Kolumnekultna 22

Rađa ne smije biti pomoćnik ministra za sport

Piše Leo Kovačić
leova

Imamo Zakon o sportu koji se ne provodi, savez koji se proglasio većim od države, vrhušku domaćeg nogometa koja je više puta pritvarana u Remetinec zbog sumnji u organizirani kriminal, neregularnu ligu s maticom i filijalama, arbitre koji primaju mito... Imamo i novu Vladu, doduše još uvijek “krezubu” i s puno upražnjenih fotelja, dobili smo nedavno i novog ministra obrazovanja i sporta, a imamo čak i nekakvu sportsku inspekciju.

U normalnoj državi sasvim dovoljno da od vladajuće garniture dobijemo barem jedan službeni i artikulirani stav o resoru kojeg iz mjeseca u mjesec potresaju afere i zbog čije se aljkavosti prije nešto više od godinu dana na splitskoj Rivi okupilo 30.000 građana tražeći promjene. No, ovo je ipak Hrvatska i možda zaista previše tražimo.

Umjesto toga, novi ministar znanosti i sporta Predrag Šustar odlučio je uzeti “time out” dok mu nadređeni ne pronađu kandidata za pomoćnika, doministra koji bi se pozabavio ovom tematikom jer, eto, on, kako je ustvrdio preuzimajući novu funkciju, nije - mjerodavan.

To ga, nažalost, nije spriječilo da na državnoj televiziji nedavno ipak prozbori riječ, dvije o sportu, odnosno izmjenama zakona i močvari u koju se pretvorio domaći nogomet, pa je tako promrmljao nešto o tome kako je “zakon pisan zbog Zdravka Mamića”, a čitava procedura donesena “preko koljena”. Na kraju je čak upotrijebio i onu čuvenu tezu o “podjeli sjevera i juga”, retoriku koju su patentirali u Hrvatskom nogometnom savezi i Maksimirskoj ulici.

‘Sporna’ izjava

“Mi moramo napraviti strategiju o sportu, a nakon toga novi cjeloviti zakon o sportu. Do tada, imamo zakon koji se donio bez rasprave, po hitnoj proceduri, i nije mi jasno zašto se to dogodilo. Imamo situaciju gdje je brzo donesen zakon kako bi se tamponirala jedna osoba’’, natuknuo je ministar i nemamo ga namjeru demantirati, jer bi to potrajalo. Očito je i njemu teško sjelo što mu ministarstvo ima onaj prirepak – sport, pa je možda i bolje pričekati da mu konačno poture “specijalca” za to pitanje.

Tko će, dakle, Šustaru postati desna ruka zadužena isključivo za probleme sportaša, i to, kako je najavljeno, s popriličnom autonomijom u odlučivanju, još uvijek nije poznato. U posljednjih četrdesetak dana koliko, naime, traju pregovori HDZ-a i Mosta u javnost su procurila tek dva imena: ono Dina Rađe, proslavljenog košarkaša i olimpijca, te Zrinka Čustonje, čelnika Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

I jedan i drugi imaju stranačku iskaznicu HDZ-a u čijoj se kvoti nalazi Šustarovo ministarstvo, no kako stvari stoje, članovi Mosta, koji aktivno sudjeluju u ministarskoj križaljci, bliži su ideji da Rađa preuzme funkciju pomoćnika. Problem je, međutim, što Rađa odavno ne krije svoje simpatije prema Hajduku i biloj boji, a uz to je i jedan od rijetkih sportaša (ali i članova HDZ-a) koji je javno poručio što misli o ljudima koji vode hrvatski nogomet.

“HNS sustavno vodi kampanju podjele, toliko zdušno rade na tome da ih moram pohvaliti da su uspjeli. Ne želim pojedinačno govoriti o njima jer im ne želim davati legitimitet. Potpuno sam indiferentan prema njima. To je privatna prćija jedne osobe i njegovih lutaka. Ne zanimaju me kad pobjeđuju, ne zanimaju me kad gube. Ne zanima me ništa vezano za njih.

Ne čitam ništa o njima o novinama, ne gledam ih na televiziji. Ako je netko spreman na prodaju ugleda i svog obraza, ja nisam. Moj obraz nije na prodaju”, ustvrdio je Rađa nakon prošlogodišnjeg bojkota hrvatske nogometne reprezentacije, davši potporu ogorčenim navijačima.

