StoryEditorOCM

MAGGIE Schwarzeneggera za Oscara?

Piše PSD.
5. rujna 2015. - 10:38
Film: MAGGIE; hororska drama; SAD, 2014.
Režija:
Henry Hobson
Uloge:
Arnold Schwarzenegger, Abigail Breslin
Ocjena: ****

“Obećao sam tvojoj majci da ću te štititi.“ - “Maggie“ (2015.)

Wade Vogel je ostarjeli bradati farmer sa srednjeg američkog zapada. Dovoljno je krupan da bi se mogao hrvati s traktorom, ali odaje izgled običnog (obiteljskog) čovjeka koji iza stoičkog držanja skriva ranjivost i tugu. Njegova kćerka tinejdžerka Maggie nepovratno je zaražena zombi virusom. Ubrzo će joj se pojačati osjetilo mirisa, pokazivat će znakove agresije, izgubiti apetit pa ga opet dobiti. Sve naznake finalnog “preobražaja“. A kad se finalni “preobražaj“ dogodi, Wade ima tri izbora - dovesti Maggie u karantenu, dati joj koktel koji daju u karanteni ili učiniti “to“ brzo, u prijevodu ubiti je. Vlastitu kćer.

Gledate slike u sklopu teksta pa bez problema pogađate da Wadea glumi legendarni akcijski teškaš Arnold Schwarzenegger. No, priznajte, da ste pročitali uvodni dio i nemate pojma za film “Maggie“, teško da biste Schwarzeneggera povezali s Wadeom. Druga je stvar da se radi o akcijskom SF hororu na temu duela Arnieja i zombija kakav su u glavi zavrtjeli njegovi fanovi i napravili plakat za “svoj“ film. Na tom plakatu, zamišljenom poput foršpana za akcijskog “Hamleta“ u “Last Action Hero“, Schwarzenegger drži pištolj u ruci, tu je i horda zombija, kao i vod naoružanih specijalaca.
U filmu se doista pojavljuje policijski tim kako bi odveo Maggiena (nanovo dobra Abigail Breslin) dečka u karantenu, ali ništa od sugerirane potencijalne akcijske scene. Prije dvadesetak godina, Švarci bi zasigurno spašavao filmsku kćerku prašeći iz mini-topa po specijalcima, pritom “terminatorski“ pazeći da ih ne ubije, za razliku od “živih mrtvaca“ kojima ne bi ostao dužan. Policijska vozila bi gorjela u tom procesu, eksplodirao bi poneki helikopter, ispaljivao se duhoviti “one-liner“, tipa parafraza onoga iz “Posljednjeg akcijskog junaka“ uparenog s nogom u jaja (“Želiš biti farmer? Evo ti nekoliko hektara...“).

Ipak, kako “Maggie“ nije takav film, čak štoviše, Arnie je mnogima vjerojatno bio jedan od posljednjih, ako ne i posljednji glumac na pameti za ulogu Wadea. Schwarzenegger je, međutim, odlučio eksperimentirati i povući riskantan glumački potez u očima fanova i kritike ulogom u niskobudžetnoj art drami “indie“ štiha teškoj niti pet milijuna dolara, što je manje od jedne veće akcijske scene iz “Brisača“ ili “Terminatora 3“. Fanovi bi junačkog monolita radije gledali u red mišića-red humora blockbusteru, kritičari su, pak, strahovali da će akcijaš ruinirati potentnu dramu prikladniju za, npr., bradonje poput Jeffa Bridgesa ili Tommyja Leeja Jonesa
Što se na kraju dogodilo? Potvrda onoga što potpisnik ovih redaka piše već godinama - pod vođenjem pravog redatelja koji znade iskoristiti njegovu muskularnu, nadljudsku pojavnost ili je zatomiti, Schwarzenegger je kadar glumački zasjati, biti čovječan i suptilan, reći puno toga i kad šuti (“Terminator 2“, “Conan Barbarin“...). Mladi debitant Henry Hobson pažljivo je sagledao Arniejeve uloge kod Jamesa Camerona, Johna Miliusa... i njegove post-guvernerske nastupe (“Sabotaža“), te izvukao najbolje od najboljeg. S mišićavkom u naponu glumačke snage i dosad najjačem dramskom izdanju, ovo je njegov najkvalitetniji film nakon povratka kinematografiji, ako ne i tamo od “Istinitih laži“ (1994.).

