StoryEditorOCM

IZNENADNA SMRT Umri muški na produžetke

26. ožujka 2018. - 01:03
Iznenadna-smrt

Pravni zastupnik Van Dammeove bivše supruge uzeo je nekoliko DVD-ova kao primjer nasilnih smrti u njegovim filmovima. Prisjećamo se, dakle, scene postupka dodjele skrbništva nad kćerkom u metafilmskom “JCVD-u“. Odvjetnik je eksplicitno navodio načine kako su stradavali negativci. Izmrcvaren pod kotačima kamiona, gušenje, kašenje lubanje… Tip očito nije predobro upoznat s Van Dammeovim filmovima. Da jest, naveo bi barem jednu scenu živopisne smrti iz, hm, “Iznenadne smrti“ (1995.).

Recimo, brutalno usmrćivanje kokošjom kosti koju je Van Dammeov junak Darren McCord zabio u vrat “bad guyu“ tijekom makljaže u kuhinji, netom nakon što ga je malo popekao na grillu. Može i spaljivanje zlikovca s plastičnim pištoljem na vodu napunjenim tekućinom za upaljače. Ili, da se opet vratimo u kuhinju, postupno ranjavanje negativke skrivene ispod kostima pingvina (maskota “Ledenko“ pitsburškog hokejaškog tima “Penguins“) u bespoštednoj borbi kad su oboje koristili sve što im se našlo na putu, pa je, tako, Darren gurnuo njezinu ruku u fritezu za prženje pomfrija i na koncu je ubacio u ugostiteljsku perilicu suđa.

Zadnja scena proganja samog Van Dammea toliko da mu se (i) “pingvin“ ukazao među likovima koje je na filmu ubio kad smo zašli u njegovu podsvijest u seriji “Jean-Claude Van Johnson“. Advokat bi definitivno poantirao da je istaknuo neku smrt iz akcijskog trilera “Sudden Death“. Naime, Van Dameov heroj je bio razveden i imao kćerku otprilike jednake dobi poput one u “JCVD-u“, ali ostavljao dojam uzornog obiteljskog čovjeka koji klince za rođendan vodi na hokejaški meč.

Film ga je, još i više u odnosu na “Usamljenog zaštitnika“, predstavljao kao univerzalnu, međunarodnu akcijsku zvijezdu “A“ lige za cijelu obitelj kalibra Brucea Willisa, s elitnim datumom premijere podešenim netom uoči Božića. Bio je to i Van Dammeov najblockbusterskiji projekt iza “Univerzalnog vojnika“, film po mjeri najšireg gledateljstva u multipleksima devedesetih, skrojen po “Umri muški“ modelu, onako kao što je “Kickboxer“ slijedio formulu “Rockyja IV“, a “Universal Soldier“ reanimirao “Terminatora“.

U “Iznenadnoj smrti“ Van Damme je običan koliko je on tada to mogao biti s ekstraodinarnim karate potezima, ponešto ublaženim za potrebe ovog filma. McCord (zamalo McClane) čuva hokejaški stadion od požara, po potrebi mijenja žarulje i opterećen je traumom što radeći kao vatrogasac nije uspio spasiti jednu curicu od požara, zbog čega se tako grčevito bori za živote kćerke i sina, ali ne kao stopostotno istreniran borac i savršen stroj za ubijanje. Osoban motiv davao je podstrek za akcijsko junačenje Willisovu McClaneu - herojske pobude su se probudile kad mu se supruga zatekla u neboderu pod opsadom njemačkih terorista-lopova, a McCordu se, znači, djeca nađu na hokejaškom stadionu koji su zauzeli slični negativci.

Konceptualno i strukturno, “Sudden Death“ je “diehardovska“ akcija, s mnogim prepisanim scenama poput strateški postavljenih C4 eksploziva diljem stadionske kupole pretvorene u jednu veliku bombu, “voki-toki“ komunikacije između junaka i glavnog negativca (Powers Boothe), ispaljivanja raketa u intruderska prometala nadomak zgrade (helikopteri umjesto transportera) i spektakularno finale na krovu. No, “Iznenadna smrt“ je politički subvertirala prethodnika – sada su zlikovci Amerikanci, predvođeni “razočaranim domoljubom koji ostvaruje svoje (pljačkaške) ambicije“, a sveamerički heroj govori stranim akcentom.

