Kolumneagora

Paranoja kao politika

Piše Ivica Šola

Skup u Vukovaru udar je na premijera Plenkovića. Iza skupa u Vukovaru stoji desnica na čelu s Hasanbegovićem i Željkom Markić. Na skupu u Vukovaru će pjevati Thompson da privuku što više ljudi. Iza inicijative Narod odlučuje stoje snage koje žele destabilizirati Hrvatsku.

Sve ove izjave su u veoma kratkom vremenu izgovorili razni visoki HDZ-ovci. U psihoanalizi i psihijatriji takva "objašnjenja" stvarnosti zovu se paranoja. Zadnju paranoičnu izjavu, u hrpi koju slušamo gotovo na dnevnoj razini, dao je prošli tjedan ministar mjerač aplauza i krivolovac Lovro Kuščević izrekavši kako "mnoge političke silnice žele srušiti Vladu i premijera, ali neće uspjeti."

Izmišljanje neprijatelja

Jungov učenik L. Zoja napisao je ogromnu studiju koja se bavi paranojom kao principom kretanja povijesti prema principu izmišljanja neprijatelja ili nestvarne ugroze koja se proglasi stvarnom, bio to Židov, kulak, stranac ili bilo koji neprijatelj naroda, demokracije, europskih vrijednosti, ili neke misteriozne Kuščevićeve silnice koje "ruše vladu". Zoja egzaktno donosi kako su paranoja i paranoične osobe, političari, u povijesti odnijeli više žrtava od kuge, kolere i svih prirodnih katastrofa zajedno. Freud, za razliku od Junga ili njegova učenika Zoje, bio je ipak optimističan, napisavši kako racionalnost uvijek pobjeđuje na duge staze.

No Zoja tvrdi da je to točno, no iracionalnost, za razliku od racionalnosti na duge staze djeluje odmah, pa razum nastupa uglavnom kada se krenu brojati mrtvi koje je iracionalnost ubila. Svi totalitarni režimi nastaju kao paranoja i uzdržavaju se uz pomoć paranoje. A na drugačiji način i demokratski, jer gdjegod je (politička) moć, tu je i paranoja.

Zašto je tomu tako? Paranoja je instinkt koji smo razvili već u razdoblju prvobitnih zajednica, u plemenima. Taj mehanizam poznat je kao princip žrtvenog jarca. Kada je ekvilibrij u plemenu narušen, kao sada u HDZ-u, u nedostatku stvarnih i racionalnih objašnjenja pribjegava se "alternativnim", iracionalnim, paranoičnim, pa se uz pomoć (simboličnog) ubijanja čovjeka ili jarca vraća ravnoteža u plemenske odnose. Prema Zoji, kako su umrle velike ideologije, politikom i političkim odnosima vlada samo paranoja. Što neka osoba ili grupa, pa i politička stranka ima veću moć, to je paranoičnija. Paranoje i moć idu ruku pod ruku jer u temelju anksioznosti moćnika samo je jedna, strah od gubitka moći. Inicijativa "Narod odlučuje" za novi izborni zakon koji bi disperzirao moć, a Kuščević prebrojavao potpise, logično da "ima" 40 tisuća nevažećih potpisa, jer su tu valjda silnice koje se ukazuju Kuščeviću koje žele "srušiti vladu i premijera". "Logično" je da se ministrici-vidjelici Vicki Žalac u Vukovaru ukazuje Thomson na pozornici, "logično" je da se HDZ-ovom plemenu ukazuje dr. Željka Markić kao organizatorica prosvjeda... Ugroza odasvud. Paranoja je gadna stvar, pogotovo u politici jer je tu moć, najjači afrodizijak.

Stručna pomoć

Stoga, pokušajmo odgovoriti tko želi srušiti Plenkovića i Vladu na tragu analize profesora Zoje. Paranoidi nikada ne vide ugrozu i problem u samima sebi. U svojoj psihoanalizi moći i sukladne paranoje Zoja poseže za Shakespeareovim Otelom i jednim od glavnih likova Jagom. Jago, čovjek prilagodljiv svakoj situaciji, nezadovoljan svojim statusom u "stranci" počne Otelu buditi paranoju tvrdeći kako mu žena Desmonda ljubuje s prvim suradnikom Kasijom, što nije bilo točno, ali je dovelo do tragičnog ishoda. Otelo ubija ženu, potom i sebe. Politika je prepuna Jaga. Ima ih i u HDZ-ovu plemenu, koji uz pomoć paranoje ruše i osvajaju vlast, a oni njonjavo sve šefove preživljavaju. I Plenkovića će ubiti njegov Jago. HDZ je tu fantastičan za analizu političke patologije kojom se bavi Zoja. Sanadera je stvorio Tuđman. Sanader ga je ubio i detuđmanizirao HDZ posmicavši sve Tuđmanu bliske ljude. Onda je on stvorio Kosoricu koja je ubila Sanadera. Onda Kosorica stvara Karamarka koji je ubio Kosoricu. Onda Plenković ubija Karamarka. Koje su to onda "silnice" koje će ubiti Andreja i Vladu? Nitko izvana, budite sigurni, pitanje je samo kada će je HDZ-ovo političko pleme kako bi vratilo narušenu tribalnu ravnotežu riješiti kao što su je i do sada rješavali. Paranoja i moć uvijek na kraju pojedu sami sebe.

Budući da je paranoja veoma opasna, budimo konstruktivni i HDZ-ovcima ponudimo stručnu pomoć, savjet. Naime, prije Zoje, o zlokobnim posljedicama paranoje u povijesti i svakodnevnim životima, pisao je B. Russell. On nudi i četiri "pravila" za borbu protiv nje, zapravo prevenciju. Prvo, posvijestite si da motivi koji vode vaše djelovanje nisu uvijek altruistični kako mislite. Drugo, ne podcjenjujte vaše zasluge za zlo. Treće, ne umišljajte si da se drugi bave toliko vama koliko si umišljate. Četvrto, koje proizlazi iz prethodnog, ako se i bave vama, to ne znači da to čine sa željom da vam naškode ili vas "progone".

Ovo je jedini način kako se Kuščeviću konačno prestanu ukazivati "silnice". No možda je on i HDZ beznadni slučaj.