Schwarzenegger ne skriva godine, prihvaća bore i upošljava dramske mišiće kao nikad prije da gotovo nestaje u ulozi Wadea za koju bi Bridges i Jones samo na račun imena nedvojbeno osvojili oskarovsku nominaciju. Neovisno o prepoznatljivom naglasku, vjerujemo suzi zakotrljanoj niz njegovo lice u krupnom kadru budući da su mu čemer i bol duboko zavučeni u oči, makar u “T2“ rekao da ne može zaplakati. Shvaćamo ga ozbiljno dok nosi teško breme ubijanja zaraženog susjeda nakon što ovaj ne pokaže znakove ljudskosti (“Rekao sam mu da kaže nešto...“) i pokušava odgoditi kćerkinu unaprijed određenu sudbinu do trenutka kad “to više nije ona“, nemoćan da je zaštiti kako je obećao njezinoj majci.Oko takvih situacija je zapleten Hobsonov osvježavajući pogled na popularni hororski zombi žanr. U ovoj zombijevskoj apokalipsi Ameriku je pokosila pandemija, no gradovi gore po rubovima ili u pozadini kadra. Prvi plan je rezerviran za likove, a zaraženi ljudi nisu krvožedne spodobe iz filmova strave i užasa. To su nečiji muževi i kćeri koje članovi obitelji drže u kući da nikog ne obavijeste o njihovu propadanju kako bi sa njima bili što duže. Zaraza simbolizira (stvarnu) smrtonosnu bolest i pravi horor ovdje leži u agonizirajućoj drami polaganog, neizbježnog gubitka bližnjega svoga.

Ugođaj je natmuren poput sivih oblaka iznad farme Vogelovih, no Hobson je fan poetične, artističke režije američke kinematografije sedamdesetih i modernih nezavisnjaka, pa pronalazi “malickovsku“ ljepotu u posljednjim tračcima sunca, ljuljanju na ljuljačci, prskalicama upaljenima tijekom Maggieina izlaska s prijateljicama i romantičnom poljupcu s (također zaraženim) bivšim momkom. Atmosferičan, elegičan, osjećajan, “Maggie“ je film pun impresivnih slika. Najimpresivnija od svih je Schwarzeneggerova silueta uokvirena ispred zapaljena polja usjeva. Veliki Arnie i Terrence Malick u kadru za vjeke vjekova.

MARKO NJEGIĆ

Hrvatska premijera na zadarskoj Avvanturi

Zadarska Avvantura je, osim niza kvalitetnih filmova, upriličila dvije velike hrvatske premijere - “Maggie“ i “Love“ Gaspara Noea. Dok će se “Ljubav“ prikazati na nadolazećoj “Filmomaniji“ i potencijalno nakon toga naći u distribuciji, za “Maggie“ je, nažalost, upitno da će doći u kina.

'Terminator' bi se ipak mogao vratiti

Schwarzenegger još uvijek nije fiksirao idući projekt. Iako bismo ga voljeli vidjeti u filmovima poput “Maggie“, vjerojatno će to biti novi “Conan“, a možda i šesti “Terminator“. Naime, zahvaljujući odličnom otvaranju u Kini u drugoj polovini kolovoza, “Terminator Genisys“ se više ne smatra komercijalnim (polu)promašajem kao nakon slabe prođe u Americi - njegova je zarada u svjetskim kinima preskočila 400 milijuna dolara. Sada postoji šansa da prijeđe “Terminatora 3“ (450 milijuna) i postane drugi najgledaniji “Terminator“ iza “T2“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 03:43