StoryEditorOCM

MRSKA OSMORKA Oktet za pet

Piše PSD.
8. siječnja 2016. - 09:35

Film: THE HATEFUL EIGHT; vestern; SAD, 2015.
Režija: Quentin Tarantino;
Uloge: Samuel L. Jackson, Kurt Russell
Distribucija: Blitz
Ocjena: *****

"Napravi čudan pokret i dobit ćeš metak. Bez upozorenja, bez pitanja... metak" – "Mrska osmorka" (2015.)

Usporimo, jako usporimo – prekida bojnik Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ostale likove brze na okidaču kolta ili puške. U osmom filmu i drugom vesternu Quentina Tarantina ove riječi služe kao dimni signali (potencijalnom) gledatelju trosatne "Mrske osmorke". Tarantino ne brza i preko afričkog lovca na glave Warrena obećava "doći ćemo dotle" (do potezanja oružja). Jedan od likova filma će, dovraga, akcentuirati kako je "plan igre strpljenje". Tarantino otvara "Mrsku osmorku" podužim kadrom kočije u daljini suprotstavljene križu u prvom planu. Sve je bijelo unutar kadra osim križa i kočije.

Nadolazeća kočija nastavit će gaziti po beskrajnim snježnim prostranstvima i kad se približi kameri. Slika Tarantinova šestoprega usred pustoši podsjeća na zaprežna kola koja tegli "torinski konj" u desetominutnom kadru istoimenog filma Bele Tarra. Putnici iz kočije također će se smjestiti u kolibi (točnije, "Minnieinoj pozamanteriji") bogu iza nogu usred ciče zime i tu provesti ostatak filma poput Tarrova vremešna kočijaša, no nitko od njih nije djedica s jednom oduzetom rukom, čak ni stari general Sandy Smithers (Bruce Dern).

 

Tarantinovim putnicima ruke trebaju za povlačenje pištolja, bez kojih se osjećaju "goli", premda je John "Krvnik" Ruth (Kurt Russell kao pokvareniji John Wayne) vezan lancem za "pokvarenu ubojitu kuju" Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) kako mu ne bi šmugnula na putu do vješala. Ipak, prije nego što dođemo "dotle", do dijela priče kad će se likovi naći jedni drugima ispred nišana i hororski (pro)krvariti kao "priklane svinje", Tarantino izaziva Tarra sporogorećom režijom, pa je malo nedostajalo da u realnom vremenu pratimo da uzavre voda za kavu ili se pripremi gulaš.

Pobogu, kočiji s Ruthom, Daisy, Warrenom i šerifom Chrisom Mannixom (Walton Goggins) treba dobrih 45 minuta da dogalopira do "Minnieine pozamanterije", gdje ih čeka poker sumnjivih likova (Tim Roth, Michael Madsen, Demian Bichir, Bruce Dern) i napeta atmosfera da zakuha misterij s prijevarama, otkrićima i preokretima u ravni Agathe Christie ("Deset malih crnaca") koji će Samuela L. Jacksona pretvoriti u tamnoputu miss Marple, ovaj put spremnu da zaigra rafalni ping-pong sa sumnjivcima, ne samo verbalni.

 

 

No, dok je u Tarrovu filmu egzistencijalna tišina odzvanjala ponavljajućim krugom starčeve svakodnevne istovjetnosti, kod Tarantina studenu "dosadu" art filma razbija krepki dijalog ili monolog na usnama likova koji prostače kao kočijaši rešetajući se (za početak) riječima. Oskudnost zbivanja "The Hateful Eight" kompenzira živopisnim i nerijetko tenzičnim "tarantinovskim" šprehama ("laissez faire stav u vezi sa šeširom", "priča o crnim kitama u bijelim ustima") ili prijetnjama ("bolje da isereš drugi pištolj"), pretkazujući akciju koja će eksplodirati (tek) u posljednjem činu, dakako u usporenom pokretu.

Kultni redatelj s "Mrskom osmorkom" naizgled iskušava strpljenje kinopublike, možda i svojih fanova oduševljenih njegovim prethodnim akcijskim (špageti) vesternom "Odbjegli Django". Ovo je (superlativni) "Kill Bill 2" prema Djangovu "Kill Billu 1". Zapravo, "The Hateful Eight" je najsvedeniji Tarantinov film još od prvijenca "Reservoir Dogs", većinski situiranog u skladište, toliko ogoljen – osobito za vestern – da bi se mogao postaviti na kazališnim daskama.

 

 

 


Kako struktura i ritam "Mrske osmorke" odgovaraju teatru, kao i vrhunska gluma (prednjače Jackson, Goggins i Leigh), čini se da je Tarantino namjerno inkorporirao kazalište u film, "Pse iz rezervoara" na Divljem zapadu, ali na način da je "Mrska osmorka" najkrvavija kazališna predstava svih vremena koju bi režirali Brian De Palma ("Carrie") i Sam Peckinpah ("Divlja horda") s galonima krvi prolivene po "daskama što život znače". U Tarantinovu slučaju kazališne daske znače "tarantinovski" film, od vesterna do horora u izoliranim zimskim uvjetima poput Carpenterova "Stvora", ovdje također s Kurtom Russellom u glavnoj ulozi i "kastratorom iz sjene" koji napada ispod parketa.

U jednom ćemo trenutku s naratorom (sam Tarantino) napustiti likove i vratiti se malo unatrag da stvari sagledamo iz druge perspektive, što je zaštitni znak najvećeg američkog majstora postmodernih eksperimentalnih igrarija. Iz te je perspektive vidljiva genijalnost jednog od najboljih Tarantinovih filmova, gotovo pa vrhunca njegova "magnum opusa". Redatelj je od klasične finalne akcijske scene prosječnog vesterna sagradio čitav autorski svijet u "The Hateful Eight". Oktet za pet.

 

 

 

 

MARKO NJEGIĆ

 

 

Pahulja snijega na jeziku

“Mrska osmorka“ puna je sitnih detalja. Jedan od najpamtljivjih je trenutak kad lik Jennifer Jason Leigh jezikom uhvati pahulju snijega, netom nakon što joj je krv potekla niz vlati kose i lice od zadobivenog udarca laktom u glavu. Također, Tim Roth se u ulozi krvnika isprve ponaša kao Christoph Waltz u prethodnim dvama Tarantinovim filmovima, posebice “Djangu“, da nam se činilo kako ga je angažirao jer ovog nije mogao, no nakon što počne vrištati s ranom u tijelu, smjesta poziva u sjećanje “Pse iz rezervoara“.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 16:49