StoryEditorOCM
KolumneCINEMARK

OPASNOST IZ DUBINE Žena, majka priroda, kraljica

15. kolovoza 2016. - 10:25

More je izbacilo kacigu s GoPro kamerom do pješčane plaže milovane blagim valovima. Kacigu u plićaku pronalazi neki klinac i pali kameru da vidi što je na njoj. Snimka vrti idilu dvojice surfera, ali ona je kratkoga vijeka. Jednog od njih najednom nešto potegne prema dnu. Nesretnikovo podvodno grgljanje od bola ozvuči video, a onda se slika zamrzne od straha šokantnom pojavom velike bijele psine koja se zaleti u kameru/surfera i naglo prekine subjektivni kadar. S hororom takozvane pronađene vrpce ("found footage"), ovjekovječene modernim "gadgetima", "Opasnost iz dubine" u startu nameće kandidaturu za "Ralje" novog milenija/generaciju YouTubea s očima naviknutima na videa snimljena GoPro kamerom. 

Kandidatura za "Jaws" 21. stoljeća pokazuje se opravdanom, iako "The Shallows" – srećom – nije još jedan "found footage" film. Nije ni još jedan "shark movie", kakvi se sve više kote u "trash" produkciji sezonski emitiranoj na TV-u s dvoglavim i troglavim psinama koji u borbi protiv divovskih hobotnica skidaju zrakoplove s neba ili u jatu (na)padaju iz tornada. Takvi naslovi ne bi vas smjeli odbiti od "Opasnosti iz dubine". U protivnom, ostat ćete zakinuti za dična nasljednika prvih "Ralja", odlično kinoiskustvo i ponajbolji američki film varljiva ljeta 2016. godine.

Dakako, Spielbergov blockbuster je uzor španjolskom režiseru s hollywoodskom adresom Jaumeu Collet-Serri (horori "Kuća voštanih figura" i "Siroče", akcijski trileri Liama Neesona "Ukradeni identitet i "Non-Stop"). Collet-Serra pokazuje se kao učenik stare škole u stupnjevanom objelodanjivanju morskog psa i slaganju napetosti. Redatelj, naime, smatra da publika treba vidjeti veliku bijelu psinu u onolikoj mjeri koliko je vidi protagonistica Nancy (hollywoodska zvijezda Blake Lively), bivša studentica medicine i surferica koja u čast pokojne majke, velikog borca, dolazi na njezinu skrivenu meksičku plažu i tamo, nakon bliskog susreta sa zvijeri, završava ozlijeđena na usamljenom grebenu, oko 200 metara od obale, odakle se mora maknuti prije skorog dolaska plime.

Doživljajnost Nancy režiser umješno prenosi na gledatelja-surfera-kupača od Amerike do Hrvatske da je, uz malo košmarne mašte, lako zamisliti se u sličnoj situaciji odsječenosti od obale, tipa na Palačinki ili Krumpiru (ispred splitske plaže Firule) oko kojih kruži morski pas. Golemi predator vreba u sjeni iza podignutog vala ili u dubini i treba vremena da morski pas bude pušten s lanca i dade gas do daske, tj. prođe punom dužinom preko ekrana i zauzme kadar od početnog "blic" ukazanja u "bu" sceni.

Na Spielbergovu "manje je više" režiju Collet-Serra se oslanja trenutačnim nestankom lokalnog pijanca s površine i njegovim stradavanjem prikazanim u izbezumljenom pogledu Nancy ili surferskom daskom pregrizenom popola kako izlijeće iz mora u "slow-motionu". No, Collet-Serra i produbljuje "spielbergovsku" organizaciju tenzija decentriranim kadrovima s kamerom postavljenom da istodobno snima zbivanja iznad i ispod površine, odnosno zaranjanjem bez zvuka u tirkizno plavetnilo, poprište metafizičkog "survivala" i megdana sa silom prirode.

"The Shallows" je vrhunski triler o opstanku u duhu "Gravity" (2013.) Alfonsa Cuarona, s heroinom isprve vezanom za spasonosnu surfersku dasku umjesto šatla, otvorenim morem namjesto beskonačnog svemira i užarenim meduzama kao nerealno sjajnim zvijezdama poviše nekog planeta, primjerice Pandore ("Avatar"). Poetski nadahnut poput Cuarona, Dannyja Boylea ("127 sati") i J.C. Chandora ("Sve je izgubljeno"), Collet-Serra obožava kadrove iz zraka kojima iz Božje perspektive ilustrira kolišna je Nancy u usporedbi s oceanom, baš kao astronautkinja Ryan Stone (Sandra Bullock), svijetleća točkica na nebu u bijelom skafanderu usred bespuća svemira.

Voli on snimati Nancy iz blizine kako bi gledatelji zaronili u njezine oči boje mora i napajali se usporenim pokretima polunagih oblina seksi plavuše u uskom bikiniju, no radi to kao pripremu za goli opstanak nakon kojeg ona više neće biti tako djevičanski netaknuta, počevši od prvog napada, kad podvodni "slow-motion" kadar zacrveni boja njezine krvi.
Pa ipak, Nancy je pritajena žena ratnica poput svoje mame i Ryan koja će, kad joj pupčana vrpca biva silom odrezana (traka za surfersku dasku; u "Gravitaciji" skafanderski konop spojen za "shuttle"), skupiti nadzemaljsku snagu i postati kraljica u boju protiv ženke morskog psa kao utjelovljenja majke prirode. Metafizičnost filma bilda i lokacija – “alienski“ duel dviju ženki odvija se nedaleko od otoka nalik na trudnu ženu s nosom, dojkama i trbuhom, kako ga ne vidi samo Nancy.

"Opasnost iz dubine" je, dakle, puno više od filma s morskim psom, poput Spielbergova mitskog čitanja "Mobyja Dicka" koje je svojedobno ispraznilo svjetske plaže usadivši paničnu bojazan od morskih pasa. Takav masovni učinak Collet-Serra neće izazvati, no njegov morski pas mogao bi djelovati kao podsjetnik na gledatelje/kupače vječno prestravljene "Raljama". Potpisnik ovih redaka nije se bojao zaplivati na Firulama nakon gledanja filma, ali na sigurnosnoj udaljenosti od obale. Rutu Firule/Palačinka – POŠK ostavio je za neki drugi put.

Stvoren za ljetna kina

"Opasnost iz dubine" do idućeg se četvrtka pretpremijerno prikazuje na po jednoj projekciji dnevno u "Cineplexxovima" i "Cinestarovima" diljem Hrvatske. Nakon toga, "The Shallows" kreće u širu, redovnu kinodistribuciju u sklopu koje će, nadajmo se, doplivati i do ljetnih kina, za koja je stvoren.

Kontra mužu Ryanu Reynoldsu
Moglo bi se reći da Blake Lively s "Opasnosti iz dubine" kontrira mužu, hollywoodskoj zvijezdi Ryanu Reynoldsu. Ryan je 2011. glumio u filmu visokog koncepta "Živ zakopan", gdje je čitavo vrijeme bio sam samcat u kadru. Blake nije jedina glumica u "The Shallows" (klinac, lokalni vodič, dva surfera, pijanac), ali dvije trećine priče provodi sama. Dobro, ako ne računamo morskog psa i ranjena galeba od milja nazvana Steven Seagull (šala na račun Stevena Seagala) koji joj pravi društvo, kao što je to radio "Wilson" Tomu Hanksu u "Brodolomu života".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 10:59