StoryEditor

HDZ nadomak vlasti u Splitu

Piše Ivan Ugrin
6. prosinca 2016. - 13:00

Pobjeda Davora Bernardića nad Rankom Ostojićem u drugom krugu izbora za novog, trećeg predsjednika SDP-a bila je superiorna i očekivana.

Za neke Bernardić možda i nije ljevičar kakvog su oni očekivali na čelu partije s Iblerova trga, međutim, činjenica je da je mladi političar iskoristio priliku u kojem je stranačko članstvo tražilo nekoga tko će promijeniti način vođenja SDP-a kakav je posljednjih godina provodio Zoran Milanović i njegova ekipa, koja je ovim porazom završila u drugi plan.

Bernardić se, naravno, za početak okružuje svojim najbližim ljudima poput drugog Ostojića, Rajka, i Zlatka Komadine, no zanimljivo je kako u startu nije "skidao" dojučerašnje Milanovićeve ljude od povjerenja, poput Milanke Opačić, koja je ostala na mjestu potpredsjednice Hrvatskog sabora, pitanje je samo koliko dugo.

Tko će na megdan Bandiću

Prvi pravi dokaz težine najjače oporbene stranke s novim liderom dogodit će se na proljeće dogodine, kad su na rasporedu lokalni izbori. No, kako SDP, tako je i HDZ na testiranju snage prije svega u velikim gradovima.

Bernardić, kojeg je Milanović prije četiri godine prevario i nije mu dopustio da bude SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, ovoga puta i ne namjerava na tu poziciju jer ga kao novog predsjednika čeka teški terenski rad oko oživljavanja stranke i njenih ogranaka.

Koga će istaknuti da ide na megdan Bandiću, "vječnom" prvom čovjeku Zagreba, odluka još nije donesena, a u nekim se kombinacijama spominje Orsat Miljenić, jedan od gubitnika u izborima za predsjednika SDP-a.

Nema još odluke ni u HDZ-u, iako je, pretpostavlja se, Andrej Plenković spreman podržati čelnika zagrebačkog ogranka stranke Andriju Mikulića. Međutim, ne treba zaboraviti ni da se svojedobno i dr. Drago Prgomet neformalno isticao kao kandidat za gradonačelnika metropole, a neki u stranci pokušavaju nagovoriti i Brunu Esih da istakne kandidaturu.

Kako bilo, vremena za nesuđene Bandićeve takmace sve je manje, kao i činjenica da bi netko od njih mogao svrgnuti Milana iz Zagreba, jedino ako on sam zbog nekog razloga, osobito zbog sudskih postupaka koji protiv njega još traju, ne odluči povući se.

Ili, u slučaju scenarija koji se sada doima realnim, po kojem HDZ koji s Bandićem surađuje u Gradskoj skupštini neće podržati proračun grada Zagreba za iduću godinu, što bi značilo Bandićev pad. To je najavio upravo Mikulić, koji predsjeda Skupštinom, navodeći kako predloženi proračun nije razvojan te je suprotan onome što su dogovorili.

U tom slučaju slijedi privremeno financiranje grada i povjerenik kojeg imenuje Vlada. Poznavajući ipak Bandića, neka nikoga ne začudi ako se i iz ovoga izvuče, pa čak i ako bude imenovan povjerenik, njegove šanse da još jednom osvoji Zagreb ostaju najveće.

Osijek najveća nepoznanica

Što se tiče ostalih velikih gradova, u Osijeku je zacijelo najviše nepoznanica i pitanje je tko će tamo nakon Ivice Vrkića, nestranačkog kandidata kojeg su podržavali SDP, HNS i HSU ali i HDZ, osvojiti novi gradonačelnički mandat.
U Rijeci je, kao tradicionalnoj utvrdi SDP-a, teško uopće očekivati da bi netko drugi, a osobito HDZ, mogao pobijediti Obersnela ili bilo kojeg SDP-ovca koji poželi sjesti u fotelju prvog čovjeka u gradu.

Za HDZ tako ostaje na prvome mjestu Split gdje je izgledno da bi Andro Krstulović Opara mogao postati splitski poteštat. Međutim, to neće biti samo tako lako ostvariva akcija. Andro je u velikoj prednosti pred ostalim mogućim takmacima jer je prije svih njih istaknuo kandidaturu i svoj program naslovljen sa "Split je glavni".

Pisao sam još početkom svibnja kako bi mogao pobijediti Ivu Baldasara. To u ovom trenutku više zacijelo nije niti upitno, bez obzira na to hoće li se Baldasar uopće iznova kandidirati. On je već odavno potrošio mnoge kredite, Milanovićev ga je razmontirao s mjesta predsjednika i raspustio cijeli splitski ogranak SDP-a.

Baldasar je svojedobno javno podržavao Komadinu, no to ne znači da će ga novo vodstvo SDP-a vratiti u svoje redove, a još manje da bi bio njihov gradonačelnički kandidat. Na posljednjim parlamentarnim izborima Baldasar je u Splitu prošao katastrofalno, pa je upitno koliko mu je uopće pametno ulaziti u novu utrku.

Priče o tome kako će se za SDP u gradu pod Marjanom još jednom boriti Ranko Ostojić graniče sa znanstvenom fantastikom. On je tu već jednom poražen od Keruma prije osam godina, još jedan poraz za njega i stranku ne bi bio nimalo pametan. SDP svakako treba iznjedriti nekog novog, pitanje je samo koga jer izbori su uskoro.

Kerum je također bivši političar, a stranka Pametno koliko god se trudi, također teško može nešto više napraviti od onoga što su dosada bili, glasna oporba u Gradskom vijeću.

Mostova lažna kandidatkinja

Najveći, pak, gaf od svih dogodio se Mostu, koji je nesuđenu splitsku gradonačelnicu pet i po mjeseci prije lokalnih izbora pronašao u Solinu, Ivanu Ninčević-Lesandrić. Ispala je lažna kandidatkinja. Mora barem šest mjeseci imati prebivalište u Splitu.

U kuloarima se opet govori o Robertu Pauletiću, kao da bi on mogao biti Mostov adut za splitskog poteštata. Neka najprije provjere da nije slučajno, kako je najavljivao, prebacio prebivalište u Šibenik, da im se ne dogodi još jedan gaf.

Tako su HDZ-u i Andri Krstuloviću Opari širom otvorena vrata Banovine. Ostaje mu tek popraviti odnose s Torcidom, koja ne zaboravlja kako je ovo ljeto s Pantovčaka, gdje je bio savjetnik predsjednice, izišla izjava o navijačima orjunašima, nakon čega je Torcida "navijala" protiv HDZ-a na predizbornom skupu na splitskoj Rivi.

No, Andro se i tome dosjetio; u saborskim klupama iz daleka se vidi poruka s poleđine njegova laptopa: Hajduk živi vječno!
 

Izdvojeno

15. srpanj 2020 22:10