StoryEditor

POVRATAK U ZEMLJU ZOMBIJA Dobrodošlica živih mrtvaca

Piše Marko Njegić
18. listopada 2019. - 00:59
Zombieland2-

"Hvala što ste se vratili po repete." - "Povratak u zemlju zombija" (2019.)

Živi mrtvaci jedva su dočekali film "Povratak u zemlju zombija". Zombiji zaskaču već Damu s bakljom, zaštitni znak hollywoodskog studija Columbia Pictures. Međutim, Dama se snalazi i bakljom umlati par živih mrtvaca koji nisu imali strpljenja da njezin film počne nego su navalili na nju kao iz najljuće gladi.

Ne bi da nisu ništa prigrizli od prvog Columbijinog "Zombielanda" iz 2009. godine do nastavka podnaslovljena "Double Tap" po Columbusovu (Jesse Eisenberg) drugom pravilu za preživljavanje zombija "dvaput opali" (spraši dva metka).

U ovih deset godina, koliko je prošlo od "Dobrodošli u zemlju zombija", živi mrtvaci koji su preživjeli susrete s Millom Jovovich ("Resident Evil 4-6") naselili su žanr romantične komedije ("Topla tijela") i drame ("Maggie" sa Schwarzeneggerom), postali nacisti ("Mrtvi svijeg"), bili zvijezde viskobudžetnog blockbustera ("Svjetski rat Z" s Bradom Pittom), otputovali prvim razredom do Južne Koreje ("Vlak za Busan")...

Skoknuli su zombiji i na televiziju ("Živi mrtvaci", "Nacija zombija", "Crno ljeto"). Ukratko, zombi filmova i serija nije nedostajalo od 2009. naovamo. Pobogu, čak je i hrvatska kinematografija ove godine dobila prvi zombi film zahvaljujući Predragu Ličini i njegovom "Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj".

"Puno je zombi zabave danas", svjestan je u uvodu narator "Povratka u zemlju zombija" Columbus, a mi se sjećamo završnice prethodnika ambijentirane u zabavni park kao simbol "zombificirane" industrije "entertainmenta". Columbus odmah koristi priliku da se zahvali publici što se vratila po "repete", odnosno ovaj nastavak ponovno u režiji Rubena Fleischera ("Venom").

No, opet, "Zombieland: Double Tap" nije nastavak bilo kojeg zombi filma. Izvorni "Zombieland" je drugi najveći zombi hit u povijesti nakon "World War Z" i najzabavniji novomilenijski "zombie movie" (najbolji bio vjerojatno bio "REC"). To je razlog da su se i zvjezdani glumci vratili po repete na desetogodišnjicu "Dobrodošlice u zemlju zombija" – Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone i Abigail Breslin.

Usklađivanje glumačkog rasporeda četvorke bilo je jako teško pošto su u međuvremenu postali sve popularniji, a neki i nominirani za jednog (Eisenberg), dva (Harrelson) ili tri Oscara (Stone; treću nominaciju i potvrdila). Trebalo je, sasvim sigurno, raditi kompromise oko slobodnog vremena/minutaže.

To se u filmu osjeti, premda scenaristi izvornika Rhett Reese i Paul Wernick ("G.I. Joe 2", "Trag života") te njihov novi partner Dave Callaham ("Plaćenici 1-3", "Godzilla") nastoje to prikriti, tj. opravdati. Kad se Wichita i Little Rock (Stone, Breslin) odvoje od Columbusa i Tallahasseeja (Harrelson), s kojima tvore nesvakidašnju familiju, prva to, kao, radi zbog straha da će se "skrasiti" na jednom mjestu, a druga jer želi naći svog vršnjaka među preživjelim ljudima.

Prethodnik je svakako djelovao kao beskompromisniji i spontaniji film, ali "Double Tap" povremeno zna biti na njegovu tragu i djelovati prilično svježe, pa i subverzivno, ako ne uspijeva biti nekakva zombi-inverzija "Zombielanda", kako smo očekivali nakon odličnog uvoda.

Dugo očekivani nastavak uglavnom se, dakle, pokazuje dobrodošlim i vrijednim čekanja, osobito u prvoj trećini. Početak je dosta dinamičan, duhovit i često razbija tzv. četvrti zid zaslugom scenarističkog dvojca Wernick-Reese koji je u međuvremenu napisao "Deadpoola 1&2".

Ovoga puta ljudi/naši junaci tamane zombije u "slow motionu", ne obratno, kao na nezaboravnom početku originala, pa Metallica sada praši s "Master Of Puppets" umjesto "For Whom The Bell Tolls". Junaci su dobro upoznali sve zombije i podijelili ih na glupe (Homer), pametne (Hawking, kao Stephen) i nečujne (nindža), a tu je i nova supervrsta, teža za ubiti, nazvana T-800, po Terminatoru.

"Kad otkriju cilj ne zaustavljaju se, poput imenjaka", opisuje Columbus T-800 zombije. Glupi zombiji služe kao izvor zabave u "svijetu bez YouTubea". U filmu nam se predstavlja svijet živih mrtvaca 2019. koji je većinski stao/zapeo u 2009., godini zombi apokalipse.

Serija "Walking Dead" nije uspjela biti prikazana jer je izašla 2010., no Columbus čita strip i kaže "zastrašujuće, ali nerealno". Nije prikazan ni "Terminator: Spasenje", iako je krenuo u kina par mjeseci prije "Dobrodošli u zemlju zombija", ili ga barem protagonisti, veliki fanovi "T2" ("Hasta la vista, baby"), nisu stigli pogledati, budući da misle kako je T-800 prvi model, ne T-600.

S druge strane, Bill Murray je u svijetu "Zombielanda" uspio snimiti "Garfielda 3". Njegov "cameo" nastup nanovo je urnebesan. Komičarska zvijezda "Istjerivača duhova" na par minuta postaje "zombiebuster". "Ne bojim se duha" citira Murray "Ghostbusterse" i odalami zombije čija je krv uglavnom računalno generirana.

"Povratak u zemlju zombija" je evidentno produkt 2019. sa standardnom blockbuster opremom, od CGI krvi do digitalnih masovki ili destrukcije, kao u scenama "najboljeg zombi ubijanja godine" gaženjem kombajnom i rušenjem kosog tornja u Pisi. Baš zato film je zanimljiviji ispod "blockbusterske" površine.

Kad se protagonisti, nedugo nakon početka, sklone od zombija u napuštenu i zapuštenu Bijelu kuću, Tallahassee kao novi "predsjednik" potpisuje pomilovanje Wesleyju Snipesu za utaju poreza (Harrelson je glumio s njime u "Velikim haklerima" i "Vlaku punom love"). Znakovito, na zidovima Bijele kuće i dalje vise slike Obame. Trump u alternativnoj stvarnosti filma nije došao na vlast. Izgleda kao da "Zombieland 2" želi poručiti da nam je bolje u društvu zombija.

Plavuša bez mozga

Glumačka pojačanja (Rosario Dawson, Luke Wilson) predvodi razigrana Zoey Deutsch u ulozi glupaste plavuše Madison. "Zombiji jedu mozak, a ona ga nema", kaže Harrelsonov lik za Madison.

#CINEMARK

Izdvojeno

25. lipanj 2020 06:47