StoryEditor

ILUZIONIST: Trik za slobodom

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 15:11

Film: THE ILLUSIONIST; povijesni triler; SAD, 2006.
Režija: Neil Burger
Uloge: Edward Norton, Jessica Biel
Distribucija: Blitz  
Ocjena: ****

Iluzionist” Neila Burgera i “Prestiž” Christophera Nolana bili bi savršen “grindhouse” parnjak poput prošlogodišnjeg “double-billa” Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantina (“Planet terora”-“Otporan na smrt”) samo da imalo koketiraju sa trashom.

Oba filma locirana su u identično prošlosno razdoblje (kraj 19. stoljeća), bave se fenomenom koji je označio viktorijansku epohu (scenska magija i fascinacija istom) i svojevrsni su “filmovi o filmu” oslonjeni na strukturu mađioničarskog trika na temelju kojeg je sagrađen logički “puzzle” za gledatelja kojega Burger i Nolan stavljaju u sličnu poziciju sa začaranim posjetiteljima predstava unutar njihovih povijesnih trilera.

“Iluzionist” počinje kao klasična zabranjena ljubavna priča poput “Romea i Julije”, s tim da opjevane, klasno razdvojene “talijanske golubiće” zamjenjuju Edward Norton i vrlo dojmljiva Jessica Biel koja je valjda i najvećem kritičaru dokazala kako znade glumiti. Film se, potom, pretvara u romantičnu kostimiranu dramu autentične scenografije i kostimografije koja govori o trajnoj snazi ljubavi i slobode, a kulminaciju doživljava kao “whodunit”.

Mađioničarski trik Burger aktivira kao predmet misterije i istrage (ubojstvo vojvotkinje), postavljanja i razotkrivanja zagonetke, pa njegov nepredvidljivi obrat u posljednjih desetak minuta na tragu “Privedite osumnjičene” policijski inspektor (poslovično dobri Paul Giamatti umjesto Chazza Palminterija) ispraća jednako osupnutim pogledom kao i gledatelj.Očito, razlika između “Iluzionista” i “Prestiža” samo je u pristupu i stilu.

Nolan je “Prestiž” snimio kao dramu osvete , poigravajući se - postmodernistički - s vremenskim tokovima priče kao u “Mementu”. Burger je ponešto tradicionalniji. Ali, poput njegova mađioničara Eisenheima, u toj tradicionalnosti svejedno nadilazi iluziju i opako se približava (sedmoj) umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 00:22