StoryEditor

MISS BALA Politika na štiklama

Piše Marko Njegić
11. lipnja 2019. - 01:51
Miss-Bala2

Stanovite promjene unio je američki remake meksičkog filma "Miss Bala" Gerarda Naranja iz 2011. koji su producirali Diego Luna i Gael Garcia Bernal. Heroina, vizažistica Gloria (sad je igra Gina Rodriguez), više nije Meksikanka, nego meksička Amerikanka, što mijenja društveni i politički diskurs filma koji, barem, ne skriva da je remake i da govori španjolski s američkim naglaskom.

U uvodnoj špici nove "Miss Bale" uredno piše da je utemeljena na "Spanish language film". Pošteno, a i spomenuta promjena načelno crta potencijalno intrigantne nesigurnosti u identitu protagonistkinje, njezinoj pripadnosti Americi i Meksiku dok odlazi u Tijuanu pripremiti prijateljicu Suzu (Cristina Rodlo) za izbor za "miss Donje Kalifornije".

Međutim, "Miss Bala" iz 2019. više staje na američku stranu, ilustrirajući Meksiko i Meksikance gore od "Mule" i "Sicarija 1&2". U prijašnjem filmu Meksiko je bio Meksiko iz sirovog festivalskog art filma, lokalno društveno-politički samokritičan.

U ovom, s redateljskim potpisom nekadašnje "indie" autorice Catherine Hardwicke ("Trinaest", "Gospodari Dogtowna") koja se prebacila na komercijalu ("Sumrak", "Crvenkapica"), Meksiko je Meksiko kakvim ga vidi prosječan Trumpov glasač, mjesto bezakonja, siromaštva, opasnosti.

Mjesto kojim samo vladaju karteli i korumpirani policajci. Takoreći nema pozitivnog lika, eventualno vođa kartela Lino (Ismael Cruz Cordova) na mahove pokazuje tračke ljudskosti da ne budu baš svi Meksikanci stopostotni negativci izuzev Suzu, premda je manipulativan, spreman za eksploataciju Glorije.

Njegov lik je načelno interesatno postavljen, iako zrcali anti-latino politiku filma o "opasnim imigrantima". Lino je također živio u Americi i kad se vratio u Meksiko osjećao se kao previše "gringo" da bi bio Meksikanac, odnosno previše Meksikanac da bi bio "gringo", dakle poput Glorije od koje će tražiti da se skine.

Film je "PG-13" predikata tako da golotinja i seksualni činovi ostaju izvan kadra, gdje dobar dio radnje boravi i "girl power" feminizam po mjeri #MeToo pokreta. Za prvu akcijsku "latino" heroinu u hollywoodskom studijskom projektu (Columbia Pictures), ne računajući Alitu s računalno animiranom Rosom Salazar, Gloria predugo vremena trpi kao žrtva otmice meksičkog kartela i općenito muškog svijeta.

Na početku filma šef joj govori "ne plaćamo ti da misliš". U zamjenu da pronađe Suzu, nestalu nakon pucnjave u klubu, Gloria pristaje postati natjecateljica izbora za miss kako bi Lino na taj način, potkupivši suce da ona odnese krunu, dobio priliku srediti šefa policije Sauceda (Damian Alcazar) koji pobjednicu poziva na privatnu zabavu i, dakako, od nje traži seksualne usluge.

Tek tad Gloria uzima pravdu u svoje ruke, preuzima pravo na feminističku neovisnost i mecima šalje "girl power" poruku preusmjeravajući nasilje koje je trpjela na njezine uznike, od Lina do Saucede. Žensko osnaženje stiže malčice prekasno, ali svejedno pretvara "američku građanku" i "gringu" Gloriju u nekakvu "(polu)bijelu heroinu" u borbi protiv zlih Meksikanaca.

Svjevrsnu rodicu Riley North (Jennifer Garner) iz prošlogodišnjeg "Pepperminta" u režiji provjerenijeg akcijskog redatelja Pierrea Morela ("96 sati"). Akcijskoj završnici prethodi jedna poštena i solidna scena akcije, posuta plotunima iz tromblona kad se Gloria nađe između dvije vatre – kriminalaca i Agencije za suzbijanje droga (DEA).

A tada, u završnici, Hardwicke se trudi nadići prizornu generičnost time da Gloria bude "glorious" u akciji kao prava miss, znači strojnica, večernja haljina i štikle. Sve to dobro pristaje glavnoj glumici koja pokazuje zvjezdane potencijale Eve Mendes i Jennifer Lopez, tj. akcijnost "brze i žestoke" Michelle Rodrigez, investirajući i dosta dramskih emocija u ulogu.

Završnica ostavlja vrata odškrinutima za nastavak, čineći film svojevrsnom "origin" pričom o (super)junakinji i postavljajući temelje akcijske franšize s mogućim "spin-offovima" i "team up-ovima". Ne bi nas iznenadilo da Gloria u mogućem nastavku čvakne "peppermint" i udruži se s osvetnicom Riley. Zajedno su jače.

Maraton s 'Peppermintom'

"Miss Bala" je trebala doći u kina, ali stigla je ipak direktno u "online" videoteku A1, gdje je možete rentati u paru s "Peppermintom" i napraviti ženski akcić-maratončić.

#CINEMARK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 02:19