StoryEditor
KolumneMEĐUTIM

Krišna jednom stade na žalu...

Piše Ivan Ugrin
4. kolovoza 2019. - 14:12

"Na ovom svetom mjestu gdje je rođeno kršćanstvo i gdje je anđeo Gabrijel navijestio našoj voljenoj Gospi, Kraljici Hrvata, bezgrješno začeće, osjećam posebnu poniznost, zahvalnost za sve ovosvjetsko što nam je dao Gospodin Bog i nadu u zajedništvo i svijetlu budućnost hrvatskog naroda.

Majko Božja, čuvaj nam Hrvatsku, čuvaj mi obitelj i zagovaraj sve nas kod Gospodina! Tvoja vjerna Kolinda", napisala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u knjigu dojmova tijekom posjeta bazilici Navještenja u Nazaretu, gdje je, kao i u Jeruzalemu, ovih dana boravila u državničkom posjetu Izraelu.

Ovaj posjet, planiran zacijelo puno ranije, predsjednica i njezina PR služba itekako su nastojali iskoristiti da bi se ublažile posljedice njezinih nedavnih izjava kako se bavi meditacijom uz jogu, a sve nakon što je dala veliki intervju Hrvatskom katoličkom radiju na kraju kojeg je i zapjevala "Krist jednom stade na žalu..." Zbog kritika njezinih duhovnih vrludanja, pater Ike Mandurić morao je na neko vrijeme ugasiti svoj Facebook profil jer je to od njega tražio njegov isusovački provincijal pater Dalibor Renić.

Isti taj Renić prije par mjeseci u Globusu je govorio kako je i utemeljitelj isusovačkog reda sv. Ignacije Lojolski poticao osobu i individualnost. Međutim, nije mu se, očigledno, svidjela Mandurićeva individualnost u konkretnom slučaju pa je naveo u priopćenju kako se po pravilima Družbe Isusove redovnik prije svakog nastupa u javnim medijima najprije mora konzultirati s poglavarom. Baš me zanima je li se s provincijalom o svom pisanju ovih dana za Večernji list o boravku među izbjeglicama u Ugandi konzultirao pater Tvrtko Barun, ponešto drugačiji isusovac od patera Ike, čiji je autorski tekst naslovljen ovako: "U kući živim s gušterima, paucima i dvije mlade žene." Koliko je to u duhu onoga što je priopćio pater Renić: "Isusovac treba imati na umu da... je redovnik i kao takav percipiran u javnosti", prosudite sami.

Vratimo se mi ipak našoj predsjednici, i njezinim savjetnicima. Ne znam tko joj je sugerirao tekst koji je napisala u bazilici u Nazaretu, ali ako za sebe veli da je kršćanka, trebala bi znati da se kršćanstvo rodilo u Jeruzalemu, gdje je Isus Krist umro na križu radi našega spasenja. Tu je i uskrsnuo od mrtvih. U Nazaretu je Riječ tijelom postala. Molitva Anđeo Gospodnji navodi kako je nakon Marijina pristanka na Božji plan spasenja, Bogorodica začela Isusa po Duhu Svetome. To joj je navijestio anđeo Gabrijel, a ne bezgrješno začeće, jer ju je Bog od istočnoga grijeha sačuvao već u krilu njezine majke Ane i to zato što je Mariju unaprijed odabrao da bude majka Isusu Kristu.

O svemu tome lijepo piše u Katekizmu, uči se to i na vjeronauku. Iako se radi o teološkim nijansama, važno je poznavati istine svoje vjere da vam se ne dogodi da u vjerskom neznanju možda zapjevate: "Krišna jednom stade na žalu..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 23:28