StoryEditorOCM

Koalicija Bujanac Stipe Mesić protiv Kolinde

4. studenog 2019. - 13:00
Predsjednica je rekla istinu koju znaju svi s nešto više godina i pameću ipak malo većom od kokošje

Narodski rečeno, sjećam se k'o danas. U finalu kupa maršala Tita 1987. godine u Beogradu igrali Hajduk i Rijeka. Torcida je došla navijati u ogromnom broju. Armada, koja se te godine osnivala, ni izbliza nije parirala Torcidi brojnošću.

Ali to nije bio problem jer su se Armadi pridružili navijači Crvene zvezde, Arkanove Delije, i gromoglasno navijali za Rijeku. Hajduk je dobio na penale. Slavlje je bilo ogromno, a Armada i Delije otišli sa stadiona pokisli k'o miševi.
Zajedništvo Delija i Armade iz bivše države nije samo bilo navijačko, i ponajbolji igrači Rijeke otvoreno su se izjašnjavali kao zvezdaši.

Tako je Nenad Gračan, u to vrijeme, iako tek dvadesetjednogodišnjak, ponajbolji igrač Rijeke, bez problema, iako još igrač Rijeke, izjavio: "Zvezda je moja najveća ljubav." Nitko mu to ni u klubu ni među navijačima Rijeke nije zamjerio.

Priča o NK Rijeci i Gračanu

Ali kada je malo kasnije prešao u Hajduk, na prvoj utakmici s Rijekom u Hajdukovu dresu Riječani su ga iskasapili, slomili mu nogu, uz salve pogrda. Nesretni Gračan, da je prešao u Crvenu zvezdu umjesto u Hajduk i s njom igrao protiv Rijeke, jamačno bi bio pozdravljen pljeskom i od Delija i od Armade. Ali Hajduk..., e to ne može, ili lomim noge.
Na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović digli se svi, no žena nije lagala, NK Rijeka je bila ekspozitura Beograda.

Kao i u ovom slučaju, što se tiče njezinih drugih izjava vezanih za bivši režim, mediji je unisono napadaju ili ismijavaju iako govori istinu, a sve nas svjedoke vremena prave budalama i sugeriraju da smo idioti koji imaju kokošje pamćenje, te oštećen vid, sluh i mozak.

Koliko joj govorenje istine koristi u kampanji, to je na njenom timu da procjenjuje, ali tvrditi da država, Jugoslavija, koja je sustavno kršila ljudska i građanska prava, koja je zatvore punila neistomišljenicima, koja ih je ubijala, koja je bila totalitarna, nije bila iza "željezne zavjese", sintagma koja je bila naziv zemalja koje su se razlikovale od demokratske, slobodne zapadne Europe, jednostavno je vrijeđanje zdravog razuma. I svih nas koji smo sve te silne "slobode" živjeli. Možda da upitaju mnoštvo Dražena Budišu i Vladu Gotovaca jesu li živjeli iza "željezne zavjese"?

Jesu, još gore, iza željeznih rešetaka. Kao stotine tisuća drugih u toj totalitarnoj državi u kojoj su uglavnom, uz neke izuzetke, djeca crvene buržoazije, koja i danas drmaju, imala privilegij studirati u inozemstvu.

Zanimljivo da je najveći pljuvač po aktualnoj predsjednici notorni Stipe Mesić. Premda se, kao autor, uopće nisam htio baviti ni predsjedničkom kampanjom ni kandidatima, jer sam ravnodušan tko će sjediti na Pantovčaku, u meni je proradio zaštitnički instinkt muškarca kada vidim alfa mužjake kako cipelare ni krivu ni dužnu ženu.

Mesić, koji je dao otvorenu podršku Miroslavu Škori, a koji je protuzakonito Haagu dao dokumente kako bi napakirao Hrvatskoj, nije reagirao na Škorinu izjavu u Bujici da bi dokinuo SDSS. Valjda zato što je Škoro odbio odgovoriti bi li vratio Titovu bistu na Pantovčak. Naprotiv, rekao je da Škoro ima dobre ideje i da ne vidi ništa problematično u Škorinim izjavama.

No za Kolindino govorenje istine ima jake riječi osude pa veli: "Njene su izjave nacionalističke ili na granici prihvatljivog."

Škoro pak, koji djeluje kao neki surealni hibrid (o tome drugom prilikom), kao biće sklepano od Tuđmana i Mesića, okružio se ljudima zaduženih za medijsko cipelarenje Kolinde, kao i "suverenistima" koji su opsjednuti Aleksandrom Vučićem i Srbima, tako da su isti kao oni, jer su Srbi isto tako u svojim medijima opsjednuti Kolindom i Hrvatima.

Tako njihov medijski promotor Velimir Bujanac Kolindino ugošćavanje Vučića stalno koristi kao bazuku protiv nje. A isti taj Bujanac zaboravlja da je on u Bujici dao ogroman medijski prostor Vučićevu učitelju, četničkom vojvodi i ratnom zločincu, Vojislavu Šešelju, tepajući mu Vojo.

Velikom pak antivučićevcu i antiplenkovićevcu, bez kojeg bi Sabor vidio samo na televiziji, Zekanoviću, ne smeta malo malo sjediti u Bujici koja ugošćuje Šešelja, Vučićeva učitelja. Vučić, depilirani četnik, o kojem mislim sve najgore, predsjednik je susjedne države s kojim se moraš susretati, htio ne htio, no ne mora se ratnom zločincu Šešelju davati medijski prostor u RH.

Kampanja postaje cirkus

K tome, Zekanoviću i "suverenistima", koji ne daju Vučiću u Sabor na skup europskih Pučana, uzor je Orban, a isti taj Orban bio je najjači Vučićev lobist da ga se primi među europske Pučane!?

Dakle, Orban, Vučićev lobist je Bujancima i Zekanovićima prihvatljiv, a njegov pulen Vučić nije? Protestira li Zekanović onda i protiv Orbana? Zna li Zekanović uopće išta o odnosim Budimpešte i Beograda? Očito – ne.

Kampanja postaje cirkus, pogotovo kada na istoj strani vidite Škorine Bujance zajedno s Mesićem i sličnima u "koaliciji" protiv Kolinde. Ali ne čudite se. Prije nego što je pobjegao od rata, Škoro je svoj put započeo 1990. u Savkinoj Koaliciji narodnog sporazuma, pa je prirodno da ga završi u Koaliciji narodnog nesporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 10:20