StoryEditorOCM

KAPETANICA MARVEL I Bog stvori superženu: blockbuster koji se rimuje s 'girl power'

10. ožujka 2019. - 21:55
Kapetanica-Marvel2

Vikend-otvaranje od stotinjak milijuna dolara samo u američkim kinima prognozira se "Kapetanici Marvel", prvom spektaklu centriranom na nadmoćnu intergalaktičku superheroinu u produkciji Marvela, najjačeg filmskog studija današnjice, ujedno i prvi njegov koji korežira žena.

Konkurentski DC je, doduše, preduhitrio Marvel s (ipak superiornijom) dvije godine starijom "Wonder Woman" Patty Jenkins, no "Captain Marvel" ima sve predispozicije da postane megahit. Film s Brie Larson u titularnoj ulozi superheroine ljudskog imena Carol Danvers širi Marvelov superjunački "Avengers" brend, dolijeće na valu novih profeminističkih pokreta i vrišti "girl power". To se fino rimuje s blockbuster.

Kao da potvrđuje kako je Marvel definitivno dobio novi blockbuster, u filmu će Nick Fury (Samuel L. Jackson) superheroinu nazvati "blockbuster girl". Fury je inspiriran ateriranjem superjunakinje u "Blockbuster" videoteku. S dlana blockbusterskog boga "Kapetanica Marvel", dakle, pada na Zemlju doslovno i figurativno. Videoteka "Blockbuster" je tu da pozicionira film kao zabavni "retro" blockbuster (sredine) devedesetih.

Nakon što probije krov videoteke, Kapetanica Marvel će se susresti s reklamnim kartonskim stalkom "Istinitih laži" i raznijeti Schwarzeneggera s pištoljem misleći da je prijetnja, ali ne i Jamie Lee Curtis ("girl power"). Proći će pored reda VHS-ova poput "Prvog viteza" i "Posljednjeg akcijskog junaka", ugledati plakat "Praščića Babea" i uzeti u ruke kasetu "Puta u svemir".

Vrijeme radnje je 1995., nadajmo se negdje u prosincu jer teško da bi se ljetni kinohitovi "First Knight" i Babe" pojavili ranije na videu. Možda bi bilo bolje da godina nije precizirana, tj. da je polovina devedesetih neodređena. Digitalno sjajno pomlađenog Jacksona u ulozi mlađeg Furyja filmofili bi mogli zamijeniti za njegov lik u "Pregovaraču", čak i "Paklenom šundu" (minus brada i afro frizura) i "Umri muški 3" (minus naočale).

Jedna potjera s Furyjem za volanom i Kapetanicom Marvel na vlaku izgleda kao nešto iz "Die Hard 3". Može i "Smrtonosnog oružja 3". A svakako kao nešto iz akcijskih devedesetih. Nema što, "Captain Marvel" se naveliko trudi evocirati filmske/blockbusterske devedesete u žanrovima akcije, SF-a i akcijske (SF) komedije, plus film je krcata adekvatnim soundtrackom epohe (Nirvana, No Doubt, REM, Salt-n-pepa, Garbage...).

Nedugo poslije dolaska na Zemlju Kapetanica će uzeti prikladniju robu i odjezditi na motoru kao Terminator. Izvanzemaljci Skrullovi, predvođeni Talosom (Ben Mendelsohn), imaju mjenoliku sposobnost T-1000 i mogu utjeloviti bilo kojeg čovjeka i ženu, premda njihova maska sugerira da su stigli iz "Zvjezdanih staza", ne "Terminatora 2".

Pokojni Stan Lee će u "cameo" ulozi putnika u vlaku ponavljati "Trust me, True Believer", držeći scenarij "Štakora iz šoping centra" kao da ide na snimanje istoimena film Kevina Smitha. Akcijsko-komično sparivanje Furyja i amnezične Danvers podsjeća na PG-13 verziju "Paklenog poljupca" gdje se Jackson rječkao sa zaboravnom heroinom u tijelu Geene Davis. Ili, još bolje, njihov odnos vuče na odnos agenta K-a i J-a iz "Men In Black".

Posebice kad im društvo počne praviti mačak "topgunovskog" imena Goose koji je sve samo ne običan. "Kapetanica Marvel" najviše prisvaja lakonotni međužanrovski ton "Ljudi u crnom", što znači da je film u Marvelovu svemiru bliži "Čuvarima galaksije 1&2" i (trećem) "Thoru" nego "Iron Manu" i "Kapetanu Americi"; negativac iz "Guardians Of The Galaxy" Ronan (Lee Pace) pojavljuje se u nekoliko scena.

Filmu treba neko vrijeme da pronađe vlastiti identitet i unutarnji život, baš kao i njegovoj superjunakinji koja se hrva s uspomenama prošlosti ne znajući tko je i što je. Oskarovka Larson ("Soba"), koja je prvi izlet u svijet blockbustera napravila s posljednjim "King Kongom", uvjerljivija je u emotivnijim, dramskim scenama u odnosu na akcijske, iako joj vizualni efekti pomažu da postane mitska superheroina.

Redateljski duo Anna Boden-Ryan Fleck, poznat po nezavisnim karakternim dramama poput "Half Nelson", ne režira uvijek glatko akciju, ali nastoji ne izgubiti lik iz vida dok se priprema teren za njezino djelo, odnosno metamorfozu od nesigurne protagonistice do božanstvene "jača-je-no-što-misliš" ratnice u Marvelovoj filmskoj apoteozi feminizma.

"Nema ništa opasnije od emocije za ratnika", govori Yon-Rogg (Jude Law), vođa izvanzemaljske civilizacije Kree, trenirajući našu superjunakinju na početku filma. "Moraš se odreći dijela sebe koji te čini ranjivom", tvrdi mentor i savjetuje vježbenicu da "kontrolira nagone" dok trenira s njom u "dojou" kao Morpheus s Neom u prvom "Matrixu".

Sličan, zapravo još žešći seksizam Danvers će doživjeti kao ženski Maverick ("Top Gun"), tj. pilotkinja F-16 zrakoplova, jer su žene poput nje previše emotivne za takav posao. "Zove se kokpit s razlogom", verbalno je ugnjetava neki pilot.

Pa ipak, upravo će njezine emocije (sjećanje) postati njezina najveća snaga kad prisvoji moći koje joj kolaju venama (upila svu silu Teserakta, kocke neograničene energije) i eruptirati u obliku fotonskih udara iz zažarenih ruku. U jednoj akcijskoj sceni će pomalo samoironično zasvirati No Doubtova "Just A Girl", no prava pjesma za vatrenu Kapetanicu Marvel i njezin za žene osnažujući film je "Girl On Fire" Alicije Keys. This girl (power) is on fire.

Hvala ti, Stan

Osim klasične "cameo" uloge, krajem prošle godine preminuli Stan Lee je dobio krasnu posvetu u uvodnom Marvelovom logu, našavši se u ulozi svih superheroja koje je stvorio u stripovima. Posveta završava otvorenom zahvalom: "Hvala ti, Stan".

Nostalgija za 90-ima

Uz filmove i muziku, "Kapetanica Marvel" je puna nostalgičnih detalja koje će prepoznati svih koji su živjeli u devedesetima. Danvers nosi majicu na Gunse, koriste se "pageri", tu je spajanje na Internet i obavezni "redial"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 11:50