StoryEditorOCM
Kolumneparangall

Paulov let iznad fanovskog gnijezda

Piše PSD.
9. lipnja 2013. - 13:59
Veli se  da je lako imati “naknadnu pamet“ i poslije bitke raspredati o strategiji, porazu i pobjedi. No, s druge strane, samo budala ama baš nikad ne mijenja mišljenje, tvrdoglavo ustrajući u svojim procjenama i ocjenama. Čak i kad nisu točne.

U vrijeme razlaza Beatlesa moje fanovske simpatije apsolutno su bile na Lennonovoj strani. Njegov žestoki ljevičarski nekonformizam, buntovništvo, glasno prosvjedovanje protiv rata i opresije, baš kao i sjajan album s Plastic Ono Bandom, puno su mi više značili nego McCartneyjev umiveni, a tada sam držao, i odveć srednjostrujaški pop. Trebalo je valjda proći barem petnaestak godina da s “naknadnom pameću“ shvatim kako je Paulov debi iz 1970. veličanstven. Nastupni album “McCartney“, objavljen dva-tri tjedna prije posljednjeg i službeno posthumnog albuma Beatlesa “Let It Be“, predstavio ga je, naime, u sjajnom minimalističkom izdanju s mahom akustičnim glazbalima koje je većinom sam odsvirao, te čudesnim intimističkim pop-folk brojevima poput “That Would Be Something“ i “Every Night“, kao i rasnim zgodicima poput “Maybe I’m Amazed“.

Pozadinske vokale na albumu pjevala je Linda Evans-McCartney, s kojom se Paul vjenčao nedugo prije snimanja albuma. Debi je donio McCartneyju prvo mjesto na Billboardovoj top-listi, što je bilo pravo ohrabrenje za sljedeće projekte. Najprije album “Ram“; solidan album koji je dao hit singl “Uncle Albert − Admiral Halsey“, a onda i osnivanje novog banda − Wings. Uz Lindu, u novom bandu našli su se bubnjar Denny Siewell i gitarist Denny Laine, koji će uskoro postati i glavni Paulov suradnik.

Sjajno ostario

Prvi album Wingsa “Wild Life“ iz 1971. nije baš prošao bajno ni kod publike ni kritike, no dolazak gitarista Henryja McCullougha i tri uspješna singla − politički angažirana “Give Ireland Back To The Irish“ bila je McCartneyjev odgovor na “krvavu nedjelju“ i masakr u Sjevernoj Irskoj, reggae stilizacija “Mary Had A Little Lamb“ te “Hi Hi Hi“ − vratili su 1972. band u život. Ni sljedeći album “Red Rose Speedway“ iz 1973., objavljen pod imenom Paul McCartney & Wings, nije bio na tragu Maccina solo prvijenca, no dao je sladunjavi hit singl “My Love“. Neposredno nakon završetka uspješne britanske turneje i prije početka snimanja novog projekta, Siewel i McCullough napustili su band.

U isto vrijeme stigao je i golem uspjeh sjajnog singla “Live And Let Die“, snimljenog u produkciji Georgea Martina u listopadu 1972. za istoimeni film o Jamesu Bondu, no objavljenog tek u ljeto 1973. godine. Wingsi − u kojima su preostali samo Linda, McCartney i Denny Laine − 1973. objavljuju svoj najbolji projekt: “Band On The Run“. Megauspješan album snimljen je na osmokanalnoj opremi u Lagosu. Album je prodan u više od šest milijuna primjeraka, a dijelom je bio zamišljen i odrađen kao ciklus tematski povezanih pjesama na tragu koncepta “Abbey Roada“. S albuma su bila skinuta i tri megauspješna singla: naslovna tema, “Helen Wheels“ i prpošni rokerski “Jet“.

