StoryEditor
Kolumneoštro pero

Pero Smolčić: Najbolje da nogometaše oslobodimo svih davanja, a sebi uvedemo i porez na budale

Piše Pero Smolčić
7. prosinca 2016. - 16:15
hrvatska_island29-121116.JPG

Čitamo ovih dana kako se vrhunski svjetski nogometaši domišljaju na razne načine zaobići porezna davanja u zemljama u kojima novac zarađuju kako bi im ostao poneki milijunčić više.

Nije mi u ovom komentaru namjera objasniti put njihovih “zelembaća” od kluba preko “otoka” i natrag u sigurnost neke od europskih banaka, to je već prilično objašnjeno. I time će se baviti pravosudni organi nadležni u tim državama u kojima su eventualna kaznena djela počinjena.

Ono što nekako nije istaknuto, a trebalo bi biti, jest odakle uopće poriv tim nogometnim milijunašima da se bave takvim nezakonitim rabotama? Odakle potreba da umjesto, primjerice deset milijuna eura godišnje na računu zadrže 15 - 16?

Nisam pao s kruške, zna se dobro da novac pokreće svijet, ali ako već zgrćeš milijune i to velikim dijelom na račun onih koji teško spajaju kraj s krajem, onda ih “poštovani” nogometaši nemojte još praviti budalama.  A pravite ih. Rugate se s običnim pukom dovijajući se kako zaobići zakone da bi vama ostalo više, a onima koji vas financiraju – još manje.

Osim tijeka novca od kluba preko “offshore kompanija” i natrag do igračeve lisnice postoji i taj drugi tijek novca. Koji je zamišljen da nekako izravna socijalne nejednakosti, pa tako i većim porezima onima koji imaju i zarađuju puno da bi se pomoglo socijali. Socijalno ugroženim građanima među kojima su i mnogi ljubitelji nogometa, koji nekako skucaju za ulaznicu da pogledaju tu Barcelonu ili Real, kupe eventualno dres...

Klubovi zarađuju zahvaljujući gledanosti i na sponzorskim ugovorima, a onda plaćaju svoje zvijezde. A te masno plaćene zvijezde, umjesto da dio koji moraju i trebaju na ime poreza vrate građanima, i to im “kradu”.

To se uglavnom pravda na način “šta ću ja davat svoje zarađene milijune državi”? A što je sa stotinama ili tisućama kuna/eura koje obični građani daju državi? Ne misle li te nogometne veličine da je teže “malom” čovjeku koji primi recimo 5000 kuna mjesečno dvije – tri tisuće ostaviti državi? A njima jadnima, recimo, umjesto deset milijuna eura, ukoliko plate porez, ostat će svega šest - sedam. Kako će spojit kraj s krajem s tom sićom? Jadni. 

Stoga, predlažem da se nogometaše generalno oslobodi ikakvih poreznih davanja. A svima koji ih gledaju, skupljaju njihove autograme, sličice, dresove, opali još jedan porez. Na budale. Pa guštajmo, svi zajedno, legalno. Da su nam naše “zvjezdice” mirne.

Da igraju bolje, a ne da se opterećuju je li im sve prošlo glatko, i “curi” li negdje. Narodu je ionako uvijek trebalo samo ponešto kruha i igara. A pršut, jastozi i kavijar neka ostane onima koji ga pljačkaju. Ale, ale...

#FOOTBALL LEAKS

Izdvojeno

08. srpanj 2020 23:15