StoryEditor

NATALI DIZDAR: Pronađi put

Piše PSD.
8. travnja 2009. - 13:26

Izvođač: NATALI DIZDAR
Album: Pronađi put (Croatia Records)
Ocjena:  ****1/2

Ako je suditi najprije po Josipi Lisac, a sada i po friškom albumu Natali Dizdar, 2009. bi mogla konačno biti “ženska godina”. Pronađi put nije samo bezgrešno složen komad inteligentnog, ali jednako tako i intrigantnog popa, novi dokaz uspjele suradnje i razmjene dobrih vibracija između producenta i aranžera Gordana Muratovića, poznatijeg po aliasu Coco Mosaquito, već i – po osobnom sudu – najbolji domaći album “ženskog pisma” objavljen (barem) u dvijetisućitima.

Vokal Natali Dizdar odavno već nije upitan, no njegova je sudbina određena tuđim autorskim rukopisom, što je na sceni gdje je pristojnih autora manje negoli likvidnih državnih firmi, ravno šetnji po samom rubu provalije. Ipak, zna li se da su se posla prihvatili Dino Šaran – s čijim pjesmama i Luka Nižetić ima šanse za prolaz u gornju ligu natjecanja – Darko Rundek, a, što je još važnije, jednako dobar skladateljski posao odradili i Aleksandar Ljiljak, Sandro Bastiančić, produktivni Vladimir Mirčeta te Ivana Starčević i Petar Beluhan, diskografski projekt o kojem je skrbio Coco Mosquito bio je – kazala bi fraza – osuđen na uspjeh. I to kakav...

Tri Šaranova zgoditka – uvodna Stranac, Ne pitaj i Zašto bih ti rekla to – bezgrješne su pop stilizacije s kristalno jasnim vokalom i besprijekornim aranžmanima (prepunim lucidnih zvučnih umetaka) i produkcijom koje nose sve odlike osebujnog Mosquitova rukopisa. Među trolistom ravnopravnih tema osobni favorit je sjajna Ne pitaj – s genijalnim gitarskim psihodeličnim retro zvukom i organski toplim klavijaturama.

Do uha su joj i Rundekova sfumatozna laganica Mjesecu je dosadno – aranžerski riješena kao da je “nastavak” Grupe 220 iz vremena Prolazi jesen, lijeno kotrljajuća Brodolom te neoretrom obojena Naučila sam trik: sjajan komad suvremenog popa s temom građenom oko arhaičnog riffa klavijatura i lucidnim pozadinskim vokalima.

Trolist zaključnih skladbi također je reprezentativan: Što te ranilo dopadljiva je funk stilizacija, prozračno lepršav Japanac je obdaren sjajnim gitarskim twangom i neodoljivim “pijukanjem” klavijatura, a Pronađi put iznimna laganica kroz koju se – iznad “ključajućih” orgulja – poput crvene niti provlači gitarski twang i “mali milijun” zvučnih začkoljica i citata kakve doista samo znade pronaći i domisliti Muratović.

Doda li se svemu superioran i emocionalno uvjerljiv vokal Natali Dizdar, cijepljen od svakog prenemaganja i jeftinih afektacija, album Pronaći put ne može proći bez visoke ocjene. Uz preporuku: slušati u svim prilikama.

#PARANGALL

Izdvojeno