StoryEditorOCM

MOST ŠPIJUNA Povratak u budućnost hladnog rata

Piše PSD.
5. prosinca 2015. - 21:31
Film: THE BRIDGE OF SPIES; špijunsko-politički triler; SAD, 2015.
Režija:
Steven Spielberg
Uloge: Tom Hanks, Mark Ryalance
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

Ubrzo, s istekom kalendarske godine, počinje nova sezona lova na prestižne Oscare. Kao jedan od potencijalnih kandidata za nominacije u glavnim kategorijama najboljeg filma, redatelja, glavne muške uloge i scenarija još od američke premijere sredinom listopada ističe se dramatični hladnoratovski triler "Most špijuna" s kojim je u povijest otišlo splitsko kino "Central". Za potvrdu ovih riječi dovoljan je pogled na ekipu filma, redom miljenike američke Akademije, čija imena generiraju priču oko oskarovskih nominacija. Redatelj je Steven Spielberg, (ko)scenaristi su braća Coen, a glavnu ulogu tumači Tom Hanks.

Broj njihovih dosad osvojenih Oscara iznosi devet. Hanks čuva u posjedu dvije statuice ("Philadelphia", "Forrest Gump") i danas je najbliži pojmu glumačkog nacionalnog blaga, sveameričkog glumca kakvi su nekoć bili James Stewart ili Gary Cooper. Braća Coen imaju kultno sljedbeništvo i dobili su Oscara za scenarije "Farga" i "Nema zemlje za starce". Spielberg je, pak, institucija Hollywooda, redatelj s vizijom balansiranom između blockbusterskih ("Ralje", "Jurski park") i angažiranih filmova za koje često bude pozlaćen ("Schindlerova lista", "Spašavanje vojnika Ryana") ili barem predložen za "Oscara" ("München", "Lincoln").
Među potonje spada i "The Bridge of Spies", nevidljivim rezom negdje oko polovine podijeljen na dva filma u jednome, oba sigurni mamci za Oscare. U prvoj polovini imamo ozbiljnu sudsku dramu poput "Ubiti pticu rugalicu" o tradicionalnoj (američkoj) dužnosti, vrijednosti i hrabrosti po ukusu Akademijinih glasača. U drugoj, a što u oskarovskom kontekstu nije naodmet, "lecarreovski" špijunsko-politički triler s ratnom tematikom ("Cold War"), utemeljen na istinitim događajima s kraja pedesetih. Odvjetnik James B. Donovan, glavni lik u još jednoj uvjerljivoj Hanksovoj izvedbi, stvarna je osoba, kao i Rudolf Abel (odlični Mark Ryalance, vrijedan nominacije za sporednu ulogu), njegov klijent optužen da je sovjetski špijun "spavač" u zavjeri protiv SAD-a.

James Donovan je osiguravateljski odvjetnik pozvan da se, nakon Nürnberga, nanovo istakne u kaznenom pravu braneći "komunjarskog špijuna" Abela na vrhuncu antikomunističke propagande i hladnog rata ili "termonuklearnog obračuna sa Sovjetskim Savezom". Nezahvalan slučaj "otvara pitanja građanskih sloboda" i samo je početak testiranja Donovanove "stamenosti" kao čovjeka koji, u rangu prethodnih Spielbergovih junaka, poput Oscara Schindlera ili upravo Hanksova satnika Millera u "Saving Private Ryan", smatra da "svatko zaslužuje obranu" i "svaka je osoba bitna".
Kad mladi američki pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) bude srušen nad sovjetskim teritorijem i također optužen za špijuniranje, odvjetnika vrbuje CIA da usred Berlina (is)pregovara njegovo puštanje i razmjenu (zarobljenika) s Abelom. Donovanovim dolaskom u Berlin "Most špijuna" cementira moguću kandidaturu za Oscara jer frapantno počinje nalikovati na našu društveno-političku zbilju, neovisno o tome što u filmu čujemo kako "sve pršti od fikcije".

Ne mislimo tu na Most i predizborna prepucavanja konkurentskih stranaka, premda je interesantno da će se u "The Bridge of Spies" silom prilika stvoriti "koalicijska" suradnja triju zaraćenih strana - SAD-a, Sovjetskog Saveza i Njemačke Demokratske Republike - koje će odigrati "ravnopravnu ulogu" u razmjeni Amerikanaca i Rusa. Skidanje američkog aviona s neba sovjetskim raketama u filmu koincidira sa stvarnim rušenjem ruskog zrakoplova turskim projektilima, a oči bode zidanje Berlinskoga zida i ograđivanje "istočnog sektora" bodljikavim žicama kakve se danas podižu na (istočno)europskim granicama pred sirijskim izbjeglicama.


"Istočni Berlin je komplicirano mjesto", pripremaju Donovana u filmu s kojim se Spielberg drugi put zaredom, nakon "Lincolna" i paralele s predsjednikom Obamom, potvrdio kao vizionar sa izraženim njuhom za tajming. Da stvarnosne aluzije budu potpune sa scenama iz prošlosti aktualnim u sadašnjosti, uplakane obitelji s djecom u naručju prolaze i preko "Mosta špijuna" čekajući u redovima iza krive strane Zida da prođu na sigurno dok ih na nišanu drže naoružani uniformirani ljudi.

Gledajući takve prizore, konkurentne paranoidnoj današnjici i paničnom strahu od ISIL-ovih "spavača", publika nanovo preispituje prvi dio filma i sjeća se da su Donovanovi politički indoktrinirani sin (Noah Schnapp) i supruga (Amy Ryan) za "stranog državljanina" Abela govorili kako priprema teren za one koji bacaju bombe i da se "takvih" ljudi boje i grade atomska skloništa. Djeca u "The Bridge of Spies" gledaju filmiće o učincima nuklearne bombe da se znaju pripremiti za "dan kad nas snađe oluja". U pravom životu ta oluja nas je već snašla s prijetnjom trećeg svjetskog rata nakon tragedije u Parizu 13. studenoga.

MARKO NJEGIĆ

Refleksija stvarnosti

Refleksija aktualne stvarnosti kao da je najavljena izvrsnom uvodnom scenom filma bez izgovorene riječi. Snimljen s leđa kamerom Spielbergova kućnog direktora fotografije Janusza Kaminskog, Rudolf Abel se gleda u zrcalo i dovršava autoportret, a publika vidi odraz njega i njegove slike.

(Š)pijunska posla

“Kako si izgubio kaput“, pitaju CIA-ovci Donovana, na što on odgovara “Špijunska posla“. Ipak, nemojte očekivati da je “Most špijuna“ nekakav akcijski Bond-film tipa “Spectre“, prije “Dečko, dama, kralj, špijun“. Dakle, film sa špijunima kao pijunima na šahovnici viših interesa. U apsurdnom oslikavanju tih interesa do izražaja dolazi rukopis Coenovih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 21:47