StoryEditor

NEMOGUĆA MISIJA: RASPAD SISTEMA Apostol akcijske anarhije

3. kolovoza 2018. - 23:56
Nemoguca-misija6

“Ti preferiraš skalpel, meni je draži malj.“ – “Nemoguća misija: Raspad sistema“ (2018.)

Audiovrpca s parolom “Mission: Impossible“ serijala, “Vaša je misija, ako je odlučite prihvatiti…“, skrivena je ovaj put unutar Homerove “Odiseje“. Mogla je to možda biti i “Ilijada“ da je Tom Cruise na snimanju jedne akcijske scene slomio (Ahilovu) petu, a ne gležanj. Šesta “Nemoguća misija“, podnaslovljena “Raspad sistema“, posjeduje mrvu autoironije pa nova direktorica CIA-e Erica Sloane (Angela Basset) naziva IMF/Impossible Missions Force “pokladama“, “hrpom odraslih u maskama“ koji se igraju “trick 'r' treat“, referirajući se na famozno maškaranje Ethana Hunta (Cruise) i njegove ekipe, odnosno preuzimanje tuđih lica.

No, autorima filma primarna je misija isporučiti ozbiljan i ozbiljno dobar akcijski ep, lokacijski razveden prema putešestvijama lutajućeg junaka. Odatle invokacija “Odiseje“. Hunt, svakako, u ovom filmu prolazi dosad najveću odiseju. Ne vraća se kući svojoj Penelopi (Julia; Michelle Monaghan), ali Zeus će mu, kao Odiseju, poslati munju iz ne tako vedrog neba kad izvede tzv. halo skok padobranom iz vojnog aviona. Naravno, Hunt je preživio udar munje. Ovaj čovjek, sa njim i Cruise, nema slabu točku, Ahilovu petu.

Slomivši gležanj prilikom skoka s jedne zgrade na drugu, Cruise je odšepao iz kadra kao da se ništa nije dogodilo kako ne bi pokvario scenu koja je na koncu i iskorištena u filmu “Mission: Impossible - Fallout“ Christophera McQuarrieja, jedinog redatelja koji je stao dvaput iza kamere serijala (radio i peti dio s podnaslovom “Rogue Nation“). Cruise se vratio na set i prije nego su mu liječnici predviđali oporavak da bi nanovo snimao kaskaderske akrobacije, visio i stajao na helikopteru u letu te naučio letjeti njime.

To je je prije njega samo napravio Schwarzenegger u “Istinitim lažima“ (stajao i visio na helikopteru, upravljao “harrierom“). Glumčevo kaskaderstvo se u filmu dade osjetiti, osobito u sceni skoka sa zgrade na zgradu kad znate stvarne posljedice. Možda vam se otme uzvik “Uf, i mene je zaboljelo“ prilikom gledanja te scene i uvida u lom gležnja, ali i nekih drugih stvorenih za ozljede ili čak pogibelj, poput adrenalinske auto-moto jurnjave Parizom i vrtoglave helikopterske završnice kao možda najimpresivnije postignutog s(t)imulatora letenja na filmu (napokon pravi klimaks za serijal posljednja tri puta finiširan gotovo antiklimaktično).

Širokokutna potjera helikopterima u Kašmiru, s kulminacijom u sudaru i okršaju na litici, ulazi u anale akcije, makar bi sekvencija bila još dojmljivija da je McQuarrie učio od Rennyja Harlina (“Cliffhanger“) i dopustio sceni da se razvije do maksimalne punine akcijskog spektakla, a ne je svako malo prekidao paralelnom montažom deaktiviranja nuklearne bombe. Do posljednjeg kadra “Nemoguće misije 6“ Hunt/Cruise će biti “dosta izubijan“ i upravo je osjećaj stvarne opasnosti po junaka/glumca ključna stavka uspjeha ovih filmova, uz glumčevu požrtvovnost i inzistiranje da sam izvede spektakularne “stuntove“ od kojih se ježi koža, bez pomoći kaskadera.

“Ako se od toga ježiš, vjerojatno je istina“, parafrazirajmo Hunta iz filma. O Huntu kao liku ne doznajemo puno kroz serijal, iako je u “Mission: Impossible III“ J.J. Abramsa bio najviše humaniziran i uplovio u bračnu luku s Julijom čije će se ljubavi odreći u četvrtom filmu Brada Birda (“Ghost Protocol“) kako bi ona bila sigurna. Ethan je karakteriziran kroz akciju i u njegovu junačku dobrotu se ne sumnja, kao ni volju da prihvati misiju i spasi svijet. “Jesi li ikad odlučio ne prihvatiti misiju“, pita ga “bad guy“ Solomon Lane (Sean Harris, povratnik iz petice na koju se šestica direktno nastavlja).

Vjerojatno Hunta najbolje opisuje rečenica negativca iz “M:I-2“ Johna Wooa, tj. da će se “nesumnjivo upustiti u neku akrobatsku ludost prije nego što riskira jednu dlaku na glavu zaštitara“. Od prve “Nemoguće misije“ Briana De Palme, koju McQuarrie izaziva (pre)kompliciranim “tko-je-tko“ zapletom, do zasad posljednje, Hunt se nije toliko promijenio (on je “isti, stari Ethan“), no mijenjali su se filmovi ovisno o stilu i viziji redatelja, naprijed-natrag od akcijsko-špijunskog trilera do punokrvnog spektakla akcije.

Recimo, kad golubovi polete uoči jedne scene u “Raspadu sistema“, diverzije kako bi se otela “aktiva“ u oklopnom vozilu, to ne znači da će akcijnost prštati od “slow motiona“ kao kod Wooa jer “M:I-6“ je prizemljeniji koliko to može biti film koji se poziva na nemoguće. A kad se Hunt i kršni, razbijački nastrojen operativac iz Odsjeka posebne aktivnosti CIA-e Walker (Henry Cavill), malj njegovom skalpelu, potuku u muškom WC-u s Azijatom (Liang Yang), bit će to kao da je tučnjava Mela Gibsona i Dannyja Glovera protiv Jeta Lija preseljena iz “Smrtonosnog oružja 4“ u “Raciju 2“.

Ne bismo još, na prvo gledanje, išli tako daleko da proglasimo “Mission: Impossible 6“ jednim od naj-akcijskih filmova svih vremena, pa ni najboljim u serijalu, no McQuarrie svodi kvalitetnu žanrovsku kinematografiju devedesetih i novog milenija u jednom kadru. Kako pritom filmom 90 posto dominira gola tjelesna akcija naspram kompjuterski (de)generirane, reklo bi se da šesta “Nemoguća misija“ izvodi točno ono što planiraju anarhični negativci filma Apostoli - uništenje aktualnog svjetskog poretka (nuklearnim bombama) kojeg treba “rastaviti“. “Mission: Impossible - Fallout“ uništava aktualni blockbusterski poredak nuklearnim bombama kaskaderske akcije i rastavlja računalne spektakle na proste faktore. “Nemoguća misija 6“ je u tom kontekstu apostol akcijske anarhije.

item - id = 559280
related id = 0 -> 1138451
related id = 1 -> 1138170
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 15:15