StoryEditorOCM

IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA 2. DIO U crnjaka luk i strijela

Piše PSD.
19. studenog 2015. - 09:34
Film: THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY PART 2; fantastična avantura; SAD, 2015.
Režija: Francis Lawrence
Uloge: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** 1/2

Ratničke boje na licu Katniss (oskarovka Jennifer Lawrence) okosnica su reklamne mašinerije drugog dijela trećih i posljednjih “Igara gladi“, hit-serijala snimljenog prema bestselerskoj trilogiji Suzanne Collins. “Bit će rata“, vrišti taj plakat filma s Katniss u crvenoj maskari. Drugi poster jednako je akcijski intoniran - Katniss drži luk s napetom strijelom u pripijenom kostimu boje krvi. I foršpani su naglasak stavljali na Katniss u akciji i njezino herojstvo, najavljujući spektakularno finale jedne od najpopularnijih filmskih franšiza novog milenija teške enormnih 2.3 milijarde dolara u svjetskim kinima.

Razočarani prethodnim filmom “Mockingjay Part 1“, koji je rastezao priču od jutra do sutra funkcionirajući kao (dosadna) bilderska priprema za nastavak, fanovi “The Hunger Games“ franšize su se nabrijali. Na nekim se anketama “Šojka rugalica 2. dio“ našla čak ispred novih “Ratova zvijezda“ na listi nestrpljivo očekivanih blockbustera sezone, čime se “vatrena djevojka“ Katniss definitivno ustoličila kao ključna heroina 21. stoljeća. “Postala je mitska“, podvlači to u filmu predsjednica Okruga 13 Alma Coin (Julianne Moore). U prijašnjim “Igrama gladi“ Katniss je skinula strijelom samo jednu bombardersku lebdjelicu s neba i to je bilo sve.
U ovom filmu junakinja naizgled ima više posla. Na putu kroz ruševnu distopijsku grad-državu Capitol zavijenu u sivo prema totalitarnom predsjedniku Snowu (Donald Sutherland), Katniss i njezin tim revolucionarskih pobunjenika nalijeću na razne opasnosti kad aktiviraju “čahure“, odnosno nevidljive zamke. Dvije goleme strojnice iznebuha na njih otvaraju vatru metaka. Zasipa ih golemi val crne tvari nalik oživljenom katranu ili nafti. Napadaju ih bljedoliki mutanti u mračnim podzemnim kanalizacijskim hodnicima poput kreatura iz “Špilje užasa“ u klaustrofobičnoj akcijskoj sceni preseljenoj iz “Aliensa“.

Više ili manje dojmljivi opisani momenti bili su forte “trailera“ i ponadali smo se da će većim dijelom “Mockingjay Part 2“ biti priređen u formi posljednje predstave Igrotvoraca koji su, dovitljivo, Capitol pretvorili u jedinstvenu Hunger Games arenu proračunski napumpanog produkcijskog dizajna, preuzevši strukturu prvih dvaju filmova kao (meta)filmskih spektakala za mase ispred ekrana. U pitanju je, međutim, samo propagandni materijal, istovjetan onome iz film(ov)a s Katniss u ulozi TV lica i zvijezde spotova proračunato režiranih blizu prve crte bojišnice da ujedine Okruge i povedu ustanak protiv Snowa.
“Šojka rugalica 1“ snimljena je s očitom ekonomsko-propagandnom porukom fanovima serijala da se pridruže nadolazećem nastavku (“Mockingjay Part 2“), a ovaj, pak, gledateljima lažno obećava uzbudljivi futuristički akcijski/avanturistički film s podtekstom kakav u konačnici baš i neće vidjeti. Fino je da jedan blockbuster namijenjen mladima preispituje značenje vlastite heroine (možda bi bila vrijednija kao stradala mučenica) i smisao svog postojanja, tj. pretvaranja nečijih pogibija u zabavu za širi puk.

“Ako poginemo, neka to bude za cilj, ne spektakl“, govore junaci filma koji politički progovara o građanskom ratu, fašizmu i vladinim kontrolama stanovništva putem sijanja straha kao refleksiji stvarnog svijeta, osobito u vrijeme nakon Pariza i crnog petka 13. studenoga. S takvim crnjačkim temama, ovjekovječenim u prizorima stradavanja nevinih od “padobranskih“ bombi i likovima koji se pitaju je li ubijanje katkad ili uvijek “osobno“ i razglabaju o “uravnoteženju žeđi za osvetom“, možda “šojke“ nisu ni mogle umrijeti pjevajući. Odnosno, “The Hunger Games 3-2“ nije mogao ispasti “feel-good“ film posut šljokicama hollywoodskog spektakla, no prilično teško mu je oprostiti još jedno razvačenje priče i novo-staro guranje ljubavnog trokuta u prvi plan.


Druga polovica “Šojke rugalice“ unedogled rasteže priču stvorenu da bude ispričana u jednom filmu i tako je košta emotivnog angažmana, što samo potvrđuje da je prelamanje trećeg i posljednjeg poglavlja “Igara gladi“ na dva dijela isključivo novčano inducirano od strane gramzivih producenata i tržišnog diktata uspostavljenog sa završnim “Sumracima“ koji su formirali romantične trokute u hitovima za mlade. Serijal “The Hunger Games“ je u centralnom i najboljem dijelu (“Catching Fire“) napustio “zadane“ okvire “twilightovske“ romanse da bi joj se vratio u prethodnom i ovom filmu pa opet slušamo nezanimljive dvojbe koga će Katniss odabrati između ljubomornog Galea Hawthornea (Liam Hemsworth) i Peetea Mellarka (Josh Hutcherson). Ljigava romantična drama ne slaže se s pokušajem mračnog antiutopijskog društvenog komentara.

MARKO NJEGIĆ

Posveta Hoffmanu i žrtvama terorističkog napada

Film je posvećen pokojnom velikanu glumišta Philipu Seymouru Hoffmanu koji je u njemu ostvario posljednju ulogu. A na nedavnoj američkoj premijeri Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson i Liam Hemsworth odali su posvetu žrtvama terorističkog napada u Parizu noseći na prsima simbol filma (šojka rugalica) u bojama francuske zastave.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 22:36