Inače, Rađa je član HDZ-a od parlamentarnih izbora 2007. godine kada pristupio stranci kako bi dao podršku tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. Politički je aktivan bio tek jedan mandat u Gradskom vijeću Splita, od 2005. do 2009. godine kada je najvećim dalmatinskim gradom vladala koalicija njegove stranke i poduzetničke Liste Veloga Mista.

Sada je angažiran i kao čelna osoba Stručnog savjeta za mušku košarku, novog tijela unutar Košarkaškog saveza, zaduženog isključivo za struku. Također, Rađa je od 2003. do 2010. godine bio i predsjednik Košarkaškog kluba Split koji je pokušao osoviti na noge, no ta avantura je neslavno završila.

Iako je u početku slovio kao prilično siguran odabir šefa Tomislava Karamarka, i to kao uzdanica splitskog HDZ-a, kako vrijeme prolazi, akcije mu značajno padaju.

Umjesto njega, na “pole position” progurao se Zrinko Čustonja. Ovaj samozatajni sportski djelatnik iz Virovitice po zanimanju je doktor kineziologije, a javnost ga poznaje i kao autora nekoliko strateških nacionalnih dokumenata i studija iz područja sporta, ali i kao jednog od članova povjerenstva za izradu novog Zakona o sportu na koji je imao, dodajmo i to, niz primjedbi.

Sada je jedan od vodećih ljudi Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) i njegovu kandidaturu, za razliku od Rađine koji ima potporu splitskog dijela stranke, gura struja bliska Zdravku Mamiću. Naime, upravo je Čustonjin HASS, uz HNS, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih te Hrvatski školski sportski savez, potpisnik zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu novog Zakona o sportu, te je poprilično izvjesno kako će bi se on postavio u čitavoj priči i odluke pojedinih saveza da ga se ne pridržavaju. To je, tvrde upućeni, zapravo i njegova najveća snaga u borbi za doministarsku fotelju.

Idemo iz početka

U svakom slučaju, nemamo se čemu posebno veseliti. Umjesto bivšeg ministra Vedrana Mornara (SDP) koji se, baš poput Šustara proglasio “nenadležnim” za sport” (iako ga to nije spriječilo da bude čest gost na Maksimiru) i njegovog zamjenika Roka Andričevića, rođenog Splićanina koji se svojski trudio obezvrijediti i otežati trud građana i čelnika Hajduka da se izmjene zakona doguraju do “Narodnih novina”, dobit ćemo u najboljem slučaju njihove – replike.

Za navijače opet sve kreće ispočetka. Nakon borbe svim pravnim sredstvima, zakonima, tužbama, još je jedan beskrajan dan u kojem fali tek svizac da tužno proviri iz brloga i predvidi dugu, dugu zimu. A močvara se na taj način neće isušiti...

Država nam je stvarno zakon

Kad već spominjemo Zakon o sportu, hvala na pitanju, eno ga na papiru: donesen je, no niti ga tko provodi, niti se tko sekira zbog toga. Idila, rekli bismo. U međuvremenu, Ustavni sud je iz drugog pokušaja primio Prijedlog za ocjenu njegove ustavnosti. Prvi put, podsjetimo, HNS je odustao od pritužbe nakon što je u javnost procurila afera s ustavnom sutkinjom Slavicom Banić koju su tajne službe 80-ak puta uhvatile u kontaktu s posrednikom Zdravka Mamića, a sve pod sumnjom da dogovaraju rušenje Zakona.

U međuvremenu, na adresu Vlade i Sabora poslan je zahtjev za očitovanje iz kojeg je vidljivo da je sudac izvjestitelj u ovom predmetu Marko Babić, još jedan sudac kojeg su mediji navodili kao osobu koja se prati i prisluškuje zbog kontakata s obitelji Mamić na temu pravosuđa, čime je oboren rekord Ustavnog suda u brzini početka rada na jednom predmetu. Naime, Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sportu zaprimljen je 29. siječnja, a već desetak dana poslije slučaj je u proceduri.

Za usporedbu, isti ovaj sud već punih 25 godina u ladici drži Zakon o pravu na pobačaj, šest godina odlučuje o ustavnosti uvođenja valutne klauzule, isto koliko i o Zakonu o sigurnosti na cestama... Prava šteta što i inače nisu ovako ažurni, dobro obaviješteni i spremni zasukati rukave... Možda nas onda i ne bi sprdali da smo “banana-država”.