StoryEditor
Kolumnešpurtilom i ostima

Kako Sirijci bježe pred ratom, tako Hrvati već odavno trče pred lažnim reformistima

Piše Davor Krile
15. siječnja 2016. - 18:01

Dr. Franjo Tuđman davno je zagovarao tzv. humana preseljenja. Trebalo je, evo, proći više od dvadeset godina da taj model istinski zaživi u svoj svojoj humanosti i da se s ove plemenite ideje otresu maliciozne primisli na nasilna, oružjem poticana i golemom ljudskom nesrećom praćena kretanja ovdašnjega stanovništva.

Nevježe ovih dana napokon shvaćaju pravi sukus zamisli najvećega domovinskog vizionara i proroka: dužnosničke selidbe temeljni su uvjet svake humane migracije. Vlada će zato, kako se najavljuje, u zloglasnu Kockicu, a Predsjednica u Visoku.

Ciklus ili cirkus

Odnosno, u Institut za povijest. To jest, po zadnjoj verziji, u Banske dvore. Gdje god da se ovaj ciklus ili cirkus završi – simbolična je poruka režisera predstave i svih domovinskih baštinika doktrine šoka – ništa neće ostati na svom dosadašnjem mjestu, makar se ni Vlada ni Ured predsjednice u međuvremenu ne pomaknuli niti centimetra. Za svoje penzije, novce iz drugog mirovinskog stupa, plaće, standard i radna mjesta, drage Hrvatice i Hrvati, saznat ćete navrijeme i naknadno.

Kroz sve aspekte najavljenih humanih selidbi našega mudrog vrhovništva, kroz leteće izmjene raznih lokacija na kojima bi trebali stolovati naši novi usudbenici, kroz rošade kabineta i kroz najave povratka slavnih crvenih mundira na Markov trg - koje su u duši crveni svojedobno mučki ukinuli samo kako bi zabili još jedan nož u nevino hrvatsko srce! – poput vrućeg gejzira u ledenoj pustopoljini, kao iz tegobnom poviješću zapretenog i dugo usnulog vulkana, izbija jedna posve nova, domoljubna, a nadasve reformska energija.

I zadnji Jugoslaven, kroatoskeptik, komunjara i udbaš ničice pada pod snagom evidentnih argumenata: nitko neće moći zanijekati da s novom vlašću nema nikakvih pomaka ako su oni još prije negoli je Vlada i uspostavljena izvedeni manevarski i prostorno.

Kretanje i dinamizam kakav od početka mandata njeguje Kolinda Grabar-Kitarović ispostavlja se utabanom i dobitnom političkom trasom ovdašnjih domoljuba, a stalne pokazne selidbe kao najviši reformski kredo. To što su njezina povremena premještanja Ureda predsjednice u Split, Pulu, Vukovar i druge gradove suštinski ugodni turistički obilasci i paradne fotosesije bez stvarnoga sadržaja i ikakve građanske potrebe nimalo, kao što znamo, ne smeta da se isti uporno pakiraju i prodaju kao politika aktivne decentralizacije zemlje i originalan dužnosnički suvenir.

 

2 plus 1

Kako je kao alat očito zdušno prihvaćen i od Tomislava Karamarka, selidbeni šator postaje glavni reformski simbol ovdašnje desnice. Tek toliko da se zna kako nije slučajno sa šatorom sve i počelo. Ne treba, međutim, velika pamet da se dođe do stare narodne mudrosti kako je svako „spinovanje“ naposljetku samo ludom radovanje.

I djeca već vide da se iza svih tih maštovitih i gromko najavljivanih preseljenja te šarenih konkvistadorskih perla različitih zdanja u koje bi se imali useliti naši ljuti reformisti, odvija jedan od grotesknijih procesa u formiranju izvršne vlasti u ovoj zemlji od njezina postanka.

Zasad se teško odlučiti jesu li apsurdniji obrati tijekom pregovaračkog procesa, formule (2+1) temeljem kojih će mandatar Tim Orešković birati između glupog i glupljeg te lošeg i lošijeg stranačkog kandidata za ministra s hrpe od oko šezdesetak ljudi, ili su ipak od svega gora prva obznanjena kadrovska rješenja.

Buduća ministrica poljoprivrede ima, primjerice, visokostručno iskustvo donedavne aktivne mužnje krava, a glavna kreacijska i razvojna vrlina joj je prostodušnost. Kao budući ministar pomorstva kotira HDZ-ov gradonačelnik Novog Vinodolskog, ekspert poznat po podmirivanju hotelskog računa za obiteljski odmor Kolinde Grabar-Kitarović iz gradske blagajne.

Budući ministar pravosuđa navodno bi trebao postati bivši sudac vojnog suda JNA, a glavni obnovitelj biološkoga supstrata nacije violinist u simfonijskom orkestru, Hrastov neprijeporan stručnjak za etidu u d molu svakom uvelom veseljku.

 

Bijeg u katakombe

Vlada nestranačkih eksperata kakva se rađa u katakombama zagrebačkih hotelskih zdanja - skrivena kako od očiju budućega premijera tako i od okrutnih komunističkih prisluškivača i progonitelja kao prvi kršćani od rimskih legija - još ni izbliza nema opipljivu svoju kadrovsku puninu, no već osvaja na prepad neupitnim visokostručnim svojstvima te plemenitošću i čistoćom namjera.

Reforme, kažete? Zadnji nam je čas, kažete? Ova zemlja nema više vremena, kažete? Kad bilo tko od masnih političkih mufljuza, plaćenih lobista, lovaca u mutnom, samozvanih proroka, selfie-stručnjaka i sličnih pozera u ovoj dolini suza posljednjih godina posegne za sličnom demagoškom piruetom, razuman čovjek već je napola spreman na bijeg.

Razmislite, stoga, još jednom što se krije iza ovih spektakularnih najava političarskih preseljenja. Pripazite da baš vi ne budete oni koji će se na kraju seliti. Ne zbog obijesti ili u svrhu pokazne vježbe, nego iz prijeke potrebe. Ne zaboravite: onako kako Sirijci bježe pred ratom, Hrvati već odavno trče pred lažnim reformistima.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 13:38