StoryEditor

Isprika koju HDZ nije dočekao

Piše Josip Jović
14. rujna 2019. - 20:00

Nisam četnik ali neću tražiti ispriku od onih koji misle i govore da jesam. To je jedan od sofizama koje je izrekao u svom stilu Milorad Pupovac na posljednjoj konferenciji za tisak. Mutatis mutandis, ova bi se izjava mogla shvatiti ovako: Rekao sam i mislim i nadalje kako je ova država slična NDH-u, ali ne očekujte ispriku od mene.

Veli kako je ohrabren reakcijama negodovanja zbog sporne usporedbe pa ispada da je on testirao javnost. HDZ će još malo držati na laganoj vatrici uskraćivanjem svog odgovora na pitanje hoće li ostati s njim u koaliciji ili ne. On ultimativno traži brisanje jednog slova s fasada, koje osim njega nitko i ne primjećuje, zabranu spornog pozdrava do kojega je malo kome stalo.

On poručuje vlastima: dokažite da niste ustaše. I nije sve to prvi put. Već drugu godinu on s državnom delegacijom ne odlazi na komemoraciju jasenovačkim žrtvama, implicirajući time koketiranje vlasti s ustaškim režimom, dok sam slavi četnički pokolj u Lici 1941. godine i dok nema ni riječi prijekora prema ratničkim trubama Aleksandra Vučića.

Pupovac je svoju monodramu dobro režirao i odigrao. Danima se povukao u osamu, podgrijavajući atmosferu iščekivanja, a onda se pojavio, zadovoljan i ponosan, s namještenom patetikom i suzdržanim osmijehom, praćen svitom novinara koji su njegov nastup uživo prenosili. Zoran Šprajc ga je u svom Direktu žestoko branio i još žešće, uvrijeđeno kao da mu je brat, napadao njegove kritičare.

A kritizirali su ga mnogi. Najizravnije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je njegove istupe ocijenila neprihvatljivima, neprimjerenima i zlonamjernima. Najduhovitija je bila Jadranka Kosor, koja je glede odnosa u koaliciji napisala: „Vodim vola oko stola“.

Dok je najtočniji bio njezin prezimenjak Darinko, za kojega je Pupovačevo držanje lekcija cijeloj naciji čista katastrofa, tjeranje inata, izazivanje podjela, politika a ne slučajnost, nagovijestivši kako s takvim Pupovcem više ne želi sjediti za istim stolom.

Samo je ministar Dražen Bošnjaković kazao kako se Pupovac posve jasno ogradio od svojih ranijih izjava. On je čuo ono što nitko drugi nije. HDZ je očekivao ispriku i nije je dočekao. Ali neće se zbog toga dogoditi raskid koalicije, što god njegov uvaženi partner govorio i činio.

Andrej Plenković je i prije spomenute konferencije kategorički, „jasno i čvrsto“ ustvrdio kako će, kako jučer tako danas i sutra, s manjinama činiti parlamentarnu većinu. Taj bi Plenkovićev pristup možda bio „zdrav za Hrvatsku“ da nije odveć redukcionistički.

Niti su sve manjine Srbi niti su svi Srbi Milorad Pupovac. Ovakvim stavom propuštena je zadnja prilika povratka povjerenja u vladajuću stranku, ali ostaje veliko pitanje je li njezinu predsjedniku do toga uopće stalo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 11:19