StoryEditorOCM

PIRATI S KARIBA: NEPOZNATE PLIME Između oseke i plime

Piše PSD.
25. svibnja 2011. - 13:22
Film: PIRATES OF THE CARRIBEAN: ON STRANGER TIDES; SAD, 2011.
Režija: Rob Marshall
Uloge: Johnny Depp, Penelope Cruz
Distribucija: Continental
Ocjena: ***

Uskomešanim morem nanovo brodi hollywoodski kralj valova, Jack Sparrow. Svjestan nevjerojatne popularnosti Jackova lika i djela, studio Walt Disney Pictures njegovu je tumaču Johnnyju Deppu za povratak u gusarske čizme iskeširao najveći glumački honorar u povijesti (55 milijuna dolara).
Sparrow je najomiljeniji filmski protagonist novog milenija, središnja figura čoporativnih odlazaka u multiplekse.

Gledatelji su se valjali od smijeha kad im je u prvim "Piratima s Kariba" ("Prokletstvo Crnog bisera", 2003.) Gorea Verbinskog priredio optičku varku i suvereno uplovio u luku na jarbolu barkice, strepili su za njega nakon što je završio u škriputavim zubima monstruozna Krakena u finalu nastavka ("Mrtvačeva škrinja", 2006.), odnosno pratili s ruba stolice Jackov obračun s Davyjem Jonesom na vrhu Letećeg holandeza kojeg su usisavali divovski vrtlozi u trećem dijelu ("Na kraju svijeta", 2007.).

Naravno, Sparrow je sve pogibeljne pustolovine preživio i sada je, u filmu "Pirati s Kariba: Nepoznate plime", spreman na najveću dosad - arhetipsku potragu za vrelom mladosti. Jackova je zadaća dvojakog karaktera s obzirom da je i sama "Pirates of the Carribean" franšiza u potrazi za novom mladosti nakon dvaju vizualno i narativno raskalašenih prethodnika koji su se previše prepustili širini natprirodne mašte nauštrb likova.


Jesu li četvrti "Pirati s Kariba" kušali vodu s vrela mladosti? Odgovor potražimo u zanimljivoj razmjeni dijaloga između kapetana Teaguea (Keith "Rollingstone" Richards) i njegova sina Jacka pri početku filma. "Zar ovo lice izgleda da je bilo na vrelu mladosti?" pita Teague, a Sparrow mu veli: "Ovisi o svjetlu...".

Ostavimo li po strani podatak kako je ovo prvi film u serijalu utemeljen na književnom predlošku, romanu "Nepoznate plime" Tima Powersa, četvorka je piratski serijal osvježila 3D-om, glumačkim pojačanjem i zamjenom čovjeka iza kamere. Ako je doživljaj "treće dimenzije" daleko od "avatarskog", Penelope Cruz je pogođen odabir za Angelicu, gusaricu kojoj je Jack učinio nepravdu prije mnogo godina ("izdao je, zaveo i iskoristio"), jednako kao i Ian McShane u ulozi Crnobradog, pirata kojeg se svi pirati boje.

Također, Rob Marshall, meštar celuloidnih mjuzikla ("Chicago"), razigrao je akcijsku koreografiju u prvoj "plesnoj točki" filma - "busterkeatonovskim" vratolomijama po kraljevskim lusterima i kočijama nakon suđenja lažnom Jacku Sparrowu. Dok Sparrow trčkara, pentra se i skače, ponaša se kao hiperaktivni pustolov starog kova ponosan na svoje pothvate ("Nadam se da ste to vidjeli jer neću ponavljati!"), "On Stranger Tides" širom razvija jedra i hvata vjetar. Moglo bi se reći da plovi između vjetra i plime kao izvornik čiju magiju "jeftinog kazališnog paravana" gdjekad uspijeva uhvatiti.


Međutim, kao i u većini mjuzikala (šifra: Marshallov "Devet"), problem nastaje kad scenski pokret mine i u prvi plan izbija scenarij razapet između plime originala i oseke nastavaka. Naracija je ovdje ponešto urednija, a metež pregnantne računalne (s)likovnosti znatno manjeg zamaha u odnosu na prebudžetirani "Dead Man's Chest" i "At World's End".

No, kako radnja odmiče prema kraju, redatelj kao da počinje slijediti njihov kurs pretrpavajući priču likovima, podzapletima i specijalnim efektima. Čini se da je Marshallu putovanje važnije od odredišta. Treba li ga suviše kuditi zbog toga? Vrelo mladosti ionako ne treba Jacku Sparrowu. Publika ga je već osudila na vječni život.

Kemija Penelope i Johnnyja

.. Očekivala se malo veća romantična kemija između Johnnyja Deppa i Penelope Cruz, odličnih glumaca koji su zajedno igrali prije točno deset godina u drami "Bijeli prah". Iako, u nekolicini scena Jack i Angelica fino se podbadaju, a kako je ovo postmoderna zafrkancija, finalni poljubac golupčića mogao bi izostati.

Najavljen i peti dio

.. Pred kraj filma Angelica spomene Jacku kako zna gdje se kriju dragulji koji vlasniku omogućavaju goleme moći. Nije isključeno da će Sparrow za njima tragati u najavljenom petom dijelu serijala, s Angelicom ili bez nje.

Zov 'male sirene'

.. Kao nadomjestak za ljubavnu priču Orlanda Blooma i Keire Knightley, uvedena je romansa između mladih nada misionara Sama Claffina i "male sirene" Astrid Berges-Frisbey. Astrid je dobar izbor za ulogu Syrene koja je "lijepa kao rajski san" i u licu malčice podsjeća na našu Franku Batelić.

Najveći 'fiksni' glumački honorari

1. 55 milijuna dolara - Johnny Depp, "Pirati s Kariba 4" (2011.)
2. 49 milijuna dolara  - Tom Hanks, "Anđeli i demoni" (2008.)
3. 30 milijuna dolara - Arnold Schwarzenegger, "Terminator 3" (2003.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 03:32