S novom postavom, bubnjarom Geoffom Brittonom (koji je stigao iz East Of Eden) te odličnim gitaristom Jimmyjem McCullochom, bivšim članom Thunderclap Newmana i Stone The Crows − Wings su bljesnuli i kao koncertna atrakcija, no studijski “Venus & Mars“ iz 1975. nije uspio ponoviti ni kreativni ni komercijalni uspjeh prethodnika. Album je dijelom sniman u Londonu, a dijelom u New Orleansu, a tijekom snimanja Wingse je napustio Britton. Zamijenio ga je iskusni Joe English, koji je s bandom krenuo i na golemu 13-mjesečnu svjetsku turneju. Wingsi su u pauzama turneje snimili blijed, no komercijalno uspješan “Wings At The Speed Off Sound“. Album s dva američka no. 1 singla (“Silly Love Songs“ i “Let’ em In“) objavljen je u ožujku 1976., neposredno prije početka američkog ogranka svjetske turneje. Jedan od koncerata održanih u Seattleu snimljen je i poslije objavljen kao dokumentarni film “Rockshow“.

Koncerti, među kojima i oni u Madison Square Gardenu u New Yorku i Boston Gardenu, dali su materijal za trostruki “live“ album. S albuma objavljenog u prosincu 1976. bio je skinut i singl “Maybe I’m Amazed“. Jedan od najbolje prodavanih trostrukih albuma u povijesti diskografije donio je Wingsima peti uzastopni br. 1 na američkoj rang-listi i bio je prvi njihov album na kojemu su se našle i neke Paulove skladbe iz vremena Beatlesa, poput “Yesterday“, “The Long And Winding Road“, “Lady Madonna“... “Wings Over America“ − koji je ovih dana ponovno dostupan na tržištu u remasteriranom izdanju − sjajno je ostario.

Izvorna ideja bila je da bude objavljen kao dvostruki album, no nakon pojave dvostrukog bootlega s turneje, Paul se odlučio za trostruki album koji bi donio potpunu set listu bez kraćenja. Iznuđeni “višak“ sve je samo ne balast. Album, kao i koncert, otvara upečatljivi gotovo desetominutni medley “Venus and Mars/Rock Show/Jet“, a prvi LP završava ubojitim trolistom sjajnih brojeva: “Lady Madonna“, “The Long and Winding Road“ i “Live and Let Die“. Drugi vinil donio je “I’ve Just Seen A Face“ − vremešni McCartneyjev broj kolji je izvorno snimljen još 1965. na istom sessionu u studiju Abbey Road, gdje je nastala i “Yesterday” − te još dva broja iz beatlesovske ostavštine: sjajnu “Blackbird“ i, naravno, himničku “Yesterday“.

Presjek karijere

Budući da su te 1976. za europskog ogranka turneje Wingsi svirali i u Zagrebu, iz prve ruke mogu posvjedočiti o golemim emocijama, pa i plaču vremešnijih fanova Beatlesa nakon prvih akorda himničkoga broja. U Americi, očito, nije bilo ništa drugačije. Treći vinil počeo je velikim hitom Wingsa “Let’em In“, a završio tada uobičajenim “odjavnim“ koncertnim brojem: temom “Soily“ koja je, kao demo, nastala za snimanja “Band On The Run“. Remasteriran “Wings Over America“ nezaobilazan je komad u diskoteci svakog McCartneyjeva fana. A njihovo pravo okupljanje − posebice fanova iz Hrvatske − uslijedit će već 27. ovog mjeseca, kad Paul McCartney na posljednjem datumu europske turneje nastupa u bečkom Prateru.

Fanovi Beatlesa mogu očekivati “Eight Days A Week“, “We Can Work It Out“, “Being for the Benefit of Mr Kite“, “Lovely Rita“, “All My Loving“, “Paperback Writer“, “A Long And Winding Road“, “Laddy Madonna“, “And I Love Her“, “Eleanor Rigby“, “Ob-la-di Ob-la-da“, “Something“, “Back In The USSR“, “Let It Be“, “Hey Jude“, “Yesterday“, “Golden Slumbers“..., a svi koji su propustili Wingse uživo u “realnom vremenu“ doći će na svoje i s izvedbama zgoditaka poput “Hi Hi Hi“, “Live And Let Die“...

zlatko gall

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 18:18