjem crvene zrake Zvjezdoubilačke baze, čak i napad helikopterima iz Coppoline “Apokalipse danas“ u vidu pojave lovaca na osunčanom horizontu.

No, osim što postoji granica gdje prestaje posveta, a počinje manjak istinske kreativnosti najviše ogledane u Snokeu kao pljunutom Gollumu iz “Gospodara prstenova“, Abramsove slike su impresivnije od prekratkih scena lišenih čarolije originalne trilogije ili povremenih uzbuđenja prednastavaka, poput duela jedija Obi-Wan Kenobija i Qui-Gon Jina s Darthom Maulom (“Fantomska prijetnja“, 1999.), tj. Yode protiv grofa Dookua (“Klonovi napadaju“, 2002.). Prednastavci su pričali unaprijed zadanu priču o nepovratnoj sudbini Lukeova oca Anakina Skywalkera, njegovu prelasku na tamnu stranu Sile koja je u “Osveti Sitha“ (2005.) dovela do rađanja jednog od najboljih filmskih negativaca svih vremena, Dartha Vadera.

 

 

 


Kao korak u nepoznato i (ne)istraženi teritorij “Star Warsa“, “The Force Awakens“ nije imao takvu fatalističku predodređenost, stoga ostaje žal da Abrams ziheraški reciklira prošlost umjesto da gradi budućnost na temeljima potentne mitologije već uspostavljena svijeta. U Rey ima previše Lukea, u Renu previše Vadera, stari/novi likovi proživljavaju istu sudbinu u drugom vremenu i nalaze se u razmjerno sličnim situacijama. Abrams poseže za prvim Lucasovim filmovima jednako kao što nesigurni Ren traži duhovni savjet od Vadera kako bi dovršio što je on započeo. Vader bi možda prigovorio Abramsu da je njegov nedostatak vjere u budućnost Sile uznemirujuć. Sila se djelomično probudila.

 

 

 

 

MARKO NJEGIĆ

 

 

Majice i tenisice na Vadera i Yodu

Na ponoćnoj pretpremijeri u splitskim multipleksima posjetitelji nisu bili odjeveni kao olujni jurišnici ili Darth Vader, s plaštevima na leđima ili laserskim mačevima u rukama, kao tisuće fanova na premijerama u svijetu, no njihova odanost se odražavala u majicama i tenisicama oslikanim likovima “Ratova zvijezda“ poput Yode. Pojava “Star Wars“ loga u uvodu filma neke je u kinu nagnala na pljesak. Međutim, aplauz je, barem u Splitu, izostao na samome kraju filma, premda se stjecao dojam da su ljudi uglavnom zadovoljni viđenim. Nove “Ratove zvijezda“ zasad prate pozitivne kritike i velika gledanost je neupitna. Pitanje je samo hoće li film postati najgledaniji svih vremena i ugroziti “Titanic“ i “Avatar“.
 

Olujni jurišnik sa savješću

Od mlađe glumačke ekipe na mjestu novih jedija, pilota i Vadera, Sila je najviše jaka u dosad nepoznatoj 23-godišnjoj glumici Daisy Ridley koja zrači “djevojka iz susjedstva“ osmjehom Keire Knightley i seksepilom Amber Heard ili Olivije Wild. Od početka do kraja filma Ridley fino dočarava sazrijevanje od tinejdžerice do sudbinske “girl power“ heroine i veselimo se vidjeti je u nastavcima. U ulozi olujnog jurišnika sa savješću John Boyega (“Attack The Block“) previše forsira biti “comic relief“. Oscar Isaac je standardno dojmljiv, ali njegovog lika, pilota Poea Damerona, nema puno u filmu. Među negativcima se izdvaja Kylo Ren koji je upečatljiviji s aparaturom, odnosno maskom/kacigom. Nakon što pokaže svoje lice, njegova emotivna rastrganost i bijesom išarane dvojbe (boji se “povlačenja prema svjetlu“ i da neće biti snažan kao Vader) previše nalikuju Anakinovim. Premda, Abrams je u to ime režirao bar jednu vrsnu scenu s tamom kako prekriva tračak svjetla nasred mosta u trenu Renova finalna prijelaza na “dark side“.
 

Ford kao Schwarzenegger

Harrison Ford je s lakoćom opet uskočio u kožnu jaknu svemirskog akcijskog junaka naoružana humorom (“Bježanje sad, grljenje poslije“). Ford uspijeva dočarati protekle godine Hana Sola, sa svim pripadajućim usponima i padovima, posebice kad se sretne s Carrie Fisher i proradi stara kemija. On je za nove “Ratove zvijezda“ značajan kao Schwarzenegger u ljetošnjem “Terminatoru“ i bez njega to ne bi bilo ni približno to.
 

Štancanje 'Star Warsa'

“Budućnost je uvijek u pokretu“, govorio je Obi-Wan Kenobi u “Novoj nadi“. U tu budućnost vjeruje studio Walt Disney Pictures i najavljuje nekoliko projekata vezanih za “Ratove zvijezda“, od “Rogue One“ Garetha Edwardsa (“Godzilla), koji ide u kina dogodine, do “Epizode VIII“ u režiji Riana Johnsona (“Looper“) i solo filma o, hm, mladom Hanu Solu. Prema svemu sudeći, Disney će “Star Warse“ štancati kao Marvelove superjunačke spektakle.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 22:27