StoryEditorOCM

PAKAO POD MOREM 2 Nemoj da te pojede morski pas!

13. listopada 2019. - 23:01
Pakao-pod-morem2-0

Greška je ispravljena: film "47 Meters Down: Uncaged" gledamo na velikim ekranima, za razliku od njegovog prethodnika, ljetnog hita 2017. koji je uplivao samo u domaće "online" videoteke, iako je u svjetskim kinima zaradio preko 60 milijuna dolara na budžet od svega pet.

No, distributer je nastavak sačuvao za jesen umjesto da kinodistribucija u Hrvatskoj ide paralelno sa svjetskim otvaranjem filma polovinom kolovoza. Moguće da nije htio suprostavljati "Pakao pod morem 2" boljem "Plijenu", aligatorskom odgovoru na "Opasnost iz dubine", unaprijed tempiranom za hrvatsku kinodistribuciju sredinom kolovoza.

Da se aligatori i morski psi ne bi "potukli" u kinima kao u nekakvom trash hororu, što ni "Crawl" ni "47 Meters Down: Uncaged" srećom nisu. S jesenskim terminom distribucije sigurno su došli na svoje ljudi koji se panično boje morskih pasa, a vole gledati (horor) filmove o njima.

Sezona je gotova, plaže su se ispraznile, ljeto baš i nije "bablje" i kupača je sve manje. Lakše je, dakle, sada gledati jedan "shark movie" nego kad se poslije kina možete okupati u moru i od vala vidjeti leđnu peraju, posebice uz sve one vijesti o morskim psima u Jadranu.

Ili zamišljati što bi bilo da nekako zapnete u Modroj/Zelenoj špilji okruženi morskim psima. Upravo jednu takvu noćnu moru potencira "Pakao pod morem 2" kao mješavina "Špilje užasa" i "Sanctuma". "47 Meters Down: Uncaged" potencira i original kao takav, držeći se normativa "većeg" nastavka koji podiže uloge.

Podnaslov "Uncaged" sugerira da ovaj put nema kaveza. Podsjetimo, u izvornom "Paklu pod morem", konceptualno i izvedbeno dojmljivo svedenom "survival" trileru, dvije sestre (Mandy Moore, Claire Holt) našle su se zatočene u kavezu za razgledavanje morskih pasa, na dnu mora, točnije dubini od 47 metara, s kisikom koji istječe.

Ako krenu prema površini, riskiraju dekompresijsku bolest, pod uvjetom da ih ne pojede jedan od morskih pasa, a moraju napustiti "sigurnost" kaveza, otplivati par metara poviše da bar uspostave komunikaciju s brodom i riskirati bliski susret s raljama.

Nastavak je razvedeniji (umjesto kaveza i njegove bliže okolice imamo labirintni sustav podvodnih pećina), ali s prethodnikom ga, osim redatelja i koscenarista Johannesa Robertsa ("Stranci 2"), povezuju efektna uvodna hororska "slow motion" scena i odnos dvije (polu)sestre – povučene Mie (Sophie Nelisse) i popularne Sashe (Corinne Foxx).

U nastupnoj sceni prvog filma izgledalo je kao da neka djevojka grčevito traži spas plivajući prema luftiću na površini, no ispostavlja se da je samo htjela prevrnuti drugu curu i da se nalaze u bazenu, ne moru. U nastavku gledamo zaron jedne djevojke u usporenom pokretu, kao da panično bježi od nečega prema dnu, ali opet lažna uzbuna.

Nju, Miu, u školski bazen je gurnula tipična "mean girl" Catherine (Brec Bassinger) za koju želite da je heroina gurne morskim psima. Roberts je nanovo čitao Čehova. Ono što je u originalu bilo vino u bazenu, proliveno iz čaše u ruci sestre na luftiću da djeluje poput krvi u moru, sada je "znakoviti" zub morskog psa (i još nešto, ali nećemo odati).

Zub je pronašao podvodni istraživač Grant (John Corbett), otac/očuh Mie i Sashe koji je u podvodnim tunelima na meksičkoj lokaciji netom otkrio prolaz u potopljeni majanski grad. "Možda je morski pas zalutao prateći neku ribu", govori Grant kćerkama i sugerira im turistički izlet. "Odvedu vas gdje se hrane velike bijele psine i gledate ih kroz okno", opisuje otac i šalje završnu poruku (filma) kćerkama: "Nemoj da te pojede morski pas!".

Ipak, Sashine prijateljice Nicole (Sistine Stallone) i Alexa (Brianne Tju) predlažu da odu "nekamo gdje nijedan turist nije bio". I eto ih u prekrasnoj skrivenoj laguni koja vodi u podvodni grad. Naravno da se planirani "jedan krug po prvoj špilji i natrag" neće ispoštovati jer "47 Meters Down: Uncaged" ne bježi od "horor" klišeja, tipična dijaloga, bazične karakterizacije, ponekad i dvojbene logike.

Dakle, spletom okolnosti, jedna cura će srušiti kameni stup, što izazove lančanu reakciju urušavanja tunela, odsiječe im put prema izlazu odakle su došle i ostavi ih zatočene u špiljskom labirintu s - morskim psima. Već sami ambijent razlikuje ovaj film od niza "shark movies", a i velike bijele psine su drukčije i pojavnošću strašnije.  Morski psi su (de)evoluirali da prežive u mračnim tunelima i postali slijepi, ali zato su njihova ostala čula "povišena".

"Bu" scena pojave prvog morskog psa s blijedim očima režirana je identično kao ukazanje mostruma u filmu "The Descent" Neila Marshalla, Robertsovu najvećem uzoru. Neke "bu" scene su obligatorne, no morski psi znaju doplivati u kadar i kad ih najmanje očekujemo te razjapiti ralje.

Učestalost tenzija pospješuju momenti kad se digne mulj (djevojke ne vide prst pred sobom) koji istodobno zamućuje morske pse i njihove piksele u scenama kad su računalno generirani. Nema većeg užasa od toga da budeš živ pojeden, ali za pohvalu je što redatelj, kao i u prethodniku, uspijeva stvoriti jednaku prijetnju smrti od utapanja i strah od nedoglednog mraka pod morem, onoga što ne vidite.

"Descentovska" klaustrofobija, panika i dezorijentacija sve više izlazi na površinu kako Roberts gomila prepreke i opasnosti za cure kojima su morski psi za petama (zapele u špiljama s nizom sužavajućih hodnika, spremnici za kisik se prazne, vrebaju i snažne podvodne struje) s tek šačicom naizgled spasonosnih rješenja (mali zračni džepovi a la "Turistas", ručna penjalica).

Izvorni "Pakao pod morem" je imao dubiozan kraj poput Marshallova bisera, tako da nastavak ambijentiran u špilje užasa djeluje prirođeno, premda njegov završetak nije dvojake naravi. Nažalost, Roberts propušta istinski podići goli opstanak u bikiniju na primordijalnu mitsku razinu, s ženama koje će se u špilji kao vagini zemlje (i podmorja/podzemlja) ponovno roditi i izroniti na površinu otvorenog mora kao praiskonske ratnice.

Neporeciva je, međutim, njegova spretna, na momente veoma intenzivna režija unutar niskog budžeta. Iznenađujuće solidni nastavak ugodnog iznenađenja od filma trebali bi cijeniti barem fanovi "Dubokog modrog mora", ako ne i (prvih) "Ralja".

Seksi kćerke Stallonea i Foxxa

Corinne Foxx i Sistine Stallone, seksi kćerke Jamieja Foxxa i Sylvestera Stallonea, ostvarile su glumački debi u ovom filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2023 09:13