StoryEditor

LAST CHRISTMAS Romantično-komična heroina s Balkana

10. studenog 2019. - 21:45
Last-Christmas1

Balkan je dobio svoju romantično-komičnu heroinu za Hollywood. Ona je sve popularnija Emilia Clarke, zvijezda hitoidne serije "Igra prijestolja" koja se proteklih godina snimala na nekoliko hrvatskih lokacija, uključujući Dubrovnik i Split.

U božićnoj romantičnoj komediji "Last Christmas" Emilia glumi Katarinu Andrić, pardon Andrich, djevojku iz bivše Jugoslavije koja je s majkom Petrom (Emma Thompson), ocem Ivanom (Boris Isaković) i sestrom Martom (Lydia Leonard) pobjegla od rata u London i sada voli da je zovu Kate.

Odakle su oni točno iz "bivše Jugoslavije", nije precizirano. Štoviše, autori filma, koscenaristica Thompson i redatelj Paul Feig ("Djeveruše", "Špijunka") baš i nisu napravili "domaći rad". "Last Christmas" se otvara u "Jugoslaviji 1999." (bez prefiksa "bivša") i prikazuje Petru i Ivana s jako mladim kćerkama.

Godina početka radnje mogla bi sugerirati da su iz Srbije i pobjegli u London od bombardiranja NATO-a, posebice kad se Thompsonici otme poneka riječ na ekavici prilikom pjevanja uspavanke. A nešto kasnije spomene se "stara hrvatska pjesma", nakon nekoliko fraza koje Clarke i Thompson izgovaraju po "naški", tipa "Gospode Bože", "Moje čedo", ali i "Nabijem te na k...". U pitanju je, je li, (romantična) komedija.

Pa ipak, ne znamo kome će s ovih prostora previdi autora filma biti smiješni, dakle da je obitelj iz (prema svemu sudeći) Hrvatske živjela u "Jugoslaviji 1999.", tada zajedničkoj državi (samo) Srbije i Crne Gore, te da su "morali pobjeći zbog rata" koji je, pak, završio nekoliko godina ranije.

No, opet, ne znamo ni kome će "Last Christmas" općenito biti smiješan, čak i romantičan, odnosno tko će izaći iz kina i reći da je "baš ono dobar", kamoli super božićni rom-com, poput recimo "Love Actually". Možda bi to mogao izjaviti samo netko kome je ovo prva romantična komedija u životu i(li) je omamljen pićem dobrodošlice na "Ladies Night" večeri.

Kate je ekstremno tipična rom-com junakinja, zbrčkana i u teškom neredu, još više od heroine nedavnog "Vjenčanja godine", a slatka Clarke je, mada se trudi, tumači s manje nadahnuća u odnosu na njezinu prethodnu filmsku romansu "Tu sam pred tobom".

Cinična je, sebična, pije, ima neobavezan seks sa strancima, zanemaruje zdravlje nakon nedavne bolesti, razočarava prijatelje, slučajno im usmrćuje kućne ljubimce i pali njihove kreacije. Njezin najveći plus jest što je fan Georgea Michaela ("Ako voliš mene, voliš Georgea!"), velikana popa naveliko prisutna na soundtracku, solo ili s WHAM-om, počevši od zimzelene božićne uspješnice iz davne 1984. po kojoj je film naslovljen.

Ukratko, Kate je lik kao stvoren za karakterni "makeover" kakav je još davno preporučio Charles Dickens. Da postane simpatična, počne raditi dobra djela, misli sretne misli, sluša ne samo svoje srce i nauči (po)gledati "gore", ne samo u mobitel, te uvidi ljepotu oko sebe u Božiću i životu uopće.

Svemu tome će je naučiti misteriozni stranac Tom (Henry Golding), honorarni dostavljač na biciklu koji nema mobitel, dok njih dvoje šetaju i druže se po bajkovitom Londonu. "Sad je trenutak za romantiku", govori Tom kad odvede Kate na klizanje na ledu, kao što je Rocky odveo Adrian.

Sceni ne pomaže ni Michaelova divna pjesma "Praying For Time" da bude romantična u onom istinski magičnom smislu ("Rocky" je imao puno magičniji trenutak bez "pomoći" glazbe). London, usput, izgleda kao da je dospio iz neke kombinacije blagdanske TV reklame i filma "Zapravo ljubav" čijoj svjetlucavoj blagdanskoj i romantičnoj čaroliji "Last Christmas" otvoreno stremi, ali ne uspijeva je uhvatiti za vječnost da postane klasikom nadolazećih Božića.

Zbog tog (preuranjenog) blagdanskog duha i estetike božićnog ukrasa, "Last Christmas" privlači u kina gledatelje koji se potajice nadaju da će odnekle u kadru izroniti Hugh Grant ili Keira Knightley, no jedina glumačka poveznica s "Love Actually" je oskarovka Thompson.

Vjerojatno bi ovaj film bio bolji u kraćoj formi, kao jedna od mozaičnih gorko-slatkih vinjeta o radostima i ljubavi Božića iz "Zapravo ljubav". U tom slučaju bi ispali mnogi viškovi, poput romantičnog podzapleta s Kateinom šeficom (Michelle Yeoh), ali i načelno hvalevrijedne anti-Brexit poruke koje su nasilno ubačene kako bi "Last Christimas" bio više od "običnog" rom-coma.

Politika i romantika baš i ne idu zajedno, barem ne ovdje, ma koliko pohvalno bilo da Thompson provlači ophođenje (nekih) Britanaca prema strancima i beskućnicima. Međutim, rekosmo, "Last Christmas" želi biti više od romantične komedije, stoga iz tih pobuda posjeduje i "twist" slično jednom 20 godina starom filmu.

Preokret doslovce shvaća stih iz titularne Michaelove pjesme i (retrospektivno) intrigantno dekonstruira srčanu rom-com heroinu kao takvu, ali ne zna što bi točno s tom dekonstrukcijom, pa za kraj udara u pjesmu. "Last Christmas, I gave you my heart...".

'Terminatorica' Emilia

Zanimljivo je da je "Last Christmas" krenuo u kina gotovo istodobno s novim "Terminatorom". Emilia Clarke je u prethodnom "Terminatoru" ("Genisys") glumila mladu Sarah Connor. S druge strane, srpskog glumca Borisa Isakovića nedavno smo gledali u drami "Muškarci ne plaču", gdje je dao sjajnu izvedbu zajedno s Leonom Lučevom i Emirom Hadžihafizbegovićem.

Glazbeno-filmski trend

George Michael i njegove pjesme zaslužili su bolji rom-com, ali svejedno, "Last Christmas" nastavlja trend filmova inspiriranih glazbom popularnih izvođača. Ljetos smo gledali "Yesterday" (Beatlesi), a čekamo "Blinded By The Light (Bruce Springsteen).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 12:10