StoryEditor
KolumneAd hoc

Josip Jović: I Srbi će možda moći opet vidjeti "Malo misto"

Piše PSD.
22. prosinca 2015. - 16:52

U vrijeme slaganja nove Vlade, kad su dosadašnja Vlada i premijer tek "tehnički", po nekoj logici i dužnosnici javnih funkcija koje je postavila ista ta Vlada također su tehnički, a onaj tko je tehnički u tom interregnumu ne bi smio donositi ni potpisivati nikakve strateške dalekosežne sporazume, odluke ili ugovore.

Jedan od tih tehničkih dužnosnika svakako je i Goran Radman, ravnatelj HRT-a, kojemu ta pozicija nije zasmetala da s Radio-televizijom Srbije, odnosno njezinim generalnim direktorom Draganom Bujoševićem, nasljednikom Aleksandra Tijanića i agilnim promicateljem Miloševićeva pokreta, potpiše sporazum o programskoj suradnji kojim se predviđa razmjena političkih, kulturnih, dokumentarnih, umjetničkih i dječjih programa, zatim tehnička suradnja, zajednička produkcija te zajedničko sudjelovanje u natječajima Europske unije.

'Žikina dinastija'

Zahvaljujući tako Radmanu, ovaj će sporazum otvoriti nove, neslućene mogućnosti suradnje koja već traje. Naši TV pretplatnici dobit će širom otvoren prozor u događanja u susjednoj prijateljskoj Srbiji. Imat ćemo blagovremene informacije o tamošnjim političkim događajima, kakav dokumentarac o ulozi Alojzija Stepinca u NDH ili o oslobađanju Vukovara, djeca će opet gledati Branka Kockicu, a odrasli "Žikinu dinastiju", za doček Nove godine zapjevat će Fahrija Jahić u duetu sa Severinom Vučković. Hvarani će za Silvestrovo pak moći uživo uživati u nastupu Bajage na trgu pred katedralom, onog istog Bajage koji je svojom pjesmom podizao moral krajiškim brigadama od Banje Luke do Knina.

I Srbi će možda moći opet vidjeti "Malo misto", pokoju dječju i dokumentarnu emisiju i filmove zagrebačke produkcije. Možemo samo žaliti što sličan sporazum nije potpisan s nekom njemačkom, talijanskom ili austrijskom državnom TV kućom, pa da i Europa nešto više sazna o nama i mi o njoj.

Preuzimajući sadašnju ulogu, Radman je istaknuo kako mu je uzor TV Zagreb, koja je bila dio Jugoslavenske radio-televizije, koju je on napustio uoči raspada Jugoslavije. I očito se sada vraća tom svom medijskom i političkom uzoru.

Politički projekt

Teško je, međutim, misliti kako se tu radi samo o osobnim preferencijama i nostalgijama. Prije će biti riječ o još jednom kotačiću u projektu stvaranja i jačanja "regiona", u čemu, dakako, televizijske slike igraju jako važnu ulogu. Tri nacionalna TV kanala prepuna su "regionalnih" sadržaja, uključujući i pornografske šou-programe i filmove.

Najniže strasti i jesu najbolji i najbrži put zbližavanja. Osim toga, imamo još dvije televizije: N1 i Al Jazeeru Balkans, čije pak vijesti redovito emitira Sportska TV Hrvatskog olimpijskog odbora, koja se financira novcem iz državnog proračuna (!), a koje su izrazito jugoslavenske, više čak nego što je to nekad bio JRT.

Sada ćemo, eto, imati i HTV – RTS televiziju (ovaj put bez Skoplja, Sarajeva i Ljubljane), o čemu su objavljene tek kratke vijesti, da se valjda Vlasi ne dosjete.

Josip Jović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 10:36