StoryEditor

Hrastov list

9. veljače 2017. - 13:00
hotel_park14-041215

Eto nam prave blagovijesti u sumorne zimske dane: Ladislav Ilčić, bivši saborski zastupnik i šef konzervativne stranke Hrast, postao je posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera. Hoće li u opisu novog Ilčićeva honorarnog radnog mjesta (u narodu znanog kao "tezga") biti "svitovanje" o ozbiljnoj glazbi, za što je gospon Ladislav kao akademski obrazovani violinist i član HRT-ova simfonijskog orkestra svakako potkovan? Ili će možda ministru vanjskih poslova pomoći po pitanjima bližih veza s Meksikom jer je nekoć bio član mariachi sastava "El Combo"? Kaj god! Čelnik Hrasta u Stierov roster dolazi kao savjetnik za ljudska prava!

Poput News-Bara

Logično pitanje je "Is'sa ti, pa zašto baš on?". Do sada ponuđen odgovor s nadležnih mjesta glasi pak – zato! Jer, kako je to kazao ministar Stier, "potpredsjednici Vlade mogu, uz prethodnu suglasnost premijera, imenovati posebne savjetnike koji dolaze i odlaze s potpredsjednikom Vlade, dakle ne osnivaju radni odnos. Potpredsjednik Vlade ima i široku lepezu drugih aktivnosti kao što je priprema za uži kabinet, i naravno u tom segmentu su savjeti posebnog savjetnika Ilčića i zato je angažiran. On će primati naknadu od 10.000 kuna. Na čelu sam koordinacije za vanjsku politiku, ali i pitanja ljudskih prava i pripreme za uži kabinet, i u tom segmentu je (Ilčić) angažiran". Eto ti ga na...

A svi misle da su samo Feral Tribune ili danas News-Bar urnebesno duhoviti... Za reći pravo, imenovanje Ilčića kao posebnog savjetnika za ljudska prava nije ništa manje apsurdno, nadrealno, bizarno, pa sukladno tome i "vicasto" od feralovskih montaža s naslovnice, "vijesti iz budućnosti" ili friške newsbarovske "provale" o povijesnom kompromisu u Jasenovcu gdje će natpis "za dom spremni" biti ispisan ćirilicom.

Po čemu je Ilčić zaslužio biti savjetnik za pitanja ljudskih prava. Možda po svom stavu o izbjeglicama? I biserima poput onih izrečenih u kamere televizije N1 kad je zaključio da su milijuni Afrikanaca i Azijata koji žele u Europu "biološki jači od Europljana jer imaju puno djece", koja "nisu ista kao naša"; da je hrvatska kultura i "way of life" ugrožen muslimanskim "dođošima" drugačijih radnih navika, odnosa prema životu i idealima, pa bismo se, ako želimo "zaštiti svoj suverenitet i sigurnost", morali ograditi bodljikavom žicom. Kakve referencije za savjetnika o ljudskim pravima! Baš kao i one koje je zagovarao nekoć u Grozdu, a danas kao predsjednik Hrasta, koji je platforma za izrazito desne političke stranke, građanske udruge i pojedince.

Jedina tema iz paketa "ljudskih prava" o kojoj bi Ilčić zapravo mogao savjetovati ministra Stiera je "pravo na život". Onako kako ga vide njegovi aktivisti: dakle, "pravo na život" po regulama samo jednog svjetonazora i uskratom tog prava svima drugima i drugačijima. Prvenstveno, naravno, onima koji su "pro-choice", koji su protiv čvrstog zagrljaja države i crkve, "nekrstima", "čudnim ljudima čudnog imena" te svim smutljivim antihrvatskim bezbožnicima koji se ne mire sa životom i vizijom obitelji skrojenima isključivo po ukusu molitvenih zajednica...

