StoryEditorOCM

Napušteni Hrvati

22. lipnja 2016. - 14:30
hdz_proslava5-170616

Ako ste i školovan teolog, često će vas zbunjivati Božje odluke. Nećete primjećivati onu beskrajnu milost i dobrotu koja navodno ravna našim svijetom. Naprotiv, postoji li zaista jedna svemoćna i sveprisutna nevidljiva sila, ona će vam se prije činiti okrutna i zla.

Zbog čega nas Bog kažnjava, pitaju se posljednjih dana hrvatski katolici zbunjeno. Zar nismo dovoljno propatili? Pa i ako smo štogod teže zgriješili, zašto nam stroga Nebesa ne pošalju kakvu svakodnevnu, normalnu muku, najezdu žaba ili skakavaca, ili užasnu kožnu bolest, ili nam umore prvorođene sinove, umjesto da ponovno prolazimo neljudsko iskušenje vladavine Zorana Milanovića?

Loš i očajan

"Dakle, zbilja", počeo je prije nekoliko dana sveti Petar igrajući s Bogom šah pod širokom krošnjom jedne masline, "on je bio loš premijer".

"On je bio očajan premijer", složio se Gospodar neba i zemlje. "Bezobrazan i lijen, tašt, socijalno neosjetljiv, bez jasnog plana i vizije." "Osim toga je i ateist", upozorio je Petar.

"Mislim da je agnostik", ispravio ga je Bog, "ali, dobro, shvaćam što želiš reći".

"A nije ni naročito bistar", dodao je Petar pomičući kraljicu dijagonalno za dva mjesta udesno i posežući za datuljom iz zdjele.

"Istina, Zoran Milanović od vremena do vremena je neviđeno glup čovjek", klimnuo je Stvoritelj. "Jesi primijetio njegovu izjavu od prije neki dan, kako još uvijek ne shvaća zašto su Božo Petrov i Most nezavisnih lista nakon izbora sklopili savez s HDZ-om, iako im je SDP nudio bolje uvjete suradnje?"

"Da, i ja sam istu stvar pomislio", rekao je nebeski ključar. "Glupo i nezrelo. Odrasla se osoba ne bi dulje bavila time. Odrasla će osoba oprostiti i zaboraviti. Nema veze. Što je bilo, bilo je. Ako je jednom u prošlosti između SDP-a i Mosta bio nekakav nesporazum, nema razloga da se u budućnosti on ne izgladi..."

"Naravno", kazao je Bog premišljajući se s rukom iznad figure skakača. "Osim toga, kako Milanović ne shvaća. Most je morao ići s HDZ-om, ta je koalicija naprosto bila prirodnija."

"Zato što su svjetonazori bliži? Jer i Karamarko i Petrov idu u crkvu?" pretpostavio je sveti Petar.

Medeni mjesec

"I zbog toga", složio se Bog. "Ali, prije svega zato što je HDZ morao doći na vlast. Nakon četiri godine vladavine SDP-a i svega onoga nezadovoljstva koje su, s razlogom ili ne, esdepeovci izazvali, nije moglo drukčije biti. Da su SDP i Most napravili vladu, šta misliš, koliko bi ona potrajala?"

"Godinu", bubnuo je Petar.

"Mjesec dana!"

"Nemoj me zezat?!"

"Vjeruj mi, znam što govorim", odgovorio mu je Bog samouvjereno, pa iznenada umjesto skakača pomaknuo kulu i otpio gutljaj rajnskog rizlinga.

"Napravio sam simulaciju te situacije. Da su Most i SDP podijelili ministarstva, da su u Banskim dvorima ostali i Maras i Grčić, takozvana bi desnica podivljala od bijesa. Bilo bi gore nego ikada. Hrvatske ulice bi
zakrčile narančaste plinske boce.

Demonstrirali bi i branitelji i biskupi i pravaši. Seoski župnici bacali bi kletve na Vladu. Zavjetno bi se pješačilo i molile krunice da vrag odnese i Petrova i Milanovića. I naposljetku bi ih i odnio. Još prije prve sjednice, Vlada bi se pod pritiskom raspala."

"Zvuči uvjerljivo."

"Vjeruj mi, bio je to jedini rasplet. Most sa SDP-om u tome času, oko Božića 2015., jednostavno nije mogao surađivati. Savez s HDZ-om bio je neizbježan."

"Ali, naposljetku se i on raspao", primijetio je Petar. "Ni Vlada Petrova i Karamarka nije funkcionirala. Jesi li i to predvidio?"

"Dakako," rekao je Jahve, "i za to sam imao simulaciju i do zadnjeg detalja sam sve pogodio. Točno sam znao kakav će to krš ispasti, ali sam ih svejedno pustio da pokušaju. Znaš kako je, čovjek ima slobodnu volju i sa svojim životom može napraviti štogod poželi."

"Aha, kako da ne", rekao je svetac podsmješljivo, pa ubacio u usta još jednu datulju.

Sam pao, pa se ubio

"Ne, stvarno, ja se u to nisam miješao", kazao je Bog ozbiljno. "Tomislavu Karamarku nije kriv nitko osim njega samoga. Što se kaže, sam je pao, sam se ubio."

"Ali, zašto?" zavapio je svetac. "Zašto nisi spasio Karamarka? Pustio si da propadne jedan katolik, jedan koji uvijek ima krunicu uza se u džepu, da bi nakon samo pola godine vratio na vlast jednoga bezobraznog i lijenog agnostika. Nema logike, Bože."

"Zagonetni su moji putovi", rekao je Stvoritelj, "i o njima se ne raspravlja".

"Dobro, kako hoćeš", slegnuo je Petar ramenima, "ali moraš znati kako će ti puno Hrvata to zamjeriti. Kad se SDP vrati na vlast, ogorčeno će reći kako ih je Bog napustio".

"Pa, vidiš", nasmiješio se Bog, "to možda i nije sasvim neistinito".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:59