StoryEditorOCM
Kolumneagora

Pupovac ugrožava Srbe u Hrvatskoj

28. svibnja 2018. - 20:30

Zvati sebe progonjenim samo je perfidan način da progoniš drugoga. Ova misao Pascala Brucknera savršeno opisuje višedesetljetnu strategiju Milorada Pupovca. Tako on opet, u biltenu Srpskog narodnog vijeća, provlači tezu o ugroženosti Srba u Hrvatskoj. Na stranu što je to bila retorika Slobodana Miloševića kao opravdanje i uvod u agresiju na RH, zabrinjavajuće je što Pupovac kao član vladajuće većine, 2018. godine ovdje govori poput glasnogovornika Beograda, na sličan način poput Vulina, ili Vučića svejedno.
Netko je tu lud, Pupovac na vlasti, zajedno sa "suhim zlatom", a Srbi ugroženi!? Slaže li se "suho zlato" s njim, ne znam, ali bilo bi lijepo da mu "suho zlato", a ne autori u medijima, kaže što slijedi. Ako mu se da, jer "stabilnost" je važnija od istine, pa makar i Pupovac bio jamac "stabilnosti" suhog zlata.
Za razliku od Pupovca moja malenkost u Slavoniji i Baranji živi i radi sa stvarnim Srbima, a ne s imaginarnim, ugroženim, Pupovčevim. Oni su ovdje doista ugroženi. Ugrožavaju ih agrokoroidni borgovi, kao i Hrvate i Mađare, jer, ako rikne "Belje", cijela Slavonija i Baranja je u banani. Ugroženost Srba ovdje, jednaka je ugroženosti svih nacija koje ovdje žive, i nije političke ili nacionalne, već ugroženost egzistencijalne naravi.

Ide im na živce

No, kako Pupovca stvarni život i problemi Srba ne zanimaju, oni ovdje u Osijeku ne glasaju za SDSS, već mahom za druge stranke, ponajviše za SDP, ili, najnovije, za Živi zid, čak i HDZ, ako je uhljeb. Unatoč tome, Pupovac se predstavlja kao ekskluzivni vođa Srba u Hrvatskoj, no većini Srba, doslovno, ide na živce, jer su ga pročitali, a u Vukovaru, gdje je njegov Stanimirović bio dio okupacijske vlasti SAO Krajine, dali su mu košaricu na lokalnim izborima. Stanimirovića smo toliko ugrozili da je dobio zajamčenu saborsku stolicu nakon što je poslije pada Vukovara izjavio kako je palo zadnje "ustaško uporište, Vukovarska bolnica".
Budući da u dijelu zadnjeg izvješća o "ugroženosti Srba" proziva mnoge medije, od Indexa.hr do Večernjeg, našla se tu i Slobodna Dalmacija. Kada je već tako, "prisiljen" sam ponoviti dio svoga teksta iz "Slobodne" na istu temu Pupovčeva "etnobiznisa", gdje su o Pupovcu jasno progovorili Vesna Pusić i bivši predsjednik Josipović, a ne, recimo, Đapić.
Bivši je predsjednik definitivno imao pravo kada je detektirao da Pupovac zapravo živi od proizvođenja tenzija niskog intenziteta, a to je i njegova prošlotjedna izjava koja podsjeća na izjave s početka devedesetih o "ugroženosti Srba u Hrvatskoj". Zanimljivo kako druge nacionalne manjine i njihovi predstavnici, od Bošnjaka preko Mađara do Talijana ili Nijemaca, ne rabe retoriku ugroženosti, jedino Pupovac.
To mu je, očito posao, agenda. Ako ćemo Hrvatsku već čitati kroz prizmu nasilja i diskriminacije, svaka društvena skupina bi se u RH mogla požaliti na takve slučajeve, i to ne samo u RH, već u svakoj državi EU-a. Isto tako, kada već govorimo o diskriminaciji po nacionalnom ključu, slučaj hrvatskih i srpskih vrtića i škola u Vukovaru, ta glupa segregacija djece, jedna je od najlošijih strana Erdutskog sporazuma na koji se tamošnji SDSS poziva ne želeći se miješati s Hrvatima. Ovakvom politikom i retorikom Pupovac ovu situaciju, štetu koja se nanosi djeci i suživotu, samo podgrijava.
Najapsurdnija situacija dogodila se kada su, opet pozivajući se na Erdutski sporazum (točka 12), Pupovčevi tražili za vrijeme Milanovićeve vlade de facto da budu država u državi, autonomiju, čemu se suprotstavila ne Ruža Tomašić, već ministrica Vesna Pusić! Treba li dodatni komentar?

Koalicija s Glavašem

Pupovac me nervira, ne zato što je Srbin, već što je tip političara demagoga koji zlorabi svoju naciju za vlastiti probitak i promociju. Da, Srbi su ugroženi, ali od Pupovca i njegova etnobiznisa! Zar bi uostalom bivši predsjednik Josipović, nazvavši Pupovca "političkim reketarom", bez razloga izjavio sljedeće: "U vrijeme kada je njegova stranka i formalno bila u Vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsjedniku svih građana, ne sviđa", zaključio je Josipović.
Pupovac definitivno dijeli Srbe na one njegove, koji su prvog reda, i Srbe drugog reda, ogromnu većinu koja svoje građanske i egzistencijalne interese ostvaruje kroz druge stranke. Lako je ovima njegovima u Srpskom narodnom vijeću i Novostima, imaju para ko blata, dok ovi moji Srbi u Baranji i Osijeku, dijeleći sudbinu svih građana ovdje, grintaju protiv takvih političara jer vide da ne predstavljaju njih, već mnoštvo sitnih borgovskih interesnih skupina, bez obzira na naciju.
U jednom, biti toliko godina dijelom vladajuće većine, na vlasti, poput Pupovca i njegovih Srba prvog reda, a žaliti se na položaj Srba, Pupovac zapravo priznaje istinu o sebi, da nije učinio ništa za Srbe drugog reda, da ga nije briga za njih. Bukvalna i gruba istina glasi: Srbe u Hrvatskoj, iako je imao sve poluge moći i vlasti, kao i danas, najviše ugrožava Milorad Pupovac koji čini vladajuću, saborsku većinu s – Branimirom Glavašem.


Bukvalna i gruba istina glasi: Srbe u Hrvatskoj, iako je imao sve poluge moći i vlasti, kao i danas, najviše ugrožava Milorad Pupovac koji čini vladajuću, saborsku većinu s – Branimirom Glavašem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 17:47