StoryEditor

Političari bi trebali šutjeti kad je riječ o 'Uljaniku'

Piše Josip Jović
3. travnja 2019. - 20:00

Pacijent je umro i nije više aktualno pitanje kako ga spasiti, nego tko je odgovoran za njegovu smrt. Dok "Uljanik" i "3. maj" gore, a s njima i rudimentarni ostaci hrvatske industrije, političari i stranke samo dolijevaju ulje na vatru u međusobnom optuživanju i potkusurivanju, nastojeći uvjeriti javnost ili barem dio svoje javnosti kako su baš oni ispravni i dobronamjerni, a svi drugi grješni i pokvareni.

Tako IDS optužuje državu zbog "udara na Istru", HDZ opet, u početku sramežljivo, sada već otvoreno, upire prstom u istarske strukture, SDP proziva trenutnu Vladu, a Vlada one vlade koje su joj prethodile.

Rado bi ovi sadašnji osuli paljbu po Ivanu Vrdoljaku, ali se taj bivši ministar gospodarstva iz one Vlade ukotvio u njihovoj blizini.
Iz oporbe vele kako su uhićenja članova uprave "Uljanik grupe" samo magla da bi se prikrila namjera likvidacije, čime kao da žele, poput odvjetnika Ante Nobila, braniti osumnjičene za lopovluk.

A prav' za prav', svi bi se mogli pokriti ušima, ili barem šutjeti ako već ne mogu pomoći. Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića nikako ne može biti najodgovornija. Ne može se reći ni da je bila nezainteresirana ni da joj do "Uljanika" i radnika nije bilo stalo.

Može joj se prigovoriti što je otezala s rješenjima obećavajući neke zainteresirane partnere kojih nije bilo. Prethodna je "kukuriku" Vlada šakom i kapom dijelila novce za subvencije i jamstva bez ikakve kontrole i kriterija. Spojila je "Uljanik" i "3. maj" da slijepac vodi slijepca.

Prepustila je Danku Končaru "Brodotrogir", čija je sudbina također neizvjesna, a u "antrešelj" je dobio hotel "Medenu" i trogirsku marinu. Odgovornosti se ne može osloboditi ni IDS, stranka koja u Istri ima apsolutnu vlast još od 1990. Ta, u brodogradilištu su njegovi kadrovi, bio je dio "kukuriku" koalicije, šef stranke Ivan Jakovčić odavno je planirao ugasiti brodogradnju za račun turističkih projekata, te u taj projekt instalirati svog prijatelja, spomenutog Končara.

Godinama Damir Kajin, valjda jedan od najpoštenijih naših političara, u vjetar govori kako je "Uljanik" vreća bez dna, a cijela regija "razbojnička špilja" u kojoj se pojedinci bogate pretvarajući javno u privatno.

Ni radnici ili mali dioničari, koji drže portfelj od 47 posto, ne mogu samo vikati na Vladu. No, to malo dioničarstvo je samo eho jednog propalog (samoupravnog) modela koji je samo u frazi značio vlast radnika, a u praksi legitimiranje moći direktora. Stečaj je, dakle, rješenje koje nitko nije želio, već se ono samo sobom nametnulo. Ako se u tom postupku dođe do pravog vlasnika, možda konačan rezultat i ne bude tako porazan.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 03:04