StoryEditorOCM

HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE Prednastavak u sljedećem broju

Piše PSD.
29. prosinca 2012. - 21:27
Film: THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY; fantazija; SAD, 2012.
Režija: Peter Jackson
Uloge: Martin Freeman, Ian McKellen  
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

Raspravu među sinefilima i pristašama Johna Ronalda Reuela Tolkiena ovih dana potiču dvije “kontroverzne“ odluke Petera Jacksona u vezi filma “Hobit: Neočekivano putovanje“. Za početak, Jacksonov odabir da snimi film u revolucionarnoj, dosad neistraženoj tehnici od 48 sličica u sekundi, s dvostruko većom brzinom u odnosu na konvencionalnu projekciju, mahom nailazi na negativan prijam, moguće i od ljudi koji ga uopće nisu vidjeli u tom poboljšanom formatu. Kao, izaziva glavobolju, mučninu, tjera na povraćanje i prijevremene izlaske iz kinodvorane. Nijednu od tih reakcija nismo opazili na projekciji u splitskom “Cineplexxu“. Dobro, zjenicama treba nekoliko minuta da se naviknu na “48-icu“, i to u 3D-u, ali nakon toga slijedi trodimenzionalni praznik za oči.

Ako “celuloidna“ zrnatost kadrova ne stanuje ovdje i specijalnim vizualnim efektima katkad daje nepoželjnu auru artificijalnosti, detalji unutar kristalno čiste slike uglavnom oduzimaju dah: šavovi na šeširu čarobnjaka Gandalfa Sivog (Ian McKellen), krastavi podbradak Velikog goblina (Barry Humphries), nesagledivi pejzaži Međuzemlja (pravi, digitalni), letovi iznad valovitih bregova, zaroni u utrobu planine... Neposrednost doživljaja je naoko usporediva s televizičnim “live“ HD prijenosima u “trećoj dimenziji“ ili kazališnoj predstavi ispraćenoj u prvom redu s dalekozorčićem u ruci, a razmak između publike i ekrana maksimalno skraćen; gledatelj takoreći ima osjećaj da je integriran u film kao sastavni dio akcije, opipljivo iskustvene u “post-avatarskoj“ ravni “virtualne (3D) stvarnosti“.
Druga kontroverzna odluka, koju zasad rijetko tko odobrava, tiče se Jacksonove namjere da iz prednastavka “Gospodara prstenova“ iznjedri novi franšizni “sword&sorcery“ triptih sastavljen od tri dijela iz Tolkienova sveska debljine nekih 300 stranica (ostala dva su “Hobit: Smaugova pustoš“ i “Hobit: Tamo i opet natrag“). Trilogija “The Lord Of The Rings“, s tri filma prosječnog trajanja od 180 minuta, stvorena je na temelju štiva od “cirka“ tisuću stranica. No, samo se u nekoliko navrata stječe dojam kako Jackson na silu “rasteže“ film na tri sata, kupuje vrijeme nepotrebnim scenama/likovima (nastamba Radagasta Smeđeg pod opsadom paukolikih kreatura) i odgađa početak radnje, odnosno produžava njezin vrhunac i konkluziju.

Primjerice, “Hobit“ ima čak dva prologa. Stari Bilbo Baggins (Ian Holm) s junakom “LOTR-a“ Frodom (Elijah Wood) ostavlja svoju “počelo je jednom davno“ priču novoj generaciji kinoposjetitelja. Slijedi i pozadina “neočekivanog putovanja“ mladog “provalnika“ Bilba Bagginsa (dobro odabrani Martin Freeman), Gandalfa i 13 patuljaka, na čelu s jedinim punokrvnim likom od njih, Thorinom Hrastoštitom (Richard Armitage; svojevrsni Aragorn ovog filma).
Ognjeni zmaj sa sjevera, Smaug Grozni (prikazan na tračak), razorio je, dakle, dom patuljaka, Erebor, preotevši im svo blago. Družba kreće u pohod povratiti riznicu iz Smaugova brloga, jednako kao što – metafilmski - Jackson s “Hobitom“, poslije kraha ekranizacije “Ljupkih kostiju“ (2009.), želi ponovno zadobiti teško izvojevano bogatstvo “Gospodara prstenova“ procijenjeno na tri milijarde dolara na koje su u međuvremenu, od “Povratka kralja“ (2003.), tipovali mnogi “fantasy“ filmovi, ali nijedan ga nije bio vrijedan.

