StoryEditor

Raspada li se Vlada zbog homoseksualaca?

Piše Josip Jović
28. studenog 2018. - 19:00

Sljedećih će se dana voditi žustra polemika oko predloženog Zakona o udomiteljstvu, koji ulazi u saborsku proceduru i oko kojega je sporno pitanje mogu li homoseksualci udomljavati djecu. U drugi će plan pasti svi naši uljanici, agrokori, sindikalci, kriminalci, drumovi i kumovi.

Tako je to uvijek kad se otvore neka tzv. svjetonazorska pitanja za koja su svi zainteresirani, stručni i pozvani. Za sada su se oko udomljavanja djece iskristalizirala barem tri tipična stajališta. Jedno je naravno-narodnjačko, drugo je skorojevićevsko-pomodarsko i treće oportunističko-kapitulantsko.

Prvo stajalište zatječemo kod Bože Petrova (Most) koji preferira odgoj djece u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene, a taj bi odgoj, kaže on, trebao biti iznad svih drugih interesa. Odmah se na njega obrušio Ivan Vrdoljak (HNS) s liberalnom parolom o toleranciji i jednakosti svih građana bez obzira na spolnu orijentaciju.

Pale su i teške riječi na račun Petrova i ostalih koji se s njim slažu: mržnja, strah, ksenofobija, srednji vijek, niske strasti, jeftini politički poeni. Jasno je poručio kako neće poduprijeti predloženi zakon koji ne predviđa mogućnost da i istospolni parovi mogu posvajati djecu.

Napokon, Darko Horvat (HDZ) drži kako je prirodno da dijete ima oca i majku, bez čega se inače dijete ne može ni roditi. Za njega je sve drugo pomodarstvo, ali, avaj, spram onoga što se događa na prostoru EU-a nije siguran kako ćemo moći dugo odolijevati.

Po svakoj normalnoj logici, ključno nije pravo homoseksualaca da uzimaju djecu u svoj dom kao kućne ljubimce, nego je ključno pravo djece da budu odgojena u sredini s prirodnim odnosom među spolovima. Nije nevažna ni činjenica da je Petrov ipak psiholog, za razliku od jednog tehničara i jednog ekonomista.

Vrdoljakova retorika ima malo veze sa stvarnošću i s pameću, on nastupa s nizom deplasiranih diskvalifikacija koje se ne mogu dobro prodati političkom tržištu, ali svakako mogu u ekskluzivnim klubovima. Branislav Nušić za njega bi napisao da je pokondirena tikva, čovjek bez vlastitog mišljenja.

Horvat je bliži Petrovu, ali što se tu može. Moralni kolonijalizam je nezaustavljiv. Turci kidišu, a naši se redovi povijaju. U pitanje mogu doći i europski fondovi. Što je, tu je, kako obično sportaši konstatiraju nakon poraza.

Andrej Plenković je diplomatičan i taktičan. Bilo bi nezgodno još jednom pokleknuti pred ultimatumom strančice bez legitimiteta, ali, opet, može doći u pitanje opstanak njegove Vlade. Zato ne povlači prijedlog iz procedure, ali ostavlja mogućnost daljnjih dogovora s partnerima. U pričuvi je i ojačani Milan Bandić, zlu ne trebalo.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:37