StoryEditor

NEVJEROJATNI ŽIVOT PSA ENZA Zlatni retriver s dušom čovjeka

22. kolovoza 2019. - 00:09
Nevjerojatni-zivot-psa-Enza

Psi su se posljednjih kinosezona pretvarali u prapovijesne ljubimce ("Alpha"), pa i futurističke robote ("A.X.L."). Sve kako bi se nekako osvježio tradicionalni "dog movie" žanr, formiran još četrdesetih godina prošlog stoljeća, otkad se Lassie vratila kući.

"Nevjerojatni život psa Enza", iza kojeg stoji studio 20th Century Fox zaslužan za kinohit "Marley i ja", vraća stvari na mjesto. "Enzo" označava povratak klasičnom filmu o psu na moderni način. Naime, više nije dovoljno snimiti "običan" film o psu i njegovom gazdi ("K-9", "Turner i Hooch", "Beethoven", "Hachiko: Priča o psu"...).

U zadnje vrijeme je na snazi svojevrsna antropomorfizacija u "dog movie" žanru, zasigurno zbog golema uspjeha animiranih blockbustera s životinjama koje govore i imaju ljudske osobine. Najprije "Smisao života jednog psa", sad i "Enzo", pričaju priče iz gledišta čovjekova najboljeg prijatelja.

"Imam samo geste, ne mogu se osloniti na riječi. Da bar mogu govoriti", progovara prelijepi zlatni retriver Enzo u uvodu filma izvorno naslovljena "The Art of Racing In The Rain". Okej, Enzo ne razgovara s ljudima kao što to rade animirani junaci, ali govori kao narator filma i ima svoj - unutarnji - ljudski glas (prilično nadahnuta vokalna uloga oskarovca Kevina Costnera).

U uvodnim scenama Enzo spominje i reinkarnaciju nakon što je pogledao jedan dokumentarac o Mongoliji. A njegova "iduća inkarnacija" nije pas, kao što je bila ona crvenog retrivera Baileyja u filmu "A Dog's Purpose", već - čovjek. "Moja duša se činila drukčija, više ljudska", veli Enzo u filmu snimljenom prema bestseleru Gartha Steina.

Redatelj Simon Curtis ("Moj tjedan s Marilyn", "Zbogom, Christopher Robin") učio je od Lasseja Halstroma ("Hachiko") i otišao jedan pseći korak dalje od njegova "Smisla života jednog psa". "On je više čovjek nego pas", zaključi njegov vlasnik, vozač auto-utrka Denny Swift (Milo Ventimiglia) koji je ljubimca nazvao po Enzu Ferrariju.

Denny predstavlja svakog vlasnika psa u kinu koji bi rekao nešto slično o svom ljubimcu. Jer, zna da su psi pametniji i bolji od ljudi, te da imaju neke vlastite unutarnje misli, možda slične Enzu, sa ili bez dijela s inkarnacijom u ljudsko biće.

Enzo je osobito protektivan kad su djeca u pitanju, kadar je namirisati nečiju zloćudnu bolest, može spriječiti Dennyjevu krivu odluku i zna kako se osvetiti nekome tko mu žalosti gazdu, a radi to na način da zadovolji "potrebu" za bespotrebnim zahodskim humorom.

Ovo je prije svega Enzov film i počiva na neodoljivosti psa kojemu su prilagođeni subjektivni kutovi kamere, a svi drugi su sporedni likovi i Costnerova glasovna izveba je bolja od uloga ostalih glumaca. Upravo Enzovim očima gledamo Dennyjev život, od utrkivanja i zaljubljivanja u Eve (Amanda Seyfried), preko ženidbe i rođenja njihove kćeri Zoe (Ryan Kiera Armstrong), do obiteljske tragedije.

Tad film, srećom nakratko, mijenja žanr u manipulativnu melodramsku sudsku trakavicu oko skrbi nad djetetom. Isticanje hita "Marley&Me" na plakatu ima smisla povrh poveznice sa studiom Fox. "The Art of Racing In The Rain" je obiteljska drama u formi filma o psu, s pridodanim utrkama i psećom perspektivom, odnosno Enzovom osobnosti i mudrosti kojom sagledava ljudski (Dennyjev) svijet gdje utrka simbolizira život sam.

Film je prepun Enzovih opservacija u vezi ljudskih života i učenja/dijeljenja lekcija ("utrka se ne dobiva u prvom krugu"). One ponekad mogu djelovati pretenciozno, graniče s motivacijskom "self help" literaturom i pretvaraju Enza u četveronožno utjelovljenje "kolačića sudbine", ali uglavnom pogađaju bit kad pas komunicira svoje stvarne osjećaje gledateljima prema bliskim ljudima i okolini.

Balansirajući između manipulativnog i iskrenog srcedrapateljstva, ovaj film, baš kao i svaki "dog movie", ponajprije je snimljen za ciljanu (obiteljsku) publiku, vlasnike i ljubitelje pasa, pa tek onda slučajne kinonamjernike. Opet, čak i gledatelj koji nije "dog person", poput Eve, to će postati tijekom filma. Do odjavne špice bi, pak, sa suzom u oku mogli  preoteti riječi iz usta Dennyjeva prijatelja. "Moram si nabaviti psa".

Popularni žanr

Filmovi o psima su još uvijek popularni. "Enzo" je treći takav film od početka godine nakon "Puta kući jednog psa" i nastavka "Smisla jednog psa". Prvi je film stigao u "online" videoteke, a potonji, naslovljen "A Dog's Journey", još se uvijek čeka da dotrči u domaća kina.

Izdvojeno

20. srpanj 2020 22:47