Pro-life i Kontra

Mogao bi doduše Ilčić Stieru kazati pokoju i o zaključcima koji su se čuli na turbo-cattolico zagrebačkom Festivalu tradicije i konzervativnih ideja i prepričati štogod od nadahnutih misli američkog kardinala Raymonda Lea Burkea. Zapravo to neće trebati jer, gle slučajnosti, na tom je Festivalu kao "special guest" i "opening act" bio i sam Stier. Ma što bio! Festival koji je po viđenju organizatora bio odgovor "tzv. 'naprednim' i militantno-sekularnim idejama i politikama koje su na nasilan i revolucionarni način pokušale zatomiti (...) izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu" – ministar Stier je i službeno otvorio.

Stoga je možda ono uvodno pitanje zašto baš Ilčić kao specijalni savjetnik zadužen za ljudska prava, čisti promašaj. Baš kao što je to i zvocanje da čelnik desničarske strančice Hrast i violinist u HRT-ovu simfonijskom orkestru nema kvalifikacije za novo radno mjesto. Kaj god... Očito je, naime, da – dijeleći Stierov "svjetonazor" – itekako ima.

Baš to misle i iz Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske iz kojih je poslano otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Pa vele: "Ladislav Ilčić svojim javnim istupima i djelovanjem zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gejeva i migranata. Ladislav Ilčić javno proglašava međunarodnopravne dokumente UN-a i Europske unije koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom 'rodnom ideologijom'. Godinama se protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i na pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje.
Javno djelovanje Ladislava Ilčića (inače glazbenika) svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda. S obzirom na navedeno možemo samo zaključiti da imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika Vlade znači negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade."

Je li to "samo" očekivano grintanje iz kruga koje Ilčić (a zacijelo i ministar Stier) drže sotonskim gnijezdom ili naprosto neumitna faktografija. Bit će ipak ovo drugo jer, kako podsjećaju iz Kontre, "Vlada ima obvezu štititi ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo. Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi. Djelovanje Ladislava Ilčića u suprotnosti je s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki RH. Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica provedbe, prije svega UN 'Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena" (CEDAW, 1979.) te Rezolucije Vijeća Europe 1464 (2005.) 'Žene i religija u Europi'..."

Pouke Bin Ladena

Odgovor je stigao vrlo brzo. I posve očekivan i baš na tragu sličnih Plenkovićevih odgovora vezanih uz skandal s Barišićem ili HOS-ovom pločom u Jasenovcu. "Gospodin Stier je uzeo gospodina Ilčića za savjetnika. Kao čovjek koji je potpredsjednik Vlade i zadužen za koordinaciju vanjskih i europskih poslova i ljudskih prava. Prema tome, svojom ekspertizom zasigurno će imati određene kvalitetne inpute u njegov rad." Kakav jezgrovit odgovor. Još samo fali da se oko "spornog" pitanja osnuje kakva komisija. U kojoj bi, recimo, sjedila Željkica Markić, Vlado Košić te Bruna Esih i Culej.

Ipak Ladislav Ilčić, koji se u javnosti odavno predstavio i kao ljuti borac protiv masturbacije (i coiotus interuptusa), možda ipak nađe svoju profesionalnu nišu kod Stiera radeći na zakonskoj regulativi o onaniji. Uzor mu može biti nitko drugi do Osama bin Laden. Jer on je, prema pisanju Daily Maila, napisao zanimljivo pismo/naputak džihadistima kojima poručuje da je inače nepoželjna i nedostojna masturbacija dozvoljena "u ekstremnim uvjetima". Preciznije, kad su na terenu u ilegali te "u nesretnom celibatu" odvojeni od bračne družice.

Sukladno Bin Ladenovu naputku "braći u stanju krajnje potrebe", i Ilčić bi možda mogao ublažiti svoje tvrde stavove pa napisati pravilnik i priručnik za izbjeglice (ali i diplomate u Stierovu resoru) odvojene od bračnog zagrljaja. Jer, na kraju krajeva, bolje je da i to rade negoli da nas, je li, na čelu s Ilčićem i Stierom prcaju u mozak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 20:36