Od prekobrojnih “Umri muški“ kopija u devedesetima (“Opsada“, “Putnik 57“, “Cliffhanger“, “Konačna odluka“, “Hrid“, “Air Force One“…) i dalje (“Pad Olimpa“, “Misija: Bijela kuća“) Van Dammeov film se izdvaja i samoironičnim humorom. Izvorno je “Sudden Death“ začet kao akcijska parodija u tekstu žanrovskog scenarista Randyja Feldmana (“Tango&Cash“, “Nowhere To Run“). Iako je od Feldmanova rukopisa ostala samo scena tučnjave s maskotom, u isti mah akcijski nadrealna i urnebesna, finalni scenarij Genea Quintana (“Besmrtno oružje“, parodija na “Smrtonosno oružje“) nije bježao od žanrovske ironije i humora u verbalnim rafalima komentatora hokejaške utakmice.

“Ulaznice su planule, ne možeš više ući ni s oružjem“, brbljaju oni u trenutku dok naoružani zlikovci ulaze na stadion. “Igrači se tako glasno bore da ne mogu ni razmišljati“, žali se jedan komentator, a drugi će na to “Ni ne moraš, ovo je hokej“, odnosno akcić za mozak na pašu. Možda ovaj film ne potiče na razmišljanje, no poklonicima akcije nudi jednaku količinu uzbuđenja kao prosječna hokejaška utakmica fanovima hokeja. “Čini se da će igra eksplodirati“, komentiraju spikeri, a McCord deaktivira eksploziv i odbrojavaju se zadnje sekunde utakmice i tempirane bombe.

Akcijski film i hokejaška utakmica postaju jedno kad McCord u bijegu od zlikovaca uskoči u odijelo vratara, izađe na teren i spasi tekmu, kao što će kasnije izvan terena spasiti tisuće života umirući muški na krovu arene. “Sudden Death“ je kinetički poistovijećen s napetom hokejaškom tekmom u kojoj je također na snazi borba (tko će preuzeti pak, postići zgoditak ili napraviti promašaj, tj. dobiti ili izgubiti igru) i sa njom akcijsko-trilerski ispresijecan u smislu uzbuđenja, neizvjesnosti i utrke s vremenom. Domaći tim hokejaša poravnava rezultat u zadnjoj sekundi i osigurava produžetke za utakmicu i (akcijski) film – “iznenadnu smrt“.

Helikopter na hokejaškom terenu

Van Damme nije Schwarzenegger da sceni umorstva u kuhinji pridoda šlagvort tipa “dobar tek“, no kad ga FBI-ovac pita je li ostvario kontakt s teroristima, on će odgovoriti protupitanjem “Ubio sam dvoje, je li to kontakt?“. Junak je imao dobru protutežu u negativcu - Powers Boothe se nakon “Teksaškog graničara“ još jednom pokazao kao “najbolja vrsta luđaka“ za akcijski film, premda ovdje ipak ne doseže Alana Rickmana, Tommyja Leeja Jonesa ili Jeremyja Ironsa. Film je kompletirala režija pouzdanog žanrovskog zanatlije Petera Hyamsa (“Planet prokletih“, “2010: Druga Odiseja“, “Dva vraga iz Chicaga“, “Uski prolaz“) koji je s Van Dammeom surađivao na “Vremenskom policajcu“, a potom i sa Schwarzeneggerom na “Početku kraja“. Hyams je orkestrirao dotad neviđen udes helikoptera, čak i za pojmove “Cliffhangera“. Vjerojatno se zato štedjelo na eksploziji helikoptera pogođenog raketom na polovici filma. U završnici, naime, helikopter (u)pada na stražnjicu na hokejaški teren i eksplodira. Ipak, sve to nije bilo dovoljno da “Sudden Death“ postane veliki kinohit u Americi. Publika očito nije bila spremna na kopije “Umri muški“ (“Iznenadna smrt“, “Opsada 2“) u godini u kojoj se treći “Die Hard“ odmaknuo od oprobane formule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 17:16