Odatle niz direktnih poveznica s minulim serijalom kojem “Hobit“ vremenski prethodi za 60 godina, od likova Froda, Elronda (Hugo Weaving), Galadriel (Cate Blanchett), Sarumana Bijelog (Christopher Lee)..., nepostojećih u knjizi, do “precious“ prstena zlatne boje kojeg će Bilbo ukrasti siktavom Gollumu (Andy Serkis) u ponajboljoj sceni filma koja izaziva sjetu. “Sve dobre priče zaslužuju da ih se ukrasi“, mudro kaže Gandalf tražeći “nekog tko bi sudjelovao u pustolovini“.
Na papiru je “Hobit“ relativno skromna avantura, napose ako ga se komparira s “Prstenovom družinom“, “Dvije kule“ i “Povratkom kralja“, stoga su Jackson i njegovi koscenaristi Fran Walsh, Philippa Boyens i Guillermo Del Toro (nesuđeni redatelj projekta) podebljali narativ predloška i “ukrasili“ ga “tolkienovskom“ mitologijom izvan matične knjige kako bi film(ove) načinili spektakularnijim i (n)ovu trilogiju povezali sa starom u maniri klasičnog kinematografskog “prequela“. U tom je saznanju ilustrativna ominozna orkestracija Howarda Shorea iz “LOTR-a“ kako prati zluradu rečenicu bjelopute vilenjačke kraljice da je “pohod pokrenuo sile koje još ne shvaćamo“ referirajući se na “Nekromanta iz tame“, Saurona.

Do Sauronova uzleta u “The Lord Of The Rings“, odnosno prave pojave Smauga u “sequelima“, glavni je antagonist “albino“ blijedi ork Azog (Manu Bennett) koji izlazi za ruku kraći iz boja s Thorinom Hrastoštitom na obroncima Morije prikazanog u izvanrednom “flashbacku“, a družba će se do odjavne špice nabasati na planinske trolove (zabavno) i kamene divove (monumentalno), biti napadnuti od orka i vargova uz prepoznatljive “jacksonovske“ vožnje kamere tzv. božanskog pogleda.


Kako bi publiku odveo “there and back again“, Jackson je zadržao panoramski osjet u režiji, napose nastupnog dijela “The Fellowship Of The Ring“ s kojim “An Unexpected Journey“ dijeli razmjerno similaran put mačeva vilenjačkog kova i magije čarobnjačke vradžbine, popločan motivima lojalnosti, časti i hrabrosti, na koji će se Bilbo i družina otisnuti. Fanovi “Gospodara prstenova“ trebali bi im se pridružiti.

“Hobit“, jedan od onih visokoproračunskih blockbusterskih spektakala koje pritišće težina prevelikih očekivanja publike (šifra: “Prometej“), realiziran je u sličnom epskom tonu, ako već ne i mitskom rangu nedostižnog “LOTR-a“. A nastavci bi mogli biti impresivniji, pitate li Bilba. Simpatični hobit na kraju filma između redaka poručuje “nevjernim Tomama“ kako je najbolje - ispred nas.

Tri velika hita

Tri “Gospodara prstenova“ bili su golemi hitovi s ukupnom zaradom u američkim kinima koja je premašila milijardu dolara. U svjetskim kinima utržak umalo dodiruje okrugle tri milijarde dolara. Popularnost “LOTR-a“ u Americi i svijetu rasla je svakim novim nastavkom i kulminirala s trećim i posljednjim dijelom “Povratak kralja“. U hrvatskim kinima tri “Gospodara prstenova“ nalaze se među deset najvećih kinohitova uopće. “Prstenova družina“ zauzima peto mjesto, iza “Titanica“, “Kako je počeo rat na mom otoku“, “Kralja lavova“ i “Avatara“, s 289.013 gledatelja. “Povratak kralja“ je na šestom mjestu (269.597 gledatelja), a “Dvije kule“ na osmom (261.274). Kako je krenuo, “Hobit“ bi se navedenim brojkama mogao približiti.

Član redateljske elite

Peter Jackson pripadnik je elitne skupine redatelja vizionarskih megablockbustera koju predvodi James Cameron, a čine je još Steven Spielberg, George Lucas i Robert Zemeckis. Petorka usavršava nove (3D) tehnologije i međusobno razmjenjuje iskustva, a neki čak i službeno surađuju, kao recimo Jackson i Spielberg na “Avanturama Tintina“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:04