StoryEditor

MURDER MYSTERY Batler (ni)je ubojica

9. kolovoza 2019. - 22:20
Murder-Mystery5

Netflix je donedavno skrivao brojke gledanosti kao zmija noge. Više ne. Popularni streaming servis počeo se paunovski šepuriti i izlaziti u javnost s podacima. Najprije je krajem prošle godine objavio da je 45 milijuna pretplatnika pogledalo "Bird Box" u prvih sedam dana (na kraju je točna brojka ispala 26).

Nešto više od pola godine kasnije evo još jednog Netflixova megahita i senzacije bez puno pokrića. "Murder Mystery" je, puše se Netflix, gledala još veća suma pretplatnika – njih 30.8 milijuna, i to u prva tri dana, što je najbolji "premijerni vikend" ovog streaming servisa.

Mnogi su na te brojke odgovorili nevjericom. Zar je moguće da je "Murder Mystery" s kombinacijom prepoznatljivih, ali više ne toliko popularnih glumaca Adam Sandler-Jennifer Aniston ostvario veću gledanost od finala "Game Of Thrones" (19.3 milijuna, prema HBO-u), pa makar Netflix imao 150 milijuna pretplatnika diljem svijeta?

Dakle, ispada da je svaki peti pretplatnik pogledao "Murder Mystery". Nije nemoguće, no brojke nisu sto posto verificirane. K tome, jesu li baš svi pogledali "Murder Mystery" do kraja ili su počeli i ugasili ga na pola, ako ne nakon prvih nekoliko minuta.

"Murder Mystery" je, svakako, gledljiviji od posljednjih projekata iz Netflixova "deala" s kompanijom Happy Madison u vlasništvu od mnogih pretjerano omražena glumca i producenta Sandlera ("The Ridiculous 6", "The Do-Over", "Sandy Wexler"), ali to ne govori mnogo.

Odnosno, kvragu sve ako ovo, kao i apokaliptični horor-triler "Bird Box" sa Sandrom Bullock, danas prolazi kao "senzacija". Iako, ne treba biti Poirot da se detektira zašto su ovisnici o Netflixu posegnuli za "Murder Mystery", misterijom s premisom a la Agatha Christie, na razmeđi trilera i komedije.

Ljeto je i ljudima treba nešto što se može gledati nakon posla u polukunjajućem stanju na kauču - neopterećeno, lepršavo, nepretenciozno, nerijetko i banalno (humor), ali dovoljno gledateljski angažirano (triler) da ne ušuška do kraja u popodnevni san, barem dok se misterija ne razriješi.

Faktor gledljivosti pojačava atmosfera "plaćenog" godišnjeg odmora koju "Murder Mystery" glumački projicira kao prethodna suradnja Sandlera i Aniston ("Moja lažna djevojka"), odnosno njegova posljednja komedija s Drew Barrymore ("Obiteljski kaos").

Likovi Sandlera i Aniston, glumaca solidne kemije, odlaze proslaviti 15. godišnjicu braka u Europu. Nick je policajac koji je pao na detektivskom ispitu, Audrey je frizerka koja voli čitati "mystery" trilere kakve on naziva "goofy books". "Batler je ubojica", usklikne Nick dok Audrey čita knjigu s riječi "murder" u naslovu.

Metatekstualno, zar ne? Posebice jer će oni u stvarnosti doživjeti jedan takav "mystery" kao iz njezinih knjiga kad Audrey tijekom leta upozna lorda Charlesa Cavendisha (Luke Evans), a ovaj ih pozove na jahtu. "Je li vam to pravo ime? Kao da je ispalo iz 'mystery' romana", kaže Audrey. "Tko bi ja bio, 'bad guy'", pita se Cavendish.

Možda Cavendish i nije "bad guy", ali svakako je na listi sumnjivih nakon što multimilijunaš Malcol Quince (Terence Stamp) završi s bodežom u prsima prije izricanja oporuke u kojoj su se mogli nalaziti takoreći svi nerijetko karikaturalni likovi na jahti - njegov sin Tobias (David Williams), ljubavnica Suzi Nakamura (Shioli Kutsuna), glumica Grace Ballard (Gemma Arterton)...

"Ljubav, novac, osveta, tri motiva", nabraja Nick željan da položi detektivski ispit otkrivanjem ubojice, premda će on i Audrey postati glavni sumnjivci Interpolova agenta (Dany Boon), neovisno o tome što nemaju ništa s ubojstvom. Znači, "Murder Mystery" prebacuje Poirota u "sandlerovsku" komediju.

Sandler je svojevrsni Poirot u misteriji nalik "Ubojstvu u Orient Expressu", ali na "sandlerovski" način pokušava napraviti komičan "spin" na trilerski zaplet i klišeje žanra, uz nedozrele baze kakve baš i ne priliče Agathi Christie. Međutim, "Murder Mystery" upravo u tome traži izričaj.

Ako možete zamisliti Poirota kako valja "dick jokes" i predočena slika vam djeluje zabavno, "Murder Mystery" je za vas. U protivnom, nećete se moći uživjeti u priču koja ionako ima poteškoća u pomirivanju autoironične misterije i vulgarne komedije da ubacuje i jednu akcijsku auto-potjeru. Batler je ubojica? Ili nije? Odgovor ćete, baš kao i film, zaboraviti do kraja tjedna.

'Comeback' Adama Sandlera?

Na stranu i "Murder Mystery", Sandler je dobio ulogu u novom filmu braće Safdie ("Paklena noć"), a bio je odličan i u "The Meyerowitz Stories". Tko zna, možda ostvari "comeback".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 10:10