StoryEditor

OFICIR I ŠPIJUN Polanski u 'aferi Dreyfus'

4. prosinca 2019. - 12:33
Oficir-i-spijun

Europske filmske nagrade sve više postaju pandan američkim Oscarima. Dodjela EU Oscara se prenosi na HTV-u drugu godinu zaredom, a organizirana je i Revija filmova nominiranih za nagrade Europske filmske akademije. Ove godine važniji nominenti za EU Oscara premijerno se prikazuju u četiri hrvatska grada, uključujući i Split.

Reviju je otvorio najzvučniji i najkontroverzniji film, "Oficir i špijun" ("J'accuse") Romana Polanskog, osvajač posebnog priznanja žirija u Veneciji, nominiran za četiri EU Oscara. Epiteti "zvučan" i "kontroverzan" idu pod ruku Polanskom.

Poljski redatelj je u Americi snimio neke od najboljih žanrovskih svih vremena ("Rosemaryna beba", "Kineska četvrt"). Međutim, tamo je postao "persona non grata" kad se doznalo da je silovao 13-godišnjakinju. Polanski je priznao nedjelo i bio u pritvoru, ali pobjegao iz SAD-a prije izricanja presude zbog bojazni od dugogodišnje zatvorske kazne.

Otad je bjegunac i nije nikad kročio na američko tlo, a brojni pokušaji da ga se zatvori su propali, neovisno o tome što je njegova žrtva svjedočila u korist redatelja i apelirala da se zatvori 40 godina star predmet. Filmove Polanski snima u Europi i u njima često s dosta (samo)ironije komentira svoju životnu situaciju.

Njegov pritvor u Švicarskoj ispisao je "Pisca iz sjene" i "Bračne svađe", filmove u kojima bivši britanski premijer pronalazi strani domicil kao Polanski egzil u Francuskoj, tj. dva para ne napuštaju prostor jednog stana. Slično je postavljen i "Oficir i špijun", povijesna drama o "aferi Dreyfus".

Mladi francuski časnik židovskog podrijetla Albert Dreyfus (Louis Garrell) bio je krajem 19. stoljeća lažno optužen za to da je stranoj sili – Njemačkoj - dostavio određeni broj dokumenata i osuđen za čin veleizdaje na doživotnu robiju u progonstvu.

U prvoj sceni Polanski značajno snima kako Dreyfus biva javno degradiran i oduzima mu se čin. Ne pomaže što Dreyfus viče "degradirate nevinog čovjeka". Tada je vladalo antisemitsko ozračje i Dreyfus je bio idealan da bude žigosan kao špijun u francuskoj vojsci.

Židove ne voli ni pukovnik Georges Picquard (oskarovac Jean Dujardin), no dobit će priliku za iskupljenje kad počne istraživati "slučaj Dreyfus" i otkrije namještaljku koju će francuske vlasti pokušati zataškati. "Ne želim novu aferu Dreyfus", naređuje Picquardu nadređeni kad ovaj spomene da je izdajnik bojnik Ferdinand Walsin Ezsterhasy.

"Neće biti nova, ista je", kaže Picquard. "Afera Dreyfus" se rasteže unedogled kroz niz sudskih procesa, slično kao slučaj redatelja čiji je otac bio poljski Židov. Međutim, antisemitistička strujanja (aktualizirana i danas) samo su polazna točka Dreyfusove priče za Polanskog.

Filmaš, naime, kao da metaforički izjednačava sebe s Dreyfusom, ali i Emileom Zolom. Legendarni francuski pisac talijanskog podrijetla također je osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je, ne mogavši trpjeti očitu nepravdu spram Dreyfusa, napisao pismo predsjedniku naslovljeno "Optužujem...", što je ujedno i izvorni naslov filma "Oficir i špijun".

Naravno, Polanski ima "umjetničko", ako ne i "ljudsko" pravo da snimi film kakav god želi, ali autoironične analogije jednostavno djeluju pogrešno, pa i neumjesno, budući da redatelj nije nevin kao Dreyfus, a ni Zola. S Dreyfusom dijeli to što je doživio još gori progon kao "drukčiji" (Židov, holokaust) i gonjen je sudski/medijski, ali nije žrtva nepravde, kamoli jedne od najvećih u francuskoj povijesti.

Ipak, čak i ako (o)stavimo to po strani, "J'accuse" nije posebno dobar kao film u zanatskom smislu, utoliko da se venecijansko priznanje i nominacije za EU Oscara mogu pripisati staroj slavi. Redateljeva ruka djelovala je umorno u posljednjem filmu "Prema istinitoj priči", a sada djeluje još umornije.

Svojedobno je Polanski razložno uspoređivan s Hitchcockom, no misterioznoj trilerskoj proceduri istrage slučaja Dreyfus ne uspijeva podariti napetost. Film nema ni približnu snagu Kubrickovih "Staza slave" u potretu korumpiranih generala i kritici vojnog suda.

Problem je i krajnje nesinematična, troma režija. Nitko nije očekivao da će Polanski biti povijesno stiliziran kao npr. Yorgos Lanthimos u "Miljenici". No, doista se nismo nadali da nekoć veliki redatelj može snimiti televizijski film po mjeri Dramskog programa HTV-a.

Jeftina melodrama teška 25 milijuna eura

Budžet filma se procjenjuje na 25 milijuna eura. Uloženi novac se uopće ne vidi na ekranu. Scenografija, kostimografija i "make up" krajnje su šturi. Je li još jedna ironija da "jeftinu melodramu" spomene Picquard ili ne, "Oficir i špijun" izgleda kao jeftina melodrama TV prosedea. Polanski je opet našao ulogu za svoju suprugu Emmanuelle Seigner (Picquardova ljubavnica), a i sam se, zanimljivo, pojavljuje u pozadini jednog kadra. Zanimljivo je i da je Dreyfus gulio robiju na Đavoljem otoku za koji ste sigurno čuli u "Leptiru".

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 18:43