StoryEditor

Naš ili furešt, sad je najbolje vrime za postat trener Hajduka

Piše Pero Smolčić
3. veljače 2016. - 17:45
hajduk_rijeka91-180415

Baš kako je u susida trava zelenija, tako su u zadnje vrime u izjavama čelnika s Poljuda strani treneri znali biti bolji izbor od domaćih.

 
Generalno postavit pitanje je li bolji stranac ili domaći trener nije puno drugačije od rasističkog pitanja triba li ‘bijele’ vodit crnac, bijelac ili mestik? Zapravo, sasvim je svejedno koje je boje kože i kakva mu je zastavica u putovnici, samo da je dobar – trener.
 
E sad. Druga je, ili prva stvar, šta je u Hajduku trenutno trener najmanje bitna stvar. A istovremeno, ovo je za svakog trenera najbolje vrime da dođe na Poljud. Kako?
 
Pa lipo. Predsjednik Marin Brbić i nadzorni odbor na kraju su mandata. Krenili su izbori, kolo poljudske demokracije već je pokrenuto, a dok se zaustavi i otkrije nam ko su novi čelnici Hajduka potrajat će još par miseci. A u tih par miseci ovi na odlasku biraju – novog trenera. 
 
Ko zna, možda se narodu i neki od aktualnih “nadzornika” ili svi sviđaju, pa ostane kompletno ista garnitura ka i do sad? Ali, činjenica je da su tu izbori i za očekivat je da bi se nešto moglo i prominit. A onda, novi trener upada par miseci prije novog Nadzornog odbora i još više prije predsjednika uprave.
 
U svim tim turbulencijama ko tog novog trenera može za išta krivit? Koji god trener dođe u procesu smjene vlasti imat će alibi za neuspjeh, a u slučaju dobrog rezultata postat će heroj ulice. I super.
 
Šta sad to znači u dvojbi domaći ili stranac? Ako uspije, bio domaći ili strani trener, bit će heroj. Ako ‘žglajza’’, uz već rečeni alibi, domaćem bi se mogla dogodit prekomanda negdi u omladinski pogon, opet dobro, dok bi strani moga otić s par svežnjeva eurića u bisagama, samo da ga se riše na Poljudu. A lipo je lito proveja na Jadranu. Diš bolje.
 
Stoga, u ovom trenutku angažiranje novog trenera sliči na proces uhljebljenja u tijelima državne uprave neposredno prije izbora. Osim što, naravno, nogometnom klubu trener triba odmah i sad. I šta se već tribalo znat njegovo ime. I šta je već triba slagat momčad za novu sezonu. 
 
A na Poljudu tek biraju one koji bi po logici stvari i hijerarhiji u klubu tribali izabrat njega (trenera). Osjećam se malo blesavo jer mi se čini da je samo meni tu nešto neobično. 
 
Mora bit da je problem u meni.

Izdvojeno

04. srpanj 2020 21:10