StoryEditor

HDZ sanja povjerenstvo za suzbijanje povjerenstva

Piše Ivica Ivanišević
24. veljače 2018. - 13:00

Možda je stvar naprosto u tome što su Hrvati turbovjernici. Kako će naš čovjek shvatiti sam koncept sukoba interesa kad se katolička moralka ne bavi tim posrnućem? Na popisu smrtnih grijeha pedantno su nabrojeni oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost, ali se ništa ne govori o sjedenju na dva stolca. Istini za volju, uz malo interpretativne slobode ipak bi se mogla ustanoviti makar labava veza između sedam službenih, teških grijeha i jedne, recimo to tako, off-opačine.

Bludnost

Pojam bludnosti pokriva cijelu lepezu različitih seksualnih praksi koje crkva drži sramnima, odnosno suprotnima temeljnim moralnim zasadama. No, na terenu svakidašnjeg iskustva obično se pod kategorijom bludnika podrazumijevaju preljubnici, dakle, gospoda koja održavaju erotski paralel-slalom između vlastite kuće i gostujućih terena/spavaćih soba. Baš kao i mufljuzi iz svijeta politike, odnosno biznisa, koji rado žongliraju pojmovima "svoje" i "tuđe", i švalerčine bi htjeli kruha – naravno, onoga koji im ne pripada – povrh pogače.

Ali, kako rekoh, ta podudarnost nije osobito vidljiva niti razumljiva prosječnome Hrvatu koji se i dalje muči s prepoznavanjem sukoba interesa čak i kada mu se ovaj događa pred nosom.

Dobro, možda mrvicu pretjerujem. Možda cijelome našem onemoćalom narodnom biću pridajem svojstvo koje mu izvorno ne pripada. Možda problem zaista nije u Hrvatima kao takvima. Ali je zato definitivno u hadezovcima. Prosječni zajedničar sliči najtežemu, zapravo beznadnom oftalmološkom pacijentu: on nikada i nigdje ne vidi problem. Da mu je staviti naočale s lentama koje su debele kao dno pivske krigle, isto bi bilo. On bi se i dalje oslanjao na bijeli štap krhkih argumenata kako je sve u najboljem redu.

No, znate kako to već biva u životu – na jednoj strani bilježiš neugodni minus, a na drugoj si u komotnome plusu. Tipičan hadezeovac možda jest slijep za očigledno, ali mu zato ne fali vjere. Ne samo u Boga, nego i u ljude, osobito one ljude koji pripadaju njegovoj stranci ili joj ispovijedaju lojalnost. I čim netko takav s indignacijom – a kako bi drukčije? – krene odbacivati optužbe da je kompromitiran teškim sukobom interesa, zajedničar mu pokloni bezuvjetno povjerenje.

A svaki optuženi neobično je nalik mužu koji se brani pred sumnjičavom suprugom. Preljubnik isprva uopće ne želi odgovarati na objede koje drži neumjesnima, pače apsurdnima; samo s prezirom odmahuje rukom. Ali gospođa se ne da, nije ni ona od jučer. Shvatila je s kakvom barabom ima posla i želi stvari konačno istjerati na čistac. Šalta u četvrtu brzinu, mitraljira teškim rječetinama, isturila je kažiprst kao amazonka koplje čiji je vršak umočen u otrov kurare i njime naciljala govno od muža. Govno se, pak, povlači, molećivim glasom ponavlja kako se dogodio strašan nesporazum, kako on nije drpao studenticu s trećega kata, nego mu se šaka iz nekog zagonetnog razloga – a on strepi da bi posrijedi mogao biti upravo strašan neurološki ispad – našla nad lijevom djevojčinom dojkom i počela je mijesiti kao tijesto za sirnicu.

Moć

Svi naši ljupki ramljaci, dalićke, marići i ostali neodoljivo su nalik gospodinu čiju sam jalovu obranu neobranjivog ovdje pokušao skicirati. Da je po njima, Hrvatska bi ionako nepreglednom popisu savjeta i vijeća pridružila još jedno slično tijelo: dobili bismo, naime, Povjerenstvo za suzbijanje Povjerenstva za suzbijanje sukoba interesa. Hadezeovci, odnosno njima bliska, poslovno umrežena čeljad, čak kad i razumiju koncept sukoba interesa, skoro pa nagonski odbijaju pokoriti se društveno prihvatljivim standardima ponašanja.

Kao da u sebi s gorčinom ponavljaju pitanje: što će čovjeku vlast ako je ne može zloupotrijebiti? Visoki društveni položaj pretpostavlja naporan rad i veliku odgovornost. Za tim se nitko nije blesav jagmiti. No, u paketu s crnčenjem ide i poprilična moć. Koja može postati još i veća, skoro pa bezgranična, ako se djelokrug posla kreativno definira.

Oduzmite hadezeovcu prirodno i povijesno "pravo" na sukob interesa, i što ste mu ostavili? Govno na kiši! Stvar je naprosto u tome da dotični hrvatski muževi nemaju ni najmanjeg interesa raditi išta što ih neće dovesti u sukob interesa. Tako shvaćena vlast, koja čovjeku ne otvara nikakvu mogućnost da lijepo namiri svoje prijatelje, stare poslovne partnere, rod rođeni i drage znance, njima nije niti vrijedna borbe. Eto je esdepeu neka se s njome bakće. Ili Mostu, Živome zidu, kome god. Radi toga nismo trebali rušiti Jugoslaviju, odnosno graditi jedinu nam i neovisnu.

 

Izdvojeno

05. srpanj 2020 06:23