StoryEditor
Kolumneveličanstvena epopeja

Partizanski Hajduk, ponos Splita, Hrvatske i Europe!

Piše Zdravko Reić
2. svibnja 2019. - 22:31
bar

Dolaze dani Svetog Duje, zaštitnika Splita, vrijeme koje Splićani posebno slave, bilo da kao došljaci osjećaju pripadnost gradu, bilo da su fetivi (da su im dida ili baba pokopani na Lovrincu), odnosno da su iz onih pedesetak obitelji, starosjedilaca, koji su u grad pod Marjanom stigli prije 400 i više godina (kao moji Reići).  

Ove godine je i nekoliko obljetnica koje će se proslaviti u drugim terminima (40 godina Mediteranskih igara i upisa Dioklecijanove palača na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine), ali je jedna vezana baš za Svetog Duju, a to je 75. godišnjica obnove Hajduka na Visu kao partizanske momčadi.

Vremena su takva da se toj epopeji poklanja sve manje pozornosti, pogotovo jer mlađim naraštajima navijača takvi povijesni događaji ne predstavljaju vrijednost premda se katkad čuje sa sjevera pjesma: „Svetog Duje zvona zvone da pozdrave šampione“. Istini za volju još od 2005., dakle za posljednjih 14 godina, navijači nisu bili u prilici slaviti naslov prvaka Hrvatske.

Bilo je perioda posta, najduži onaj od 1955. do 1971., kada Hajduk nije mogao do titule, često zbog političkog forsiranja nekih klubova – beogradskih u vrijeme Jugoslavije, odnosno Dinama otkako je Hrvatske - ali bilo je i objektivnih okolnosti kad „bijeli“ zbog slabog vođenja, šlampavosti rukovodstva nisu mogli dosegnuti titulu.

Ali vratimo se mi događaju na Visu 7. svibnja 1944., kad je u Domu kulture obnovljen Hajduk u jeku borbi za oslobođenje. U ratu su talijanski fašisti anektirali Split i tražili od uprave kluba da preuzme ime Spalato. Ponuđena im je izgradnja stadiona (Stari plac je za okupacije dobio ime po Brunu Mussoliniju, poginulom diktatorovom sinu, pilotu bombardera) i igranje u Serie A, uz osiguranje putovanja hidroavionom na utakmice u Italiji.

Vodstvo Hajduka odbilo je ponudu, a prethodno su trofeje izvukli iz klupskih vitrina Starog placa i sakrili ih u krušnoj peći slastičarnice Ante Kesića, nekadašnjeg prvotimca „bijelih“. Poslije kapitulacije Italije 1943. vlasti NDH uzalud su pokušavale animirati „bijele“ na sudjelovanje u tadašnjem prvenstvu Hrvatske.

A onda je Dušan Brkić, član ZAVNOH-a, inicirao da se Hajduk obnovi na slobodnom teritoriju, a organizaciju je preuzeo dr. Šime Poduje, jedinstveni lik iz povijesti kluba, igrač i dugogodišnji funkcionar. Bilo je igrača koji su iz borbenih jedinca Osmog korpusa prebačeni na Vis, a najveća je grupa prvotimaca, trenera i funkcionara potajno izvedena iz Splita 23. travnja 1944. preko Solina, Rupotina, Korušaca, Marine, Vinišća, Malog Drvenika do Visa.

Kao i uvijek, u vrijeme komunističkog režima, ta avantura odlaska na Vis i kasnije u Italiju, iskorištavala se u propagandne svrhe, što je bilo logično. Posebno dramatično je bilo prebacivanja dvadesetak igrača preko prometnice od sela Korušce prema Marini koju su kontrolirali ustaše, pa se u zadnje vrijeme javljaju tumačenja kako je sve to izvedeno uz privolu neprijatelja, što nije istina.

Ključni trenutak veličanstvene epopeje bio je čin obnove Hrvatskog sportskog društva Hajduk na Visu, uz intoniranje Lijepe naše i proglasa kojeg je pročitao Janko Rodin, predsjednik kluba za njegova raspuštanja 1941.: „Pozdrav Splitu, našem rodnom gradu s oslobođenog teritorija“, pa dalje da se Hajduk „na dan Svetog Duje, tvog patrona, obnavlja u okrilju NOB“, jer „tvoj ljubimac nije više mogao trpjeti švapsko-ustaški zulum, nije htio služiti ugnjetačima borbenoga, mučeničkog hrvatskog Splita i hrvatskog naroda“.

Prije deset godina, u vrijeme kad je još bio živ Hrvoje Čulić, tadašnji vratar, zaljubljenici sportske baštine iz Udruge za osnivanje Muzeja sporta priredili su obilježavanje tog povijesnog događaja na Visu. Bila je to impozantna proslava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića. Zanimljivom izložbom podsjetilo se na te slavne dane, posebno na povijesnu utakmicu u Bariju 23. rujna 1944. između Hajduka NOVJ i Reprezentacije britanske vojske (2:7) odigrane pred 30.000 gledatelja, savezničkih vojnika i partizana na stadionu San Nicola. 

Prije pet godina stidljivo su evocirane uspomene na obnovu „bijelih“ kao partizanske momčadi, a ovaj put će se, po svoj prilici, obilježiti na dostojniji način. Udruga VeDra (Veterani Domovinskog rata i antifašisti, pod predsjedanjem Ranka Britvića) će prirediti stručnu tribinu o značaju tog događaja na kojem će sudjelovati niz povjesničara i politologa.

U međuvremenu je Lenka Udovički, glumica i redateljica, naumila postaviti scenski prikaz o odlasku Hajduka iz okupiranog Splita u partizane. Kako se u molitvi kaže: dostojno je i pravedno